Ce fructe sunt considerate desertul ideal al verii. Dr. Bilic: Nu îngrașă, satisfac pofta de dulce și sunt prietenoase cu digestia
Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine și minerale, caisele și piersicile sunt bogate și în fibre. „Sunt prin definiție fructele verii. Sunt portocalii, parfumate și zemoase”, susține dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist.
Fructele care nu îngrașă FOTO: Arhiva
„Sunt prin definiție fructele verii. Sunt portocalii, parfumate și zemoase. Sunt prietenoase cu digestia și cu silueta. Este vorba de caise și piersici de care trebuie să profităm, sezonul lor e scurt și ține doar 3 luni pe an, din iunie până în august”, spune dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
De ce putem considera caisele desertul ideal al verii?
Potrivit medicului nutriționist, spre deosebire de pepeni și struguri, caisele satisfac eficient pofta de dulce și nu îngrașă.
„Secretul stă în conținutul mare de pectine și sorbitol. Pectinele sunt fibre solubile care se umflă la contactul cu apa, cresc senzația de sațietate și reduc absorția de grăsimi și zahăr în sînge. Sorbitolul este un alcool de zahăr care satisface gustul dulce, dar are 30% mai puține calorii și se absoarbe lent/parțial”, explică nutriționistul Mihaela Bilic .
Mai mult, caisele și piersicile au beneficii și la capitolul protecție solară.
„Culoarea portocalie din caise și piersici este dată de pigmenți vegetali cu acțiune antioxidantă. Primul este betacarotenul, un precursor de vitamina A care ajută pielea să se bronzeze rapid și frumos. Celălalt este licopenul, o substanță care protejează pielea de îmbătrânire și de acționa nocivă a razelor ultraviolete”, spune medicul.
Și, nu în ultimul rând, au un conținut mare de potasiu, care „echilibrează gradul de hidratare al organismului”.
„Nu-i așa că o să puneți în geanta de plajă și niște caise/piersici bine coapte?”, încheie dr. Mihaela Bilic.
Sursa: adevarul.ro