Ce este „drăcovenia americană” trimisă în Ucraina care i-a speriat rău pe ruși

Ce este „drăcovenia americană” trimisă în Ucraina care i-a speriat rău pe ruși

Si, pana la urma, pe buna dreptate. Fac si ei o “mica operatie speciala” si le sare toata lumea-n cap?! Ma rog, lumea care intr-adevar conteaza si nu ne referim aici la tarile care inca-si declara sincera prietenie cu Rusia pe motiv de pret al titeiului redus cu 35%, tari care au granita cu Rusia, africane, sud-americane, sau China.

China conteaza dar nu prea are alternative geo-politice desi vedem ca in cazul Taiwanului lucrurile au devenit deja banale: vizita doamnei Pelosi – mari si foarte mari manevre militare, scandal ca la usa cortului, mai apoi vizita unei delegatii din Congresul American – manevre militare dar la scara mult redusa, vizita a inca unei delegatii de congresmeni americani, Beijingul – satul probabil sa tot consume motorina degeaba – a protestat doar verbal…

Revenind la ivani, ei bine, au motive de dezamagire, multe si… contondente: mai intai Javelin si NLAW, sareau tancurile si transportoarele blindate ivanesti in aer mai ceva ca floricele in tigaia incinsa. Dupa acest dus rece, americanii, haini de suflet, au trimis in Ucraina HIMARSul si au inceput sa ia foc depozitele rusesti de mai mare dragul. Podurile de asemenea au sarit in aer, ba si prin Crimeea lucrurile au degenerat: baze aeriene facut scrum, avioane trimise la fier vechi, comandamentul flotei Marii Negre etc pana cand au inceput rusii civili s-o ia spre est, acolo unde de altfel le este si locul. Cat mai spre est…

Dar de curand lucrurile s-au complicat si pe campul de lupta si-a facut aparitia o noua arma americana, o arma extrem de periculoasa mai ales pentru radarele rusesti: rachete aer- sol AGM-88 HARM (anti-radiatie).

Aceasta HARM este in esenta o chestie simpla (de explicat cum functioneaza): aflata in aer impreuna cu un avion, aceasta racheta detecteaza emisiile in spectrul electromagnetic al radarelor inamice, le localizeaza cu foarte mare precizie si odata lansata se duce direct spre radar si, evident, ca-l trimite in lumea fiarelor vechi.

In realitate lucrurile sunt mai complexe pentru ca radarele compelexelor S 300/S 400 mai ales nu functioneaza precum un radar de supraveghere al unui aeroport civil (24/24H) ci cateodata doar in reprize scurte.

Doar ca odata ce tinta este localizata cu precizie, racheta “stie” unde se afla radarul chiar daca acesta a fost inchis si se duce direct spre pozitia triangulata. Ori un radar de S 300/S400, desi mobil (este montat pe un camion mai mare) are nevoie de suficient de multe minute pentru a fi dezactivat si gata de mars din momentul opririi lui astfel incat un aparat de zbor aflat in zona lanseaza rapid fara ca militarii aflati la sol sa mai poata face ceva.

In cazul sistemelor anti-aeriene cu raza medie si scurta mobile, de tip Tunguska, Tor sau Pantisr lucrurile sunt un pic diferite macar si pentru ca acestea au o mobilitate net superioara unui radar S 400, dar pe de alta parte cum sa-si sustii apararea anti-aeriana daca nu ai radarele in functiune? Ei bine, aici ar trebui sa intre in actiune sistemele anti-aeriene si anti-racheta cu raze scurte si medii, sisteme care ar trebui sa protejeze bateria S 400 in fata atacurile cu rachete de croaziera, rachete de tip HARM, JDAAM sau JASSM.

Doar ca una este teoria si alta realitatea cruda a campului de lupta real.

HARM este o amenintare de tinut cont, cu o incarcatura de lupta de 66 kg, o raza de foarte mare – 150km si o viteza de aproximativ 2300km/h. Adica vine de departe, poate ca tinta nici nu vede avionul lansator, iar odata lansata iti lasa foarte putin timp de reactie, cei 150 raza maxima putand fi parcursi in aproximativ 3 minute.

Cu toate aceste este greu de crezut ca racheta poate fi folosita la raza maxima. Motivul ar fi ca in US Air Forces aparatele care opereaza HARM detecteaza emisiile inamice si directioneaza rachete dupa lansare (HTS), dar este greu de crezut ca MiG urile ucrainene dispun de asa ceva. Dar asta nu este o problema insurmontabila, avionul lansator se poate folosi de senzorii rachetei pentru detectia tintei, doar ca in acest mod (HAS), raza este redusa considerabil, dar in acelasi timp scade drastic si timpul de reactie avut la dispozitie de aparatori.

Pana in urma cu cateva zile, rusii erau relaxati, ok aveau HIMARSul pe cap, nu se stie cum le sareau bazele aeriene in aer prin Crimeea, dar macar radarele lor erau la adapost pentru ca desi cunosteau HARMul, ucrainenii nu aveau cu ce sa le lanseze, racheta americana nefiind integrata pe MIG 29 sau Suhoi Su 27.

Surpriza totala cand Washingtonul a anuntat – pe 19 august – ca intr-unul din pachetele de ajutor militar a intrat si AGM-88 HARM. Cu totii ne-am intrebat daca nu cunova americanii le-au dat pe sub mana si ceva F 16 ucrainenilor, dar n-a fost nevoie de asa ceva, pur si simplu, cu sprijin american, HARMul a fost intregrata pe MiG 29 ucrainene.

Confirmarea a venit de la americanii care au anuntat ca MiG 29+HARM = Love.

Surprinzator?! Destul de foarte surprinzator mai ales pentru ca noi stim ca MiG 29 locale erau originale, nemodernizate, asa cum le mostenise Kievul de la URSS. Cum au facut americanii ca racheta lor sa se inteleaga cu avionica sovietica nu stim, cert este c-au facut-o, ivanii aratand lumii intregi resturi de HARM pe langa unele obiective rusesti pe langa care astfel resturi n-ar fi deloc de dorit.

De unde, cred eu, si sincera lor dezamagire…

AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missiles) nu distruge doar radarele de la sol ci poate angaja (tot pe baza emisiilor in spectrul electromagnetic) si centre de comanda, sisteme de razboi electronic, una peste alta orice emitator poate fi luat in colimator si distrus in mai putin de trei minute de la lansare.

Si cine poate sti ce mai au de gand americanii sa le trimita ucrainenilor, dar stim sigur ca Berlinul a anuntat ca va trimite in Ucraina (nu stiu exact cand, dar nu foarte curand) trei sisteme AA IRIS T, iar astea vor schimb foarte dramatic superioritatea aeriana rusa pe acolo pe unde o mai fi.

Iar odata ce ivanii nu vor mai detine superioritatea aeriana lucrurile pot degenera chiar mai rau decat au facut-o pana acum. Ucrainenii ar putea primi avioane dupa sistemele AA si rachetele HARM.

Dramatic rau…

GeorgeGMT/ rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…