Ce influență are trecerea la ora de vară asupra organismului. Ce țări au renunțat la practică și de ce
În ultimul deceniu, mai multe state din întreaga lume au renunțat la ora de vară din diferite motive, în timp ce altele încă se agață de această practică, în ciuda faptului că experții în sănătate spun că este dăunătoare, conform BBC.
Ora de vară Arhivă
Potrivit unei analize realizate în 2023 de Pew Research Center, jumătate dintre țări la nivel mondial treceau la ora de vară, respectiv ora de iarnă, însă, în prezent, doar aproximativ o treime mențin acest obicei. Cea mai mare parte a Statelor Unite, cea mai mare parte a Europei și părți din Canada, Australia, America Latină, Brazilia și Caraibe își ajustează ceasurile.
Dar o mulțime de locuri din întreaga lume au renunțat complet la acest obicei. Printre acestea se numără toată Asia și cea mai mare parte a Africii. În ultimii zece ani, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Rusia, Samoa, Siria, Turcia, Turcia, Uruguay și cea mai mare parte a Mexicului au pus capăt acestei practici, potrivit Pew Research Center. În Statele Unite, Hawaii și Arizona renunță la această practică, la fel ca Samoa Americană, Guam, Insulele Mariane de Nord, Puerto Rico și Insulele Virgine Americane.
Experții invocă probleme de siguranță, sănătate și climă ca principale motive pentru care ar trebui să se renunțe la schimbarea orei.
Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la New Mexico State University, împărtășește faptul că unele cercetări au indicat o corelație între schimbarea orei și problemele de sănătate, de la tulburări de somn la atacuri de cord. "Alte studii și experți au vorbit, de asemenea, despre accidente, sănătate mintală, bunăstare etc.", atrage el atenția.
Schimbările de oră perturbă ciclurile somn-veghe
Schimbările de fus orar, cum ar fi cele legate de economiile de lumină naturală, perturbă ciclul somn-veghe. "Cel mai important sincronizator al ritmurilor noastre circadiene este lumina zilei, care ajută toate ceasurile noastre corporale să rămână sincronizate", spune Tord Wingren, un inginer care studiază somnul și expunerea la lumină.
Expunerea la lumină dimineața stimulează ritmul circadian. Țesuturile din tot corpul au ceasuri periferice care se sincronizează, pe baza acestor semnale, cu ceasul nostru principal din creier.
Acest ceas principal, ca răspuns la expunerea la lumină prin intermediul ochilor, este responsabil pentru declanșarea unei cascade de procese hormonale. Printre hormonii afectați se numără cei legați de stres, de gestionarea glicemiei și de semnalizarea foamei și a satisfacției.
Expunerea la întuneric ajută organismul să producă melatonină, un hormon care pregătește corpul pentru somn. Dar, ca urmare a schimbării ceasului, "lumina suplimentară din timpul serii poate întârzia orele și rutinele noastre de somn", explică Khubchandani.
Cercetătorii de la Academia Americană de Medicină a Somnului au scris o declarație de poziție în 2020 în Journal of Clinical Sleep Medicine, în care au remarcat faptul că schimbarea orei este într-adevăr dăunătoare.
Practicile legate de ora de vară au fost asociate cu creșterea numărului de accidente rutiere mortale, de accidente la locul de muncă, de erori medicale și de mortalitate generală.
În 2018, cercetătorii din Spania au redactat o scrisoare care a fost publicată în revista Epidemiology cu privire la o legătură între accidentele mortale de mașină și schimbarea orei. După ce au colectat date din Spania între 1990 și 2014, cercetătorii au constatat o creștere de 30% a accidentelor de circulație mortale în ziua în care ceasurile au fost date înainte. În ziua în care ceasurile s-au dat înapoi, aceștia au înregistrat o creștere de 16%.
Într-un studiu din 2021, cercetătorii de la Clinica Mayo din Statele Unite au analizat dacă ora de vară a crescut riscul de erori medicale. Aceștia au examinat datele din incidentele legate de siguranță raportate în mod voluntar de către unitățile din Statele Unite care au avut loc între 2010 și 2017.
În general, au constatat o creștere de aproape 19% a incidentelor legate de siguranță în cele șapte zile după ce ceasurile au fost date înainte și o creștere de aproape 5% în cele șapte zile după ce ceasurile au fost date înapoi. Autorii studiului atribuie această creștere faptului că medicii au dormit în medie cu aproape 40 de minute mai puțin.
Inima, afectată de schimbarea orei
Cercetătorii din Italia au scris o recenzie din 2018 publicată în revista Internal Emergency Medicine care investighează efectele potențiale ale orei de vară asupra sănătății inimii. Aceștia au analizat șapte studii existente din Statele Unite și Europa, analizând peste 80.000 de cazuri de infarct miocardic acut. Ei au constatat o creștere, de la 4% la 29%, a atacurilor de cord după ce ceasurile au fost date înainte.
Incidența accidentelor vasculare cerebrale poate crește, de asemenea, după schimbarea orei. Rezultatele au arătat că spitalizările pentru accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip de accident, au crescut cu 8% în cele două zile care au urmat schimbării orei de vară. Dacă se ia în considerare întreaga săptămână de după schimbare, creșterea a fost de 3%. Asocierea a fost mai puternică în cazul persoanelor de sex feminin și al celor mai în vârstă.
Utilizarea energiei și economiile de lumină naturală
Primele discuții privind punerea în aplicare a economiilor de zi au avut loc în 1916. Cu toate acestea, lui Benjamin Franklin i se atribuie conceptul inițial, după ce a analizat consumul de lumânări în 1784 și a sugerat oamenilor să își modifice programul general de somn pentru a economisi bani pe costurile de iluminat.
Arhivele Naționale ale SUA atribuie Germaniei prima experiență cu economiile de zi, în timpul Primului Război Mondial. Motivele implementării au implicat economisirea facturilor de energie, având mai multă lumină de zi seara pentru petrecerea timpului liber și altele.
Statul Arizona a renunțat la schimbarea orei de vară pentru a economisi energie. Este unul dintre puținele state americane care nu participă la practicile de economisire a luminii de zi.
Viitorul orei de vară
În 2018, Comisia Europeană a propus să se pună capăt schimbului de ore. Cu toate acestea, Consiliul European nu a ajuns la un acord asupra poziției sale. Parlamentul European a votat în favoarea adoptării acestei schimbări. Cu toate acestea, Consiliul și Parlamentul trebuie să ajungă la un acord pentru ca schimbarea să aibă loc.
Conform legislaţiei Uniunii Europene actuale, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi se revine la ora iniţială în ultima duminică a lunii octombrie.
Sursa: adevarul.ro