Ce este usturoiul negru și cum se obține: previne bolile de inimă, colesterolul și tensiunea arterială

Ce este usturoiul negru și cum se obține: previne bolile de inimă, colesterolul și tensiunea arterială

Usturoiul negru este usturoiul care a fost maturat într-un mediu cald și umed. Studiile au arătat că este bogat în antioxidanți, are proprietății antiinflamatoare și poate preveni bolile de inimă și reduce tensiune arterială.

Usturoiul negru are multiple beneficii pentru sănătate FOTO: Shuterstock

Usturoiul negru are multiple beneficii pentru sănătate FOTO: Shuterstock

Potrivit specialiștilor, usturoiul negru este usturoiul care a fost maturat într-un mediu cald și umed, expus la temperaturi cuprinse între 60 și 90 de grade Celsius și la niveluri de umiditate între 70-90% timp de câteva săptămâni.

„Rezultatul este un usturoi de culoare negru-maroniu închis, cu o textură masticabilă și un gust dulce, care are un conținut mai ridicat de antioxidanți decât usturoiul normal. Consumul de usturoi negru poate aduce beneficii sănătății în mai multe moduri, inclusiv îmbunătățirea factorilor de risc de boli de inimă, cum ar fi colesterolul și tensiunea arterială”, scrie Health.com .

Usturoiul negru este o sursă excelentă de compuși vegetali protectori și conține niveluri mai ridicate de anumiți antioxidanți decât usturoiul obișnuit. Antioxidanții sunt substanțe care protejează împotriva deteriorării celulare prin neutralizarea compușilor reactivi numiți radicali liberi.

Există mai multe tipuri de antioxidanți concentrați în usturoi, iar procesul de îmbătrânire utilizat pentru a crea usturoiul negru crește nivelurile unora dintre aceste substanțe.

Potrivit publicției citate, studiile arată că usturoiul negru conține până la de 10 ori mai mulți compuși fenolici, cum ar fi acidul hidroxicinamic, și până la de opt ori mai mulți compuși flavonoizi comparativ cu usturoiul obișnuit.

Potrivit g4food , usturoiul negru este, de asemenea, o sursă concentrată de fitocehime care conțin sulf, cum ar fi γ-glutamil-S-metil-L-cisteină sulfoxid (GSMCS) și S-allylmercapto-L-cisteină (SAMC), care au proprietăți puternice de protecție celulară.

Studiile arată că persoanele care consumă în mod regulat usturoi au rate mai scăzute ale anumitor boli, cum ar fi cancerele gastrointestinale.

Bun pentru inimă

Mai multe studii au arătat că dietele bogate în usturoi sunt asociate cu rate mai scăzute ale factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea (tensiune arterială ridicată), colesterolul ridicat și ateroscleroza – îngroșarea sau întărirea arterelor cauzată de acumularea de plăci.

Datorită nivelului său excepțional de ridicat de compuși antioxidanți și antiinflamatori, usturoiul negru poate oferi și mai multe beneficii pentru sănătatea inimii. Studiile arată că acest tip special de usturoi poate scădea în mod eficient tensiunea arterială. De asemenea, scade nivelul lipidelor din sânge și poate reduce ateroscleroza.

Un mic studiu efectuat pe 62 de persoane a constatat că, consumând patru căței de usturoi negru zilnic timp de 12 săptămâni, nivelurile de apolipoproteină A (Apo)A1, o proteină care ajută colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL) să elimine colesterolul lipoproteic cu densitate mică (LDL) (colesterolul rău) din fluxul sanguin, au crescut semnificativ.

Reduce tensiune arterială

Concluziile studiului sugerează, de asemenea, că extractul derivat din usturoiul negru ar putea crește nivelul colesterolului HDL care protejează inima și ar putea reduce tensiunea arterială.

Usturoiul negru poate îmbunătăți, de asemenea, funcția cardiacă la persoanele cu boli cardiace preexistente. Un studiu a constatat că tratamentul cu 20 de grame de usturoi negru pe zi timp de șase luni a îmbunătățit funcția cardiacă, inclusiv cantitatea de sânge bogat în oxigen pompat de inimă, la persoanele cu insuficiență cardiacă, comparativ cu un grup de control.

Tratamentul cu usturoi negru a crescut nivelul sanguin al enzimelor antioxidante glutation peroxidază (GSH-Px) și superoxid dismutază (SOD), sugerând că usturoiul negru ajută la creșterea apărării antioxidante a organismului, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea și funcționarea inimii.

Mai mult, usturoiul negru furnizează cantități mici de anumiți nutrienți. Printre aceștia sunt vitamina C și potasiu. Dar nu sunt suficient pentru a contribui semnificativ la aportul zilnic de nutrienți. De exemplu, trei căței de usturoi furnizează 3% din necesarul zilnic de vitamina C. Acesta este un antioxidant puternic care joacă roluri importante în sistemul imunitar, piele și altele.

Cine nu ar trebui să-l consume

Potrivit specialiștilor, consumul în cantități mari poate duce, de asemenea, la simptome precum respirație urât mirositoare, miros corporal, greață, vărsături și gaze.

Femeile însărcinate sau care alăptează, trebuie să consulte medicul înainte de a lua usturoi negru sau suplimente cu usturoi negru.

De asemenea, usturoiul negru învechit necorespunzător poate duce la dezvoltarea sporilor de Clostridium botulinum (C. botulinum). Sporii C. botulinum produc toxine periculoase care pot dăuna sănătății atunci când sunt ingerate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii