Ce este virusul Marburg și cât de periculos este? Simptomele apar brusc
O epidemie de virus Marburg a ucis cel puțin opt persoane în Rwanda. Boala extrem de infecțioasă este similară cu Ebola, cu simptome care includ febră, dureri musculare, diaree, vărsături și, în unele cazuri, deces prin pierderea extremă de sânge.
Boala este similară cu Ebola FOTO: Shuterstock
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în medie, virusul Marburg ucide jumătate din persoanele pe care le infectează, iar în focarele anterioare au murit între 24% și 88% din pacienți.
Virusul a fost identificat pentru prima dată în 1967, după ce 31 de persoane au fost infectate și șapte au murit în focare simultane în Marburg și Frankfurt, în Germania, și Belgrad, în Serbia, potrivit BBC.
Focarul a fost depistat la maimuțele verzi africane importate din Uganda.De atunci, însă, virusul a fost asociat cu alte animale. La om, virusul este răspândit mai ales de persoanele care au petrecut perioade lungi în peșteri și mine populate de lilieci.
În ultimii ani, au existat, de asemenea, focare ale virusului Marburg în: Guineea Ecuatorială, Ghana, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud, Uganda și Zimbabwe
În 2005, o epidemie în Angola a ucis peste 300 de persoane. Cu toate acestea, în restul lumii, doar două persoane au murit din cauza virusului Marburg în ultimii 40 de ani - o persoană în Europa și una în SUA. Ambele au participat la expediții în peșterile din Uganda.
Unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri?
Experții în sănătate spun că focarul din Rwanda a fost confirmat la sfârșitul lunii septembrie 2024. Aceasta este prima dată când virusul a fost descoperit în Rwanda, iar sursa nu a fost încă găsită.
Vecinii Rwandei, Uganda și Tanzania, au raportat focare de Marburg în 2017 și, respectiv, 2023. Aproximativ 300 de persoane din Rwanda despre care se știe că au fost în contact cu cazuri confirmate sunt monitorizate.
Unele dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru boală sunt lucrători din domeniul sănătății.
OMS trimite experți, truse de testare și echipamente de protecție personală pentru a sprijini eforturile Rwandei de a combate epidemia.
Care sunt simptomele virusului Marburg?
Virusul debutează brusc cu: febră, dureri puternice de cap, dureri musculare Aceasta este adesea urmată, trei zile mai târziu, de: diaree apoasă, dureri de stomac, greață și vărsături.
Potrivit OMS, „aspectul pacienților în această fază a fost descris ca având trăsături desenate <fantomatice>, ochi adânci, fețe fără expresie și letargie extremă”.
Guvernul britanic a emis avertismente cu privire la un virus netratabil asemănător Ebola - care ucide până la nouă din zece persoane pe care le infectează - care se răspândește în prezent în Africa, potrivit dailymail.
Într-o declarație, șefii din domeniul sănătății din Regatul Unit au cerut ca întreprinderile să monitorizeze suplimentar angajații care vizitează țara africană. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris anterior situația ca fiind „foarte îngrijorătoare”, adăugând că există un risc ridicat de răspândire a epidemiei în alte țări africane.
Există un vaccin?
În prezent, nu există vaccinuri aprobate pentru tratarea virusului. Cu toate acestea, mai multe sunt în curs de dezvoltare și au existat discuții cu privire la testarea unora dintre cei mai promițători candidați în epidemia din Rwanda.
În cazul în care se adoptă, se preconizează că se va urma un model numit „vaccinare inelară”, care a fost utilizat în focarele anterioare de Ebola pentru testarea vaccinurilor.
Aceasta presupune oferirea vaccinului contactelor apropiate ale unui pacient cu virusul Marburg, care sunt expuse riscului unei potențiale infecții, în încercarea de a le ajuta să se ferească de virus înainte de a se îmbolnăvi grav.
Un candidat la vaccin este chiar testat în prezent în Marea Britanie și utilizează aceeași tehnologie ca și vaccinul Covid de la Oxford/AstraZeneca, în prezent criticat.
Numit ChAdOx1 Marburg și fabricat de Universitatea Oxford, 46 de britanici au primit vaccinul experimental la începutul acestui an, deși rezultatele nu au fost încă anunțate.
Pe lângă faptul că nu există vaccinuri, nu există nici tratamente aprobate pentru tratarea virusului. Cu toate acestea, OMS evaluează în prezent o serie de tratamente potențiale, inclusiv produse din sânge, terapii imune și terapii medicamentoase.
Agenția ONU recomandă, de asemenea, că tratamentul de susținere, cum ar fi rehidratarea și medicamentele pentru ameliorarea anumitor simptome, poate îmbunătăți șansele de supraviețuire.
Terapia spitalicească de susținere include echilibrarea lichidelor și electroliților pacientului, menținerea nivelului de oxigen și a tensiunii arteriale, înlocuirea sângelui pierdut și a factorilor de coagulare, precum și tratamentul pentru orice infecții care se complică.
Este Marburg la fel de contagios ca Covid?
Covid s-a răspândit atât de repede prin intermediul particulelor respiratorii infecțioase inhalate sau care intră în contact cu ochii, nasul sau gura. Marburg, deși contagioasă, nu este nici pe departe la fel de infecțioasă.
Sursa: adevarul.ro