Ce este „febra iepurelui”, boala care se răspândește în SUA. Care sunt simptomele

Ce este „febra iepurelui”, boala care se răspândește în SUA. Care sunt simptomele

Numărul cazurilor de tularemie, denumită și „febra iepurelui”, a crescut în Statele Unite în ultimul deceniu, potrivit unui nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Tularemia este o boală infecţioasă transmisibilă omului Foto: Arhivă

Tularemia este o boală infecţioasă transmisibilă omului Foto: Arhivă

Această boală infecțioasă rară este cauzată de bacteria Francisella tularensis și se transmite la oameni prin multiple căi, inclusiv prin mușcături de căpușe sau muște infectate. De asemenea, se poate transmite și prin contactul direct cu iepuri și rozătoare infectate sau cu sursele de hrană și apă contaminată cu această bacterie.

Una dintre metodele mai puțin cunoscute de infectare implică tunderea gazonului peste cuiburile animalelor infectate, scrie Science Alert . Acest proces poate duce bacteria în aer, infectând astfel grădinarii fără ca aceștia să-și dea seama. Un astfel de caz a fost documentat pentru prima dată în 2000, la o vie din Massachusetts, unde un focar de tularemie a durat șase luni, infectând 15 persoane și cauzând un deces.

Un incident similar a fost raportat în Colorado în perioada 2014-2015, când cel puțin un caz de tularemie a fost asociat tunderii gazonului.

CDC monitorizează cu atenție bacteria F. tularensis, fiind clasificată ca agent de nivel 1 pentru potențialul său de utilizare în bioterorism. În plus, chiar și în cazurile de transmitere naturală, tularemia poate fi fatală fără tratament adecvat.

Rata mortalității din cauza tularemiei este de obicei sub 2%, dar poate fi mai mare în funcție de manifestările clinice și de tulpina bacteriană infectantă” notează autorii raportului.

Simptomele bolii

Deși tularemia este relativ rară, cu 2.462 de cazuri raportate în 47 de state între 2011 și 2022, incidența este cu 56% mai mare decât în perioada anterioară, 2001-2010. Creșterea poate fi explicată parțial prin îmbunătățirea metodelor de raportare și diagnosticare.

Din totalul cazurilor din perioada 2011-2022, 984 au fost confirmate, iar 1.475 au fost clasificate drept „probabile”. Această proporție de 60% cazuri probabile reprezintă o creștere semnificativă față de perioada anterioară, când doar 35% din cazuri erau considerate probabile, se mai menționează în studiu.

Conform CDC, populațiile indigene americane, definite demografic ca „American Indian sau Alaska Native”, au avut un risc de cinci ori mai mare de a contracta tularemia decât populația albă. Factori precum concentrarea rezervațiilor în statele centrale și activitățile socioculturale sau ocupaționale care implică un contact crescut cu fauna sălbatică sau artropodele infectate ar putea contribui la această incidență crescută.

Alte categorii de risc includ copiii cu vârste între 5 și 9 ani, bărbații între 65 și 84 de ani, și locuitorii din centrul SUA.

Simptomele variate ale tularemiei , în funcție de modul de transmitere, fac diagnosticul dificil. Conștientizarea sporită asupra metodelor de infectare poate ajuta la evitarea expunerii și la identificarea rapidă a bolii de către medici, astfel încât tratamentul cu antibiotice să fie eficient.

Cele mai comune simptome includ febra, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, inflamație și umflături ale ganglionilor limfatici. În functie de modul de infectare, tularemia poate provoca, de asemenea, simptome respiratorii, tulburări digestive sau leziuni cutanate, informează springfarma.com.

Simptomele de tularemie se dezvoltă, de obicei, în trei sau patru zile de la infectare, dar sunt și cazuri care pot dura până la zece zile pentru ca boala să se manifeste. Semnele și simptomele, precum si organele afectate, variază în functie de metoda de infectare.

In tularemia ulceroglandulară și glandulară, semnele precoce obișnuite sunt febra ridicată, frisoane, glande umflate, dureri de cap și oboseala extremă. Un ulcer de piele se dezvoltă la locul infectiei sub forma ulceroglandulară. Tularemia tifoidă se caracterizează prin febră, epuizare și scădere în greutate.

Durerea gâtului, greața, vărsăturile și diareea sunt frecvente sub forma orofaringiană a tularemiei.

Tularemia oculoglandulară este marcată de roșeață și durere la ochi (conjunctivita). În cele din urma, tularemia pneumonică provoacă tuse uscată, dificultăți respiratorii și dureri toracice.

De asemenea, medicii spun că meningita este o complicație neobișnuită, dar potențial gravă a tularemiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, oameni buni, asta înseamnă Rusia!

2 Andrei Caramitru cam spune adevărul despre oligarhii tech care-și învârt cozile pe lângă Trump...

3 Liderii AUR George Simion și Cristian Lulea sunt acuzați de corupție și deturnare de fonduri

4 De citit / „Toate lucrurile pe care le-a făcut Fico de când a revenit la putere au avut un singur efect: imunitate pe viață de la urmărirea penală pentr…

5 Reacția unor turiști americani într-un supermarket din România. Ce au spus despre produsele românești