Ce este iodura de potasiu. Când ar trebui să luăm aceste medicamente și de ce

Ce este iodura de potasiu. Când ar trebui să luăm aceste medicamente și de ce

În contextul războiului din Ucraina, românii au început să primească încă de acum doi ani, pastile cu iodură de potasiu. Preventiv, în cazul unui accident nuclear. Medicamentul se distribuie prin intermediul farmaciilor comunitare și costă în jur de 20 de lei. Iată ce este iodura de potasiu, cum se administrează și cine ar trebui să ia aceste medicamente.

barbat care ia pastile

Persoanele cu vârsta peste 40 de ani nu ar trebui să ia iodură de postasiu. Sursa foto: arhivă

Iodura de potasiu este o sare a iodului stabil (non-radioactiv). Iodul este important pentru producția de hormoni tiroidieni, principala sursă de iod fiind reprezentată de iodul alimentar. Comprimatele cu iod sunt destinate utilizarii de către populația din apropierea unui reactor nuclear, în cazul eliberării de iod radioactiv în aer, în urma unui accident nuclear. Iodura de potasiu se utilizează în tratamentul profilactic al efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide.

Iodura de potasiu. Când și cum se administrează

În timpul unui accident nuclear, iodul radioactiv este eliberat în aer și contaminează solul, suprafețele și apa. Astfel, în corpul uman pătrunde pe cale internă, prin sistemul respirator și digestiv, și pe cale externă, atunci când atingem suprafețe contaminate. În cazul contaminării interne, glanda tiroidă absoarbe iodul radioactiv, moment în care ne putem confrunta cu diferite afecțiuni tiroidiene: hipotiroidism, hipertiroidism sau cancerul tiroidian. Riscul este mai mare la copii și adolescenți, care sunt mai sensibili la radiații. După vârsta de 40 de ani riscul scade semnificativ, de aceea nici nu se recomandă administrarea tabletelor de iodură de potasiu la această categorie de vârstă.

În cazul unui eveniment nuclear, iodura de potasiu trebuie administrată înainte sau imediat după expunerea la iodul radioactiv. Cu cât trece timpul, cu atât scade și eficiența medicamentului, potrivit Departamentului de Sănătate din New York.

Recomandat este ca adulții și copii cu vârsta peste 12 ani să ia 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod), copii cu vârsta între 3-12 ani, 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod), cei între 1 luna -3 ani, jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod), iar cei până într-o lună ar trebui să ia un sfert de comprimat. (echivalent cu 12,5 mg iod)

Pastilele pot fi mestecate sau înghițite. În cazul copiilor sub 6 ani, doza poate fi zdrobită și amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul nou-născutilor, doza poate fi sfărâmată și dizolvată în apă, suc de fructe sau lapte. Nou-născuților nu li se va administra mai mult de o doză.

În cazul continuării expunerii la radiații radioactive, o nouă doza ar putea fi luată în decurs de două zile.

Iodură de potasiu. Efecte adverse

  • Erupție trecătoare pe piele;
  • Reacții de hipersensibilitate: umflarea glandelor salivare, dureri de cap, respirație șuierătoare sau tuse și stomac deranjat;
  • Tulburări autoimune induse de iod (boala Grave, boala Hashimoto), gușa nodulară tiroidiană și hipotiroidism sau hipertiroidism temporar indus de iod;
  • Glanda tiroidă hiperactiva (caracterizată prin pierdere în greutate, creștere a poftei de mâncare, intoleranță la căldură, inflamarea tiroidei.
  • Glanda tiroidă mărită;
  • Depresie, nervozitate, impotență și insomnie.

Cine nu ar trebui să ia iodură de potasiu

Persoanele cu anumite afecțiuni medicale pot avea contraindicații privind administrarea iodurii de potasiu. Printre acestea se numără persoanele alergice la iodura de potasiu, persoanele care suferă de o boală autoimuna denumită dermatita herpetiforma van Dühring. Deasemenea, iodura de potasiu ar trebui evitată dacă ai o tiroidă hiperactivă, care produce prea multi hormoni tiroidieni sau dacă suferi de o afectiune a vaselor de sange cunoscută sub denumire de vasculită hipocomplementemică. .

Dacă luați mai multă Iodură de potasiu decât dozele recomandate pentru vârstă, nu crește efectul protector. În schimb, poate să apară otravirea cu iod care are efecte secundare severe, cum sunt problemele respiratorii și la nivelul inimii.

România a cumpărat 30 de milioane de comprimate

Ministerul Sănătăţii a început distribuirea către populaţie a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor comunitare, în luna iunie 2022. „La nivelul Ministerului Sănătăţii nu au fost realizate proceduri de achiziţie pentru iodura de potasiu, acestea realizându-se de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale în baza unei Hotărâri de Guvern aprobate la secţiunea acte normative cu caracter secret, iar numărul iniţial de comprimate achiziţionate de aceasta instituţie este de 30 milioane de comprimate. La data de 11.09.2024 în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi a farmaciilor comunitare înscrise în program se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potasiu 65 mg, păstrate în farmaciile comunitare”, au precizat reprezentanţii instituţiei.

România a donat Republicii Moldova peste un milion de comprimate de iodură de potasiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Spectatori tratați pentru greață severă la Opera din Stuttgart, după o piesă cu sex nesimulat și piercing live, criticată de Biserică

2 Voi ați citit ce scrie ziarul local Vremea Nouă despre „cazul Tătaru”?

3 Odrasla lui Dragnea, și divorțat, și cu banii luați. Și-a dat fosta soție în judecată pentru „partaj bunuri comune / lichidarea regimului matrimonial”

4 Așa o fi?

5 VIDEO Loredana, noi imagini ale scufundării în abis...