Ce înseamnă adoptarea legii privind securitatea regiunii Mării Negre pentru România

Ce înseamnă adoptarea legii privind securitatea regiunii Mării Negre pentru România

Senatul din Statele Unite ale Americii a a adoptat proiectul de lege privind securitatea regiunii Mării Negre. Nicolae Ciucă, președintele Senatului, susține că pentru România efectele acestui demers se vor vedea în consolidarea securității naționale.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO: Inquam Photos

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO: Inquam Photos

Premierul României și președintele Senatului au reacționat după ce Senatul SUA a adoptat proiectul de lege privind securitatea regiunii Mării Negre.

Marcel Ciolacu susține că demersul arată interesul SUA pentru regiunea Mării Negre și evidențiază rolul României.

„Vești grozave pentru aprofundarea securității și a legăturilor economice în regiunea Mării Negre. Salut evoluțiile privind autorizarea apărării naționale și Strategie de securitate a Mării Negre. Ambele ilustrează interesul comun al , Senatului SUA și al Administrației americane pentru regiune și evidențiază rolul României”, a transmis premierul, într-o postare pe Facebook.

Nicolae Ciucă , președintele Senatului, a precizat că actul normativ confirmă interesul american pentru stabilitatea și securitatea acestei zone de importanță geostrategică.

„Vom beneficia, astfel, de o prezență americană întărită și de sprijin în domenii precum apărare, economie, energie sau consolidarea democrației și a statului de drept, la care se pot alătura și alți parteneri euro-atlantici. Pentru România, efectele acestui demers al Statelor Unite ale Americii se vor vedea în consolidarea securității naționale și în accentuarea și diversificarea oportunităților economice, aspecte care vor contribui la un impuls pentru dezvoltare și creștere a nivelului de bunăstare”, a subliniat președintele Senatului.

De asemenea, o reacție a venit și din partea europarlamentarului PSD Victor Negrescu. Social democratul a salutat aprobarea în Senatul american a legii privind securitatea Mării Negre ca amendament la legea de autorizare a bugetului apărării pe anul viitor.

„Aprobarea în Senatul American a Legii privind securitatea Mării Negre ca amendament la legea privind autorizarea bugetului apărării pe anul viitor reprezintă un mesaj puternic de sprijin pentru România și pentru regiunea noastră în acest context regional marcat de provocări. (...) Aprobarea acestui proiect înseamnă aplicarea unei strategii integrate pentru Marea Neagră, care cuprinde atât dimensiunea de apărare, cât și componente importante pe zona economică, industriei de apărare, energiei sau consolidării democratice", a precizat oficialul, potrivit unui comunicat de presă.

Legea care autorizează bugetul apărării - National Defense Authorization Act (NDAA) - a fost votat joi de Senatul Statelor Unite ale Americii. În cadrul proiectului de lege a fost inclus și cel privind securitatea Mării Negre, printr-un amendament.

Amendamentul a fost introdus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney și confirmă importanța strategică a Mării Negre. Este, pe de altă parte, condiderată o altă etapă a implicării SUA ân zonă, transmite Ambasada României la Washington. „De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menționate, susținerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliații și partenerii, în domenii strategice precum: securitate și apărare, economie, energie sau reziliență democratică” a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”