Ce este fentanilul, drogul care l-a ucis pe rapperul Coolio
Celebrul rapper Coolio, care este cunoscut mai ales pentru hitul său „Gangsta's Paradise” din anul 1995, a murit în luna septembrie a anului trecut în urma unei supradoze de fentanil. Acest drog provoacă zeci de mii de decese în Statele Unite în fiecare an, relatează Sky News.
Coolio a murit în urma unei supradoze de fentanil. FOTO Profimedia (Arhivă)
Fentanilul este un opiod sintetic care este de 50 de ori mai puternic decât heroina.
Ca medicament eliberat pe baza unei prescripții medicale, fentanilul este folosit ca analgezic, la fel ca morfina.
Fentanilul care este folosit ilegal este cel mai adesea produs în laboratoare și vândut sub formă de pulbere sau pilulă.
În primul rând, puterea sa îl face atât de periculos. Fiindcă are un efect atât de puternic, linia dintre o doză care poate ucide și una care nu o va face este foarte subțire.
Traficanții de droguri amestecă, totodată, fentanilul, care este un drog mai ieftin, cu heroină, cocaină, MDMA și metamfetamină pentru a-și crește profiturile.
Acest drog are efect analgezic și poate da senzația de fericire extremă. Mai mult decât atât, poate provoca greață, confuzie și somnolență, probleme respiratorii și pierderea cunoștinței.
Supradoza de fentanil face ca respirația unei persoane să se încetinească sau să se oprească, limitând cantitatea de oxigen care ajunge la creier. Acest lucru poate duce la comă, leziuni permanente ale creierului sau chiar la deces.
O supradoză poate fi tratată cu naloxonă, un spray nazal, care restabilește respirația normală.
În anul 2021, peste 70.000 de americani au murit în urma unei supradoze de fentanil și aproape 58.000 în anul 2020, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Peste 150 de persoane mor în fiecare zi în SUA din pricina supradozelor legate de opioidele sintetice precum fentanilul.
Acest drog este mai puțin răspândit în Marea Britanie, iar acest lucru se reflectă în cifre: 58 de persoane au murit din pricina supradozelor de fentanil în anul 2021.
Sursa: adevarul.ro