Ce fac autoritățile de dragul consumatorului de slănină

Ce fac autoritățile de dragul consumatorului de slănină

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) interzice vânzarea în România a alimentelor care au etichetă nutriscore. Este vorba despre eticheta care are 5 culori, de la verde la roșu, în care verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, așa cum sunt cerealele integrale sau legumele proaspete, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum des.

Etichetele nutriscore vor fi interzise.

Slănina, dată exemplu pentru interzicerea etichetelor nutriscore FOTO Shutterstock

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a dat slănina drept exemplu pentru care vrea să interzică etichetele nutriscore în România. „Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție – și face parte din meniul lor de mii de ani – slănina. Slănina are la acest moment, conform nutri-score, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare, dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general. Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a precizat Horia Constantinescu.

Decizia a creat panică în rândul unor producătorii autohtoni de alimente care au produse etichetate astfel pe rafturile magazinelor, mai ales că ANPC a comunicat inițial că etichetele nutriscore nu mai au ce căuta la raft de la 1 noiembrie. Într-o declarație pentru Europa FM, președintele ANPC spune, totuși, că data finală nu e stabilită.

Puternic minus pentru consumatori

Costel Stanciu, președintele asociației PRO Consumatori, a declarat pentru „Adevărul” ca nu înțelege demersul responsabililor ANPC. „UE susține această etichetare nutriscore. Nu o impune, dar o susține. La fel și BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs-n.red.), care este umbrela celor 46 de organizații independente de consumatori din 32 de țări europene. Teoretic, și ANPC care este sub tutela BEUC ar trebui să susțină inițiativa, dar nu o face și acest lucru vine cu un minus pentru consumator care având semaforul nutriscore pe produs nu mai este obligat să citească foarte atent eticheta acestuia. Toată lumea vrea etichetare cât mai exactă, iar președintele ANPC vine cu argumentul consumatorului de slănină de parcă acesta se aprovizionează din hypermarket și nu din propria producție. Repet, demersul ANPC este greu de înțeles. Poate este numai un act de marketing pentru a mai face ceva valuri în piață. Oricum și hypermarket-urile care au adoptat sistemul de etichetare nutriscore ar trebui să facă ceva reclamă la el pentru ca cetățenii să-i înțeleagă avantajele”, a precizat Costel Stanciu.

Toată lumea vrea etichetare cât mai exactă, iar președintele ANPC vine cu argumentul consumatorului de slănină de parcă acesta se aprovizionează din hypermarket și nu din propria producție”, a afirmat Costel Stanciu, președintele asociației Pro Consumatori.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri