Ce informații sensibile i-ar fi dezvăluit Trump unui miliardar australian despre submarinele nucleare

Ce informații sensibile i-ar fi dezvăluit Trump unui miliardar australian despre submarinele nucleare

Fostul președinte Donald Trump ar fi discutat informații potențial sensibile despre submarinele nucleare americane cu un membru al stațiunii sale Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, pe care le-a aflat în timpul mandatului.

Donald Trump ar fi dezvăluit informații sensibile, pe vremea când era președinte FOTO Profimedia

Donald Trump ar fi dezvăluit informații sensibile, pe vremea când era președinte FOTO Profimedia

Membrul este miliardarul australian Anthony Pratt, au declarat surse, pentru ABC.

O sursă, familiarizată cu acest subiect, i-a confirmat lui Kaitlan Collins, de la CNN , că Pratt, care a avut o relație strânsă cu Trump când a ocupat Biroul Oval, a fost intervievat de consilierul special care a investigat reținerea de către Trump a documentelor clasificate, după ce a părăsit mandatul.

O altă sursă a declarat pentru Kristen Holmes de la CNN că același individ se află pe lista potențialilor martori pentru momentul în care începe procesul.

Conform informațiilor, obținute de jurnaliștii ABC, Pratt ar fi continuat să împărtășească informațiile pe care le-a primit de la fostul președinte, în timpul unei întâlniri din aprilie 2021, cu „mai mult de o duzină de oficiali străini, câțiva dintre propriii săi angajați și o mână de jurnaliști”.

Postul de televiziune a mai raportat că, potrivit unor surse, un fost angajat de la Mar-a-Lago a declarat în cadrul anchetei că este „deranjat” de faptul că fostul președinte a dezvăluit astfel de informații cuiva care nu este cetățean american. El a adăugat că l-a auzit pe Pratt împărtășind informații potențial sensibile la doar câteva minute după întâlnirea sa cu fostul președinte.

Aceste acuzații nu au fost incluse în rechizitoriul avocatului special, Jack Smith, împotriva lui Trump pentru manipularea de către acesta a documentelor clasificate. Dar incidentul a fost raportat și investigat de către echipa lui Smith, potrivit ABC.

„Lipsa de context și informații relevante”

Un purtător de cuvânt al lui Trump a criticat raportul ABC, spunând pentru CNN că afirmațiilor „le lipsesc contextul adecvat și informații relevante”.

„Departamentul de Justiție ar trebui să investigheze scurgerile criminale, în loc să comită vânătoarele lor de vrăjitoare fără temei, știind că președintele Trump nu a făcut nimic rău, a insistat întotdeauna pe adevăr și transparență și a acționat într-o manieră adecvată, conform legii”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Anthony Pratt nu a răspuns solicitărilor de comentarii ale CNN. Un purtător de cuvânt al lui Smith a refuzat să comenteze.

Pratt le-ar fi spus anchetatorilor că, după ce i-a spus lui Trump că Australia ar trebui să cumpere submarine din SUA, fostul președinte a continuat să împărtășească câte focoase nucleare poartă submarinele americane și „cât de aproape pot ajunge de un submarin rus fără a fi detectate”. El a recunoscut însă, în fața anchetatorilor, că nu i s-a arătat niciun document guvernamental, potrivit surselor.

Joe Hockey, fostul ambasador al Australiei în SUA, a minimizat afirmațiile, spunând pentru CNN, joi seara, că în cazul în care conversația dintre Trump și Pratt a decurs așa cum sa raportat:„Nu s-a spus nimic din ceea ce nu știm deja cu toții”.

„Submarinerii australieni servesc pe submarinele americane de ani de zile. În mod similar, personalul naval american a fost pe navele noastre. Este un parteneriat complet integrat. Sistemul de luptă pentru submarinele americane și submarinele australiene este un program comun. În mod similar, împărtășim tehnologia armelor”, a declarat Hockey, pentru CNN.

Cu toate acestea, chiar și în cazul în care submarinerii din Australia cunoșteau informațiile transmise de Trump lui Pratt, dacă respectivele informații erau clasificate, atunci era ilegal să fie distribuite public.

Relația dintre Trump și Anthony Pratt

Pratt a menținut legături strânse cu Trump în timp ce era președinte. Când compania sa, Pratt Industries, a deschis o fabrică în Ohio, Trump a participat la deschidere și l-a lăudat pe omul de afaceri, în declarațiile sale.

În timpul acelei vizite, Pratt a plănuit să dezvăluie două plăci, una oficială care sărbătorea deschiderea fabricii în SUA și una a doua despre care îi spusese lui Trump în prealabil. Pe a doua placă, pe care Pratt a păstrat-o secretă până în ziua vizitei, scria: „Make America and Australia Great Again”. Dar oficialii care au participat la deschiderea fabricii au retras-o rapid și l-au sfătuit pe omul de afaceri să nu acționeze.

CNN a obținut, anterior, un audio al întâlnirii pe care Trump a avut-o în iulie 2021 în clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, în timpul căreia fostul președinte a recunoscut că a păstrat un document secret al Pentagonului despre un potențial atac asupra Iranului. Acesta a reprezentat o probă critică în rechizitoriul avocatului special.

Trump se confruntă cu 40 de acuzații penale, în cazul documentelor clasificate, inclusiv reținerea intenționată a informațiilor privind apărarea națională și conspirație pentru obstrucționarea justiției.

Donald Trump, care încearcă să se întoarcă la Casa Albă și rămâne liderul Partidului Republican din SUA, i-a cerut judecătorului, care prezidează cazul miercuri seara, să amâne procesul până după alegerile din 2024. O cerere similară a fost respinsă anterior.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…