Ce este UVB-76, postul de radio fantomă al Rusiei

Ce este UVB-76, postul de radio fantomă al Rusiei

Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios cunoscut sub numele de „The Buzzer“ pentru a împărtăși informații de război secrete cu acoliții săi, a declarat un expert.

Expertul în război electronic, profesorul David Stupples, a spus că bătrânul despot, în vârstă de 71 de ani, ar putea „rezerva” ciudatul „semnal al mortului” pentru a ajuta Rusia să supraviețuiască războiului nuclear.

UVB-76 este un post de radio rusesc pe unde scurte care emite în fiecare zi de la sfârșitul anilor 1970.

În afară de faptul că are legătură cu armata, scopul său nu a fost niciodată confirmat oficial - ceea ce a dat naștere unor teorii ale conspirației.

Mulți cred că este un instrument militar de comunicare - posibil folosit pentru a comunica cu stații aflate la distanță sau pentru a activa anumite unități militare.

Unii cred chiar că face parte dintr-un sistem de „comutator al omului mort”, care ar declanșa automat un răspuns militar în cazul unui atac asupra Rusiei.

UVB-76 emite pe frecvența de 4625 kHz și se caracterizează printr-un sunet straniu care bâzâie 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

Zgomotele sunt întrerupte ocazional de mesaje vocale misterioase în limba rusă - constând în secvențe de numere și cuvinte, considerate a fi mesaje codate.

Profesorul David Stupples, cercetător principal în domeniul războiului electronic, a auzit prima dată despre misterioasa frecvență radio rusească în anii 1990.

Poate rezista și în caz de atac nuclear

„Este o sursă militară. Deci știm asta. Și știm unde sunt emițătoarele în Rusia. Știm că este militar. Așa că atunci trebuie să speculezi de ce [rușii] îl folosesc.

Se înțelege că stația fantomă are turnuri situate chiar în afara Moscovei și Sankt Petersburgului“, a declarat pentru The Sun profesorul Stupples.

El a explicat că UVB-76 este o bandă de înaltă frecvență, cunoscută sub numele de HF, disponibilă pentru a fi ascultată pe întreg teritoriul Rusiei - de la capătul său din Indochina până la orașele sale europene.

Avantajul, spune expertul, este că un astfel de semnal poate fi transmis și ascultat fără sateliți și fără internet.

Acest lucru îi facilitează lui Putin și spionilor săi să trimită informații militare literalmente "sub radar".

„Asta înseamnă că semnalul nu părăsește niciodată atmosfera. Doar ricoșează de-a lungul a ceea ce se numește ionosferă. Acesta ar acoperi practic întreaga Rusie," mai spune profesorul pentru The Sun.

Și în cazul unui război nuclear în care majoritatea comunicațiilor ar fi distruse, semnalul de înaltă frecvență al lui Putin ar putea funcționa în continuare "în mod normal", a spus acesta.

"Deoarece poate emite pentru întreaga Rusie, în timpul unui conflict nuclear, emiterea semnalelor va fi foarte dificilă din cauza efectelor armelor nucleare", a declarat expertul.

"Dar comunicațiile de înaltă frecvență vor reuși probabil să treacă. Și atunci la ce le-ar folosi? Le-ar folosi pentru a putea comunica întregii Rusii unele dintre instrucțiunile de la centru sau de unde se vor poziționa Putin și apropiații săi în timp de război“. Motivul din spatele transmisiunii continue este simplu, a spus cercetătorul.

Dacă ar înceta să emită și frecvența de 4625 kHz ar deveni liberă de utilizat, oricine ar putea "smulge" semnalul de la ruși.

"Singurul mod în care te poți asigura că banda este disponibilă este să continui să emiți pe ea. Așa că ceea ce face Rusia este să rezerve această frecvență. Fie în cazul unui conflict mondial în care se folosesc arme urâte, fie în cazul în care alte lucruri merg prost, cum ar fi pierderea tuturor comunicațiilor prin satelit", a explicat profesorul Stupples.

Acesta a subliniat că Marea Britanie și Occidentul nu ar trebui să fie alarmate, încă, de utilizarea de către ruși a semnalului radio misterios.

"Putin nu are nevoie de el în acest moment, deoarece are toate comunicațiile prin satelit și nu există nicio amenințare acum - din câte știu eu - la adresa comunicațiilor prin satelit", a spus el.

Țările din Europa împărtășesc de mult timp îngrijorări cu privire la un potențial conflict mondial cu Rusia, în condițiile în care Putin continuă războiul său ilegal din Ucraina.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…