„Ce este o femeie?” Decizia istorică adoptată de o instanță din Australia în cazul unei persoane transgender VIDEO
O femeie transgender din Australia a câștigat un proces de discriminare împotriva unei aplicații de social media destinată exclusiv femeilor, după ce i-a fost refuzat accesul pe motiv că este bărbat.
O instanță din Australia a răspuns la întrebarea "Ce este o femeie?" FOTO Arhivă
Curtea Federală a constatat că, deși Roxanne Tickle nu a fost discriminată direct, a fost victima unei discriminări indirecte – ceea ce se referă la o decizie care dezavantajează o persoană cu o anumită trăsătură – și a ordonat aplicației să îi plătească 10.000 de dolari australieni (6.700 dolari americani) plus cheltuieli de judecată, potrivit BBC .
Este o hotărâre de referință când vine vorba de identitatea de gen, iar în centrul cazului a fost întrebarea tot mai controversată: ce este o femeie?
În 2021, Tickle a descărcat „Giggle for Girls”, o aplicație în care femeile puteau să-și împărtășească experiențele într-un spațiu sigur, unde bărbații nu aveau acces.
Pentru a obține accesul, ea a trebuit să încarce un selfie pentru a dovedi că este femeie, acesta fiind evaluat de un software de recunoaștere a genului conceput pentru a exclude bărbații.
Lupta pentru identitatea de gen
Cu toate acestea, șapte luni mai târziu - după ce a reușit să se alăture platformei, contul i-a fost blocat. Fiind o persoană care se identifică ca femeie, Tickle a susținut că avea dreptul legal să folosească servicii destinate femeilor și că a fost discriminată pe baza identității sale de gen.
Ea a dat în judecată platforma de social media, precum și pe CEO-ul acesteia, Sall Grover, și a solicitat despăgubiri în valoare de 200.000 dolari, susținând că „încadrarea greșită constantă a genului” de către Grover i-a provocat „anxietate constantă și ocazional gânduri suicidare”.
„Declarațiile publice ale lui Grover despre mine și despre acest caz au fost supărătoare, demoralizatoare, jenante, epuizante și dureroase. Acest lucru a condus la comentarii urâte postate despre mine online și la incitarea indirectă a altora să facă același lucru”, a spus Tickle într-o declarație.
Echipa juridică a Giggle a argumentat pe parcursul cazului că sexul este un concept biologic.
Ei recunosc liber că Tickle a fost discriminată - dar pe baza sexului, mai degrabă decât a identității de gen. Refuzul de a permite lui Tickle să folosească aplicația a constituit discriminare legală pe bază de sex, spun ei. Aplicația este concepută pentru a exclude bărbații, iar fondatoarea, percepând-o pe Tickle ca fiind bărbat , argumentează că refuzul accesului său la aplicație a fost legal.
Însă judecătorul Robert Bromwich a afirmat în decizia sa de vineri că jurisprudența a constatat în mod constant că sexul este „schimbător și nu neapărat binar”, respingând în cele din urmă argumentul Giggle.
Tickle a declarat că hotărârea „arată că toate femeile sunt protejate împotriva discriminării” și că speră că acest caz va fi „vindecător pentru persoanele transgender și pentru cele diverse din punct de vedere al genului”.
Decizie fără precedent
Cunoscut sub numele de „Tickle vs Giggle”, acest caz este prima dată când o presupusă discriminare bazată pe identitatea de gen a fost audiată de Curtea Federală din Australia.
Acesta reflectă modul în care una dintre cele mai aprinse dezbateri ideologice - incluziunea trans versus drepturile bazate pe sex - poate evolua în instanță.
Rezultatul acestui caz ar putea stabili un precedent juridic pentru rezolvarea conflictelor dintre drepturile de identitate de gen și drepturile bazate pe sex în alte țări.
Sursa: adevarul.ro