
Ce culoare are vinul care poate predispune femeile la cancer. Rezultatele suprinzatoare ale unor studii
Specialiștii au studiat efectele consumului de vin asupra apariției cancerului. Mai precis, au comparat efectele vinului alb și ale vinului roșu asupra organismului și, mai ales, riscul reprezentat de acestea în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.
Este cunoscut faptul că, în general, consumul excesiv de alcool poate crește riscul apariției unor forme de cancer.
Conform recomandărilor, femeile nu ar trebui să consume mai mult de două unități pe zi, adică maximum o halbă de bere, iar bărbații cel mult 3-4 unități pe zi, adică două halbe de bere. În plus, specialiștii spun că trebuie făcută o pauză de 2-3 zile pe săptămână la consumul de alcool. Există opinii care indică consumul moderat de vin ca fiind sănătos. Tocmai de aceea, specialiștii au realizat un studiu prin care au încercat să vadă care tip de vin poate fi mai periculos atunci când vorbim de riscul apariției cancerului.
Ce spun specialiștii despre cancer și consumul de vin
Cercetătorii de la Brown University School of Public Health, Brown University Warren Alpert Medical School și Harvard Medical School au realizat un studiu amplu privind vinul și creșterea riscului de apariție a cancerului. Au fost luate în calcul și cele două categorii principale, vinul alb și roșu. Este vorba despre 42 de studii, printre care 22 de cercetări de control a cazului, 20 de categorii de indivizi supuși meta-analizei, dar și alte studii țintite pe anumite tipuri de cancer, printre care cel de colon, pulmonar, de sân și de piele.
Cel puțin în cazul cancerului de colon și al cancerului pulmonar este cunoscut faptul că un consum abuziv de alcool , pe o perioadă mai lungă de timp, poate fi o cauză. În urma studiului s-a ajuns la concluzia surprinzătoare că, la modul general, consumul responsabil de alcool nu poate fi asociat cu o incidență mai crescută a cancerului și nici nu s-a putut face o diferențiere clară între vinul și vinul roșu. Adică, nu există un tip anume de vin care predispune la apariția cancerului.
Femeile mai sensibile la consumul de vin alb
Lucrurile s-au schimbat, însă, substanțial atunci când a venit vorba de cercetări specifice, pe anumite categorii de subiecți. Dacă la modul general nu a putut fi sesizată o legătură între consumul de vin și creșterea riscului de apariție a cancerului, când studiile s-au concentrat pe eșantione diferite de subiecți, în funcție de sex, lucrurile s-au schimbat. Astfel, s-a ajuns la concluzia că un consum de vin alb la femei poate crește riscul de cancer. Mai precis, s-a constatat o creștere cu 22% a incidenței de cancer de piele la femeile care consumau vin alb în mod regulat. În schimb, cercetătorii nu au observat vreo asociere între riscul de cancer de piele la consumul de vin roșu.
Totodată, bărbații nu au risc de cancer crescut la consumul de vin alb. Alte studii au arătat că femeile au o sensibilitate sporită, în general, la consumul de alcool. Băutul, mai ales excesiv, de vin alb și roșu poate fi un factor de risc pentru apariția cancerului de sân. Unele păreri indică faptul că vinul roșu, în cantități limitate și nu des, poate avea efecte benefice asupra sănătății, datorită prezenței taninului cu un potențial antioxidant mai mare.
Ce legătură există între consumul de alcool și cancerul de piele
Așa cum au observat specialiștii, consumul excesiv de vin înseamnă și un risc mai crescut pentru apariția cancerului de piele. În special la femei. „Una dintre explicații este aceea că un consum excesiv de alcool poate fi legat de comportamente de risc. Adică expunere prelungită la soare și apariția arsurilor sau folosirea insuficientă a cremelor de protecția solară”, explică unul dintre specialiștii implicați în studiu pentru Medical News Today.
Cu toate aceste, nici specialiștii nu au găsit o explicație clară privind această legătură. „Nu este foarte clar de ce vinul alb este un factor cheie în această situație. Studiile indică că este nevoie de mai multă cercetare în acest domeniu pentru a înțelege mecanismele care stau în spatele acestui fenomen”, adaugă același cercetător.
Aceiași specialiști au identificat faptul că una dintre componentele vinului roșu, numit resveratrol, ar avea proprietăți anti-cancerigene. Aceasta este însă doar o cercetare preliminară, fără concluzii clare.
Sursa: adevarul.ro