Ce date are Guvernul pentru impunerea restricțiilor? Orban, contrazis de Grupul de Comunicare Strategică: statistici de la INS versus cele de la Evidența Populației

Ce date are Guvernul pentru impunerea restricțiilor? Orban, contrazis de Grupul de Comunicare Strategică: statistici de la INS versus cele de la Evidența Populației

Grupul de Comunicare Strategică a recunoscut, marți seara, că pentru calculul ratei de incidență a cazurilor COVID-19, pe baza căreia se iau deciziile de introducere a restricțiilor, inclusiv închiderea restaurantelor, folosește informațiile de la Institutul Național de Statistică (INS) privind populația. Premierul Ludovic Orban spunea săptămâna trecută că datele sunt depășite și că sunt folosite cele de la Evidența Populației. Premierul susținea la acel moment că Bucureștiul nu a depășit pragul de cazuri pentru închiderea restaurantelor, scrie G4Media .

În 30 septembrie, conform datelor publicate de statisticienii de la Graphs.ro, care calculează rata de incidență a cazurilor COVID-19 pe baza datelor de la INS, Bucureștiul depășise pragul de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Conform INS, populația Capitalei în funcție de domiciliu la 1 ianuarie 2020 era de 2.151.665.

A doua zi, pe 1 octombrie, premierul Ludovic Orban a participat la Conferința Națională a Industriei Ospitalității, unde i-a asigurat pe patronii de restaurante că Bucureștiul nu a trecut de rata de incidență de 1,5, pentru că datele de la Statistică sunt depășite, iar autoritățile folosesc informațiile de la Evidența Populației, astfel că în Capitală indicele este 1,32.

„Am văzut că sunt niște date că s-a depășit procentul de 1,5. Conform analizei noastre, noi nu luăm în calcul populația de 1.800.000 care e dată de INS, pentru că populația este mult mai mare în București. Noi luăm după datele de la Direcția de Evidența Populației și din datele care le avem populația estimată este la aproximativ 2.200.000, ceea ce înseamnă că procentul este de 1,32”, a afirmat Ludovic Orban atunci.

Luni, 5 octombrie, Direcția de Sănătate Publică București a propus închiderea restaurantelor din București și alte măsuri, argumentând că a fost depășit pragul de 1,5. DSP preciza că s-a ajuns la o rată de incidență de 1,86.  Detalii aici

Marți seara, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a aprobat restricțiile propuse de DSP. Restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol din București se închid, iar purtarea măștilor devine obligatorie în jurul școlilor, pe o rază de 100 de metri, a decis Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a precizat că măsurile rămân în vigoare până când rata de incidență va scădea sub 1,5.  Detalii aici

Tot marți seara, jurnaliștii au adresat mai multe întrebări Grupului de Comunicare Strategică (GCS) în legătură cu populația la care se raportează autoritățile în calculul ratei de incidență a cazurilor COVID în București și când a fost depășit pragul de 1,5 în Capitală.

Inițial, reprezentanții GCS au precizat că „depășirea coeficientului de 1,5 în București poate fi calculată de oricine (datele sunt publice cum am spus și mai sus) prin raportare la populație (fie la 1,8 mil., fie la 2,2 mil.)”

La insistențele jurnaliștilor în legătură cu baza de calcul folosită, reprezentanții GCS au furnizat site-ul Institutului Național de Statistică  https://bucuresti.insse.ro/  potrivit căruia populația Bucureștiului este de 2.151.665.

Amintim că autoritățile refuză să facă publice datele privind rata de infectare cu coronavirus în localitățile afectate, după cum  a scris G4Media.ro aici .


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…