Ce face, de fapt, sistemul dezvoltat de STS pentru centralizarea cazurilor de coronavirus/Datele folosite pentru harta COVID-19: „Funcționalitatea nu presupune monitorizarea persoanelor”

Ce face, de fapt, sistemul dezvoltat de STS pentru centralizarea cazurilor de coronavirus/Datele folosite pentru harta COVID-19: „Funcționalitatea nu presupune monitorizarea persoanelor”

După ce Nicușor Dan a anunțat că printr-un un sistem informatic dezvoltat de STS pentru Ministerul Sănătății se vor localiza în timp real persoanele infectate cu noul coronavirus, Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează că nu vor fi monitorizate sau localizate persoane, ci va fi realizată o hartă în funcție de adresele declarate de românii testați pozitiv pentru COVID-19.
 
Ce a declarat Nicușor Dan:
  • Ministerul Sănătăţii a implementat sau este în curs de implementare a acelui sistem informatic care să permită localizarea în timp real a persoanelor care sunt infectate. Deci, acest sistem mai are trei-patru zile până la momentul în care o să fie complet funcţional. (duminică)
  • Există un sistem informatic pe care ministerul, cu STS, îl implementează. A început deja implementarea, va fi gata în câteva zile. În baza acestui sistem vom avea distribuția geografică a cazurilor în interiorul municipiului. (sâmbătă)
Ce spune STS:
  • STS nu dezvoltă o aplicație bazată pe colectarea informațiilor de localizare a persoanelor, ci o funcționalitate suplimentară a aplicației Corona-Forms, utilizată în prezent de autoritățile medicale”.
  • Noua funcționalitate va permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19, pe baza informațiilor introduse în aplicație de entitățile prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.
  • La solicitarea Ministerului Sănătății, pe platforma Corona-Forms, vor fi prezentate într-o interfață grafică internă de tip hartă adresele declarate în timpul anchetei epidemiologice de către persoanele care au rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2. Această funcționalitate va fi disponibilă doar factorilor de decizie și va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, până la nivelul străzilor. Reiterăm faptul că această funcționalitate nu presupune monitorizarea persoanelor.
STS precizează, de asemenea că a dezvoltat, pe baza cerințelor operaționale stabilite de Ministerul Sănătății, un sistem informatic care permite centralizarea datelor cu privire la persoanele confirmate cu noul coronavirus.
La acest moment, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obținute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel național ori județean sau doar pentru anumite zone. De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient și către medicii de familie a mesajelor SMS și e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19, se arată într-un comunicat al STS.
 



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…