Ce decizii controversate a mai dat Lia Savonea, membra completului care a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu

Ce decizii controversate a mai dat Lia Savonea, membra completului care a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu

Numele judecătoarei Liei Savonea, fost președinte al CSM, care a făcut parte din echipa de judecată care a decis, joi, rejudecarea dosarului în care Mario Iorgulescu este acuzat de ucidere din culpă, este legat de mai multe scandaluri din justiție, dar și de decizii controversate.

Lia Savonea este considerată un judecător anti-reformist Foto: Arhivă

Lia Savonea este considerată un judecător anti-reformist Foto: Arhivă

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis joi recursul în casație formulat de Mario Iorgulescu împotriva sentinței de 13 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă. Instanța a dispus rejudecarea cauzei de către Curtea de Apel București, anulând parțial decizia anterioară.

Potrivit unor surse judiciare judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al CSM, a făcut parte din completul format din trei judecători care a decis rejudecarea dosarului . Doi dintre judecători, Lia Savonea și Adriana Ispas, au susținut necesitatea rejudecării dosarului, în timp ce Dan Andrei Ene a argumentat pentru respingerea recursului în casație.

Savonea este considerată un judecător anti-reformist, pe parcursul carierei sale luând mai multe decizii controversate.

Posibile legături cu PSD

Savonea a fost considerată omul lui Liviu Dragnea din CSM şi cea care influenţa toate deciziile instituţiei în favoarea PSD.

De altfel, în iulie 2021 „Adevărul” relata că Lia Savonea consimțea că Liviu Dragnea a fost „deţinut politic”.

De asemenea, de numele său a fost legat și excluderea judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj. Danileț era recunoscut pentru criticile sale privind asaltul PSD asupra justiției, dând chiar și România în judecată la CEDO după ce a fost sancționat disciplinar pentru o postare pe Facebook în care a lansat o critică pe acest subiect, conform G4Media .

Decizii cu privire la actele sexuale cu minori

În martie 2023, fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, a remarcat că într-un dosar Lia Savonea emisese o sentinţă de 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor de 13 ani al cărui abuzator avea 41 de ani.

Asta după ce câțiva ani înainte, pe când era preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Savonea cerea Inspecţiei Judiciare (IJ) să apere reputaţia judecătorilor criticaţi de presă că sunt indulgenţi cu violatorii de minori.

De altfel Lia Savonea a decis chiar să sesizeze Inspecţia Judiciară după investigaţia jurnalistei Diana Oncioiu care scotea la iveală faptul că aproximativ 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime minore sunt judecate în instanţele din România ca fapte consimţite.

Milionari și interlopi

De numele său este legată și decizia dată de Curtea de Apel București în cazul milionarei Vanessei Youness, iubita fostului șef DGIPI Gelu Oltean, care fusese condamnată pentru trafic de influență în legătură cu prelungirea unor contracte cu Microsoft. Judecătoarele Lia Savonea și Sabina Adomniței au anulat în acel caz pedeapsa de trei ani închisoare cu executare, conform Puterea.ro .

De asemenea, s-a vehiculat că judecătoarea Lia Savonea ar fi eliberat un interlop care și-a omorât iubita în bătaie. Potrivit unei relatări din Gândul, citate de Defapt.ro , un interlop din Ilfov, Gigi Geamănu, susținea că un alt interlop, Alexandru Iordan, a beneficiat de reducerea acuzațiilor întrucât Mircea Minea, primarul comunei Chiajna și nașul lor de cununie a intervenit la Lia Savonea.

Iar potrivit unei investigații Riseproject.ro Lia Savonea ar fi păstrat un secret imobiliar din care avea de câștigat nașul unui interlop din Chiajna.

Lia Savonea a recunoscut, în martie 2023, că n-a declarat vânzarea unui teren, în valoare de 30 de mii de euro, după ce Agenția Națională de Integritate i-a verificat averea timp de trei ani și n-a descoperit nicio neregulă.

Potrivit investigației Savonea cumpărase terenul împreună cu rudele primarului din Chiajna, și tot acolo, soțul judecătoarei a construit un bloc, pe un alt teren, iar în afacerea imobiliară a pompat bani, un milion de euro, cash, fiul unui magistrat condamnat pentru corupție. Iar printre principalii beneficiari ai schemei imobiliare a fost chiar fratele primarului din Chiajna, nașul unui interlop implicat în lupte electorale și scheme imobiliare în aceeași localitate.

Tot printre deciziile controversate ale Liei Savonea se numără și declararea drept neconform a rechizitoriului în dosarul "Revoluției", în care este judecat Ion Iliescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii