Ce este Jihadul Islamic Palestinian și cine conduce gruparea acuzată de atacul cu rachete asupra spitalului din Gaza

Ce este Jihadul Islamic Palestinian și cine conduce gruparea acuzată de atacul cu rachete asupra spitalului din Gaza

Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) este desemnat ca organizație teroristă străină (FTO) de către Departamentul de Stat al SUA încă din 1997. În plus, secretarul general al PIJ, Ziyad al-Nakhalah, a fost desemnat ca terorist global special desemnat în 2014.

Jihadul Islamic Palestinian este o organizație teroristă FOTO Shutterstock

Jihadul Islamic Palestinian este o organizație teroristă FOTO Shutterstock

Forțele de Apărare Israeliene (FDI) au acuzat gruparea teroristă palestiniană Jihadul Islamic (PIJ) că este responsabilă pentru lansarea eșuată a unei rachete care a avut ca rezultat o explozie la un spital din Fâșia Gaza, provocând numeroase victime, potrivit newsable.asianetnews.com.

Într-o declarație oficială, FDI a citat informații din mai multe surse care indică faptul că Jihadul Islamic s-a aflat în spatele lansării nereușite a rachetei care a lovit spitalul din Gaza.

Este esențial de menționat că, deși Jihadul Islamic Palestinian este distinct de Hamas, acestea sunt aliniate în lupta lor împotriva Israelului. La fel ca Hamas, ei primesc, de asemenea, sprijin financiar și logistic din partea Iranului. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că acesta este primul caz în care numele Jihadului Islamic Palestinian a apărut în timpul conflictului în curs de desfășurare.

Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) este o organizație militantă islamistă sunnită proeminentă cu misiunea ferventă de a crea un stat palestinian islamist, susținând în același timp cu fermitate anihilarea statului Israel.

Această grupare, fondată în 1979, a luat naștere ca ramură a Frăției Musulmane din Egipt și, de atunci, a devenit al doilea grup militant ca mărime atât în Fâșia Gaza, cât și în Cisiordania. Ideologia și activitățile PIJ au implicații semnificative pentru peisajul geopolitic complex din Orientul Mijlociu.

Acest grup extremist se inspiră în mare măsură din revoluția iraniană , aliniindu-se strâns la poziția anti-israeliană a Iranului. Pe lângă sprijinul iranian, PIJ beneficiază, de asemenea, de sprijin din partea Siriei și a Hezbollahului libanez.

Aripa militară a organizației, cunoscută sub numele de Brigăzile al-Quds, are un lung istoric de orchestrare a atacurilor asupra țintelor israeliene, care datează din anii 1990. Deși PIJ colaborează ocazional cu Hamas, parteneriatul lor a fost caracterizat de tensiuni din cauza diferențelor periodice în strategiile lor de opoziție față de Israel.

Tacticile Jihadului Islamic Palestinian

În ceea ce privește tacticile și țintele lor, PIJ utilizează în principal o serie de metode pentru a destabiliza regiunea, inclusiv focuri de armă de calibru mic, atacuri cu mortiere și rachete lansate din Fâșia Gaza și atentate sinucigașe cu bombă, care au fost deosebit de frecvente de la sfârșitul anilor 1990 până la mijlocul anilor 2000.

În plus, organizația deține un arsenal care include sisteme de apărare antiaeriană portabile, mortiere, sisteme de avioane fără pilot înarmate, rachete ghidate antitanc și dispozitive explozive improvizate, ceea ce le permite să se adapteze la diverse scenarii de luptă.

Comunitatea internațională, inclusiv Statele Unite, a recunoscut oficial PIJ ca fiind o amenințare semnificativă la adresa securității. În 1997, Departamentul de Stat al SUA a desemnat PIJ drept organizație teroristă străină, subliniind amenințarea grupului. Această clasificare reflectă angajamentul organizației față de violență și rolul acesteia în instabilitatea regională.

Zonele de operare ale Jihadului Islamic Palestinian

În ceea ce privește zonele în care operează, PIJ este activă în principal în Israel, în Fâșia Gaza și în Cisiordania. Influența grupării se extinde, de asemenea, în Liban și Siria, unde își menține o prezență notabilă, și a stabilit birouri în Teheran, Iran.

Grupul a efectuat atentate sinucigașe începând cu sfârșitul anilor 1990 până în anii 2000. Deține, de asemenea, sisteme portabile de apărare antiaeriană, mortiere, sisteme armate de aeronave fără pilot, rachete ghidate antitanc și dispozitive explozive improvizate.

Departamentul de Stat al SUA a desemnat PIJ ca Organizație Teroristă Străină în 1997 și l-a desemnat pe secretarul general al PIJ, Ziyad al-Nakhalah, drept Terorist Global în 2014.

În august 2022, Jihadul Islamic a lansat aproximativ 1.100 de rachete către Israel în urma uciderii unuia dintre liderii săi, omorând însă și 15 palestinieni cu rachete rătăcite. În Israel mai multe persoane au fost rănite. În mai 2021, împreună cu HAMAS, a lansat peste 4.000 de rachete către Israel, omorând 11 civili și un soldat. În noiembrie 2019, militanții au lansat peste 400 de rachete către Israel după ce forțele israeliene l-au ucis pe un comandant de rang înalt al PIJ. Cine sunt liderii Jihadului Islamic Palestinian Liderul Jihadului Islamic Palestinian este Ziyad al-Nakhalah, secretarul general al organizației.

Un alt lider important al PIJ este Muhammad al-Hindi, secretar general adjunct din 2018, membru al Biroului Politic. Armata israeliană l-a ucis în 2022 pe numărul doi al grupării Jihadul Islamic Palestinian, într-un raid aerian. Este vorba de Taysir al-Jabari, cel care conducea o unitate responsabilă cu atacurile cu rachete asupra teritoriului israelian.

Jihadul Islamic are sedii în Beirut și Damasc, și desfășoară activități în Cisiordania, teritoriu aflat sub ocupație israeliană, deși mai limitate decât în Gaza, iar acestea au crescut recent. Spre deosebire de Hamas, Jihadul Islamic nu a participat la alegerile parlamentare palestiniene și nu pare să aibă ambiția de a forma un guvern în Gaza sau în Cisiordania.

Jihadul Islamic, implicat în atacul terorist asupra Israelului Militanții Jihadului Islamic Palestinian s-au alăturat celor din Hamas în atacul asupra Israelului în care peste 1.500 de civili au fost uciși și câteva sute răpiți. Șeful Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a declarat duminica trecută că facțiunea sa ține captivi peste 30 de israelieni care au fost răpiți în Fâșia Gaza începând de sâmbătă, după ce Hamas a lansat atacuri asupra Israelului. Cei captivi nu vor fi eliberați „până când toți prizonierii noștri vor fi eliberați”, a adăugat al-Nakhala, referindu-se la mii de palestinieni care sunt în închisorile israeliene.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…