Ce este „Virusul leneș” și la ce simptome trebuie să fim atenți. Boala se răspândește în America și Europa

Ce este „Virusul leneș” și la ce simptome trebuie să fim atenți. Boala se răspândește în America și Europa

Un virus care provine de la animalul numit „Leneș” se răspândește prin înțepături de insecte, inclusiv de muște și țânțari, în Europa. A fost raportat un număr de 19 persoane în ultimele două luni, potrivit Centrului European de Control al Bolilor (ECDC).

Virusul include febră și dureri musculare FOTO: Arhivă

Virusul include febră și dureri musculare FOTO: Arhivă

Boala cu virus Oropouche, cunoscută drept „Virusul leneș”, se răspândește în America și a fost detectată pentru prima dată în Europa, afectând persoane din Spania, Italia și Germania.

Potrivit Live Science, în iunie și iulie, 19 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Oropouche au fost detectate în Europa în rândul călătorilor care se întorceau din Cuba sau Brazilia, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Boala este transmisă la om de către midges, un tip de muscă care mușcă, precum și de țânțari.

Prognosticul pentru recuperare este bun, iar rezultatele fatale sunt extrem de rare”, a transmis Agenția.

Virusul Oropouche poate provoca simptome similare cu Zika, inclusiv febră bruscă, dureri musculare, sensibilitate la lumină, dureri oculare, vărsături și erupții cutanate.

În aproximativ 4% din cazuri, virusul poate infecta sistemul nervos, provocând inflamații în jurul măduvei spinării și al creierului sau chiar în interiorul creierului. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor se recuperează în decurs de câteva zile până la o lună.

Afectează femeile însărcinate

Recent, Brazilia a raportat câteva cazuri pe care anchetatorii le suspectează că au trecut de la mamă la făt în timpul sarcinii. Aceste infecții au fost asociate provizoriu cu rezultate slabe, inclusiv pierderea sarcinii și microcefalie, care face ca capul copilului să fie mult mai mic decât media.

Cu toate acestea, din cauza limitării datelor, legătura dintre rezultatele slabe ale sarcinii și virusul Oropouche nu a fost încă confirmată.

Virusul Oropouche a fost detectat pentru prima dată în 1955 în Trinidad și Tobago, iar de atunci a provocat epidemii în diferite țări din America de Sud, America Centrală și Caraibe.

Până în prezent, în acest an, au fost raportate focare în Brazilia, Bolivia, Columbia și Peru, iar Cuba a raportat primele cazuri cunoscute.

Răspândirea directă a virusului de la o persoană la alta nu a fost niciodată documentată.

În schimb, oamenii se îmbolnăvesc cel mai adesea de la o specie de țânțari numită Culicoides paraensis. În plus, o mână de specii de țânțari pot purta și răspândi virusul la oameni

Deși riscurile de a contracta virusul Oropouche în timpul sarcinii nu sunt încă clare, virusul Zika - care are riscuri clare dacă este contractat în timpul sarcinii - se răspândește în aceleași zone.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Aceasta e mutarea de șah” / Lovitura genială a ucrainenilor care îi poate sili pe ruși să ceară pace

2 Ungaria a început provocările? / Oficios ungar, atac dur la adresa statului român dar și la liderii „lași” ai UDMR

3 VIDEO Război total! / Ucrainenii iau mii de prizonieri în Kursk. Rușii forțează ruperea frontului în Donețk, unde atacă la fiecare 20 de minute

4 Ești român? / Citește acest text al profesorului Dan Ungureanu!

5 Ucraina a recuperat 100 kg de aur din cele 12 mii de vehicule blindate și echipamente de artilerie rusești distruse pe front