Ce greșeli să nu faci atunci când prăjești ouă: „Acestea sunt cele mai frecvente grăsimi de utilizat“
Prăjirea unui ou pare o sarcină atât de simplă: spargeți oul în tigaia fierbinte și unsă și așteptați să se gătească, nu? Din păcate, pentru ceva care pare atât de ușor, există, de fapt, o serie de greșeli pe care le puteți face cu ușurință atunci când prăjiți ouă.
Deși par simplu de gătit, ouăle au câteva secrete pentru a ieși perfecte FOTO Shutterstock
1. Folosiți ouă direct din frigider
Cât de des ați scos ouă direct din frigider și le-ați spart într-o tigaie încinsă? Potrivit bucătarului Food Network Robert Irvine, atunci când prăjiți ouăle ar trebui să le scoateți înainte din frigider - presupunând că acolo le depozitați - și să așteptați până când ajung la temperatura camerei înainte de a le găti. Ouăle reci de la frigider se pot aburi în timp ce se prăjesc în tigaia fierbinte, făcând ca uleiul să sară din vas, scrie Yahoo Life .
Un alt motiv pentru a nu folosi ouăle direct de la frigider este că acestea ar putea dura mai mult pentru a se găti.
Nu ai timp să aștepți ca ouăle să ajungă la temperatura camerei? Chiar și scoaterea lor din frigider cu câteva minute înainte de gătire poate ajuta.
2. Utilizați grăsime cu aromă puternică
Pentru ouă prăjite perfecte nu folosiți ulei cu o aromă puternică, cum ar fi uleiul de susan sau uleiul infuzat cu usturoi - deși uleiul de chili stropit peste ouăle prăjite este delicios! În schimb, pune unt sau ulei de măsline. Acestea sunt cele mai frecvente grăsimi de utilizat pentru prăjirea unui ou, untul conferă o aromă bogată.
Dacă gătiți slănină în același timp cu ouăle, puteți folosi și grăsime de la slănină. Rețineți, totuși, că acest lucru nu va avea ca rezultat albușuri perfect albe, deoarece grăsimea din slănină nu va fi la fel de clară precum folosirea grăsimii proaspete pentru prăjire. Așa că, dacă aceasta este o problemă pentru dvs., gătiți ouăle într-o tigaie separată.
3. Prăjirea se face la o temperatură greșită
Este tentant să prăjiți ouăle la foc mare pentru a asigura margini crocante. Dacă adaugi ouăle într-o tigaie foarte fierbinte s-ar putea să ajungi să gătești prea mult gălbenușul sau albușurile ar putea deveni prea crocante.
În cele din urmă, totul depinde de cum vă plac ouăle prăjite . Unii oameni iubesc albușul crocant, în timp ce alții preferă o textură mai moale. O temperatură medie-scăzută vă va oferi un ou moale și mătăsos, deși rețineți că folosirea unei temperaturi mai scăzute înseamnă că ouăle vor dura mai mult timp să se gătească.
Prăjirea la foc mediu-mare sau mare va avea ca rezultat albușuri foarte crocante. Va însemna, de asemenea, stropi de ulei, iar gălbenușul se va găti prea mult la foc mai mare.
4. Tigaia nu este cea potrivită
Puteți găti ouă prăjite în orice tip de tigaie, dar cea mai bună opțiune este utilizarea uneia cu un strat antiaderent. Dacă gătiți ouăle într-o tigaie obișnuită, fără un strat antiaderent, sunt șanse ca oul să se lipească. Există, de asemenea, o șansă crescută să rupi gălbenușul dacă oul tău este lipit de tigaie.
Folosind o tigaie antiaderentă cu unt sau ulei de măsline veți găti oul perfect. Cu o tigaie antiaderentă, oul tău prăjit va aluneca cu ușurință pe pâine sau farfurie. Va fi mai ușor de curățat și după aceea, deoarece tigaia va avea nevoie doar de o ștergere cu apă și detergent, spre deosebire de o înmuiere lungă, pentru a îndepărta tot oul care s-a lipit de tigaie.
5. Folosiți ouă care nu sunt proaspete
Deși, în general, este în regulă să folosiți ouă după data de consum, folosirea ouălor vechi pentru prăjit nu este o idee grozavă. Ouăle proaspete sunt compacte, iar cele mai vechi au albușuri și gălbenușuri mai subțiri.
Aceasta înseamnă că atunci când adăugați un ou mai vechi în tigaie, albușul nu își va menține forma, iar gălbenușul nu va sta perfect.
O modalitate sigură de a verifica este să vă puneți oul într-un castron cu apă. Dacă oul se scufundă, este proaspăt și poate fi folosit pentru prăjit. Ouăle care plutesc nu sunt potrivite pentru prăjit. De fapt, înseamnă că sunt stricate și ar trebui aruncate.
Sursa: adevarul.ro