Ce este dieta planetară și cum te poate ajuta să slăbești? Se practică folosind metoda farfuriei, împărțită în două jumătăți

Ce este dieta planetară și cum te poate ajuta să slăbești? Se practică folosind metoda farfuriei, împărțită în două jumătăți

Dieta planetară, cunoscută și sub numele de „dieta planetară pentru sănătate”, este un plan alimentar conceput pentru a promova atât sănătatea umană, cât și durabilitatea mediului.

Dieta pune accentul pe consumul unei varietăți de legume, fructe, cereale FOTO: Shuterstock

Dieta pune accentul pe consumul unei varietăți de legume, fructe, cereale FOTO: Shuterstock

Dezvoltată de Comisia EAT-Lancet, această dietă pune accentul pe un aport echilibrat de alimente de origine vegetală, pe un consum moderat de produse de origine animală și pe reducerea alimentelor procesate și cu conținut caloric ridicat, scrie publicația shefinds.

Metoda presupune consumul unei varietăți de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, limitând în același timp carnea roșie, zahărul și cerealele rafinate.

Catherine Gervacio, dietetician și redactor de nutriție pentru Living.Fit, explică ce este dieta planetară și dacă este eficientă pentru pierderea în greutate .

„Dieta planetară se concentrează pe consumul de alimente pe bază de plante, reducând în același timp aportul de produse de origine animală și de alimente foarte procesate”, susține Catherine Gervacio, dietetician.

Potrivit sursei citate, dieta se practică urmând metoda farfuriei, în care farfuria este împărțită în două jumătăți.

„O jumătate este umplută cu fructe și legume, în timp ce cealaltă jumătate include în principal cereale integrale, proteine de origine vegetală (cum ar fi fasolea, lintea, legumele și nucile), uleiuri vegetale nesaturate, porții mici de carne și lactate, împreună cu unele zaharuri adăugate și legume cu amidon”, explică medicul Gervacio.

Ea adaugă că promovează o pierdere în greutate sănătoasă prin faptul că pune accentul pe alimentele bogate în nutrienți, asigurându-se că organismul primește vitaminele și mineralele esențiale fără exces de calorii.

„Fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele sunt bogate în fibre, care promovează sațietatea și ajută la controlul apetitului. Accentul pus pe grăsimile sănătoase din surse vegetale poate îmbunătăți profilul lipidic și susține sănătatea cardiovasculară generală. Nu în ultimul rând, limitarea proteinelor animale și alegerea unor surse mai slabe poate reduce aportul caloric și consumul de grăsimi saturate”, notează dieteticianul.

Este dieta planetară pentru toată lumea?

Totuși, susține specialistul în nutriție, este posibil ca dieta planetară să nu fie potrivită pentru toată lumea, deoarece nevoile și preferințele alimentare individuale pot varia, iar unele persoane pot avea nevoie de abordări nutriționale diferite pentru a-și atinge obiectivele de sănătate.

De exemplu, persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate (exemple sunt bolile renale, alergiile alimentare sau deficiențele nutritive specifice) au nevoie de ajustări personalizate, „în special în ceea ce privește aportul de macronutrienți, micronutrienți și alimente specifice”.

De asemenea, ea subliniază că „femeile însărcinate sau care alăptează, copiii și sportivii pot avea nevoie de un aport mai mare de anumiți nutrienți pentru a se asigura că aceste nevoi sunt satisfăcute în cadrul dietei pe care trebuie să o urmeze”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii