Ce dulciuri sunt „sigure” pentru inimă. Specialiștii avertizează că unele surse de zahăr adăugat sunt mai nocive decât altele

Ce dulciuri sunt „sigure” pentru inimă. Specialiștii avertizează că unele surse de zahăr adăugat sunt mai nocive decât altele

Un studiu suedez sugerează că mâncatul a două tablete mici de ciocolată pe zi ar putea fi mai benefic pentru sănătatea inimii, decât evitarea totală a dulciurilor.

Un studiu arată că anumite dulciuri pot fi bune pentru inimă FOTO: Arhivă, Adevărul

Un studiu arată că anumite dulciuri pot fi bune pentru inimă FOTO: Arhivă, Adevărul

Cercetătorii au urmărit rezultatele cardiovasculare a 70. 000 de suedezi și au constatat că abstinența de la alimentele zaharoase a crescut riscul de atac de cord.

Potrivit dailymail , cei care au consumat până la 14 gustări pe săptămână și-au redus șansele de accident vascular cerebral. De asemenea, au avut mai puține șanse de atac de cord, comparativ cu cei care au consumat mai puțin de două astfel de gustări pe parcursul a șapte zile.

Rezultate pozitive similare au fost observate și pentru alte probleme de sănătate cardiovasculară, cum ar fi anevrismele, insuficiența cardiacă și bătăile neregulate ale inimii.

Prezentându-și constatările în revista Frontiers în Public Health, autorii au explicat că aparenta putere protectoare a dulciurilor ar putea fi un semn al altor factori nesănătoși din viața celor care le-au evitat.

„Persoanele care consumă foarte puțin zahăr ar putea avea diete foarte restrictive sau ar putea limita consumul de zahăr din cauza unor afecțiuni preexistente”, susține autorul principal, Suzanne Janzi, de la Universitatea Lund.

Consumul de băuturi bogate în zahăr nu este recomandat!

Potrivit sursei citate, rezultatele au sugerat că o dietă cu prea puține zaharuri ar putea, de asemenea, să crească riscul de probleme cardiace, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

„Deși studiul nostru observațional nu poate stabili legătura de cauzalitate, aceste constatări sugerează că un aport extrem de scăzut de zahăr poate să nu fie necesar sau benefic pentru sănătatea cardiovasculară”, a spus Suzanne Janzi.

Cu toate acestea, studiul a constatat, de asemenea, că un consum ridicat de anumite surse de zahăr a fost legat de o sănătate cardiacă mai precară.

Consumul de băuturi bogate în zahăr , cum ar fi sucurile, de mai mult de opt ori pe săptămână a crescut riscul de a suferi un anevrism cardiac.

Dr. Janzi a subliniat că acest lucru ar putea fi legat de faptul că astfel de băuturi îi fac pe oameni să se simtă mai înfometați, ceea ce îi determină să consume mai multe calorii în general.

„Zaharurile lichide, găsite în băuturile îndulcite, oferă de obicei mai puțină sațietate decât formele solide - vă fac să vă simțiți mai puțin sătui - ceea ce poate duce la un consum excesiv”, a spus Suzanne Janzi.

Studiul s-a bazat pe două anchete dietetice efectuate în 1997 și 2009. Participanții aveau vârsta medie de 60 de ani și erau, în medie, supraponderali.

Participanții au fost întrebați ce formă de zahăr consumau: cum ar fi băuturi carbogazoase sau dulciuri, și cât de des pe săptămână. Participanții au fost apoi urmăriți până când fie au murit, fie au fost diagnosticați cu o boală cardiovasculară, fie până la încheierea studiului în 2019.

La final, aproape 26.000 de participanți fuseseră diagnosticați cu o boală cardiovasculară.

Autorii nu au detaliat gramele exacte de bunătăți pe care le-au considerat ca fiind o „porție”.

Cu toate acestea, ei au făcut referire la studii anterioare ca bază a alimentelor care ar putea fi considerate dulciuri, care enumerau o porție de 60 g pentru produse de patiserie, dulciuri și ciocolată și 75 g pentru înghețată.

Studiul a avut limitări, inclusiv faptul că a fost observațional, ceea ce înseamnă că nu poate dovedi dacă rezultatele cardiovasculare au fost direct cauzate sau prevenite de consumul de zahăr.

În plus, informațiile dietetice au fost obținute prin sondaj. Ceea ce înseamnă că s-a bazat pe faptul că oamenii au înregistrat cu exactitate ce formă de zahăr au consumat și cât de des, ceea ce are un potențial de eroare umană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Asta o fi miza realegerii lui Donald Trump în fruntea SUA?

2 De citit...

3 Asta este Rusia, în realitate, oameni buni...

4 „Potrivelile” care au făcut imposibilă arestarea lui Horațiu Potra

5 Avertismentul care dă fiori al doamnei Beatrice Mahler