Ce diferențe sunt între munițiile cu fragmentație pe care le-a primit Ucraina și cele rusești
Proiectilele americane pe care armata ucraineană le-a primit sunt cu rază mai lungă de acțiune decât cele omoloage lor rusești și sovietice.
Muniție cu fragmentație. Foto: Profimedia
Armata ucraineană a început deja să folosească pe câmpul de luptă muniţiile cu fragmentație furnizate de Statele Unite. Este încă prea devreme pentru a vorbi cu precizie despre rezultatele eficienței utilizării acestor obuze. Totuși, acestea prezintă unele diferențe față de cele folosite de Rusia.
După cum a declarat Oleksandr Kovalenko, un cronicar politic-militar al grupului „Rezistența informațională”, pentru Channel 24 , două dintre avantajele cheie ale proiectilelor utilizate de Forțele Armate ale Ucrainei sunt precizia și eficiența ridicată. Potrivit acestuia, muniția cu fragmentație occidentală are, de asemenea, o probabilitate mult mai mică de a detona accidental în comparație cu muniția rusească.
Un avantaj la fel de important al muniției americane este puterea de foc.
"Adică avem mijloace de distrugere de calitate superioară, care devin din ce în ce mai disponibile pentru artileria noastră. Și acest lucru crește cu siguranță eficiența muncii artileriei noastre", a rezumat Kovalenko.
Muniția cluster în Ucraina
Munițiile cu fragmentație, cunoscute și sub denumirea de muniții cu dispersie, sunt arme interzise pentru utilizare în multe țări din întreaga lume. Din cauza efectului său periculos, în 2008 a fost creată o convenție corespunzătoare. Totuși, Ucraina, SUA și Rusia nu l-au semnat.
De la începutul invaziei pe scară largă, Rusia a folosit în mod activ acest tip de muniție în timpul bombardării orașelor ucrainene, dar aliații occidentali nu au îndrăznit mult timp să discute problema furnizării lor Ucrainei. În final, pe 7 iulie, SUA au anunțat furnizarea unui nou pachet de ajutor militar Ucrainei , care includea și muniție cu dispersie.
Deja pe 13 iulie, comandantul grupului operațional și strategic de trupe „Tavria”, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a declarat că obuzele cu fragmentație sunt în Ucraina. Ulterior, această informație a fost confirmată de Pentagon.
Pe 20 iulie, Casa Albă a confirmat oficial că munițiile cu dispersie sunt deja folosite de armata ucraineană pe câmpul de luptă.
Sursa: adevarul.ro