
Ce cred șefii despre ei și cum sunt văzuți de subalterni
Stima de sine pe care o au liderii companiilor față de ei înșiși îi determină de foarte multe ori să fie convinși că procedează corect și împart sarcini clare subalternilor lor.
Un sondaj realizat recent la nivel național arată ce cred șefii despre ei și cum sunt văzuți de subalterni: 81% dintre liderii organizațiilor sunt convinși că își îndeplinesc bine sau foarte bine rolul de conducere, lucru confirmat de numai 43% dintre angajați.
Diferențele de percepție sunt la fel de evidente și în alte aspecte-cheie ale leadershipului. În timp ce 74% dintre manageri consideră că își comunică foarte clar viziunea de business și obiectivele pentru echipa lor, 38% dintre angajați afirmă că nu primesc suficiente informații pentru a-și îndeplini cu succes responsabilitățile, potrivit unui sondaj RoCoach realizat la nivel național. Totodată, doar 36% dintre angajați simt că beneficiază de sprijinul de care ar avea nevoie din partea managerului direct, cu toate că 68% dintre lideri sunt de părere că oferă tot sprijinul necesar echipei.
Comunicare neclară și confuză
Când vine vorba de stilul de leadership, cei mai mulți respondenți în rol de management se descriu drept implicați (86,57%) și motivaționali (73,1%), aceste caracteristici fiind esențiale unui bun manager. Cu toate acestea, o treime dintre angajați observă mai degrabă un stil autoritar la managerul lor, ceea ce doar 1 din 10 lideri recunoaște, mai arată datele sondajului RoCoach. Un alt aspect critic este comunicarea. Aceleași date arată că deși mai mult de jumătate dintre lideri (56,7% ) cred că sunt deschiși și transparenți, există o diferență de percepție în rândul angajaților, doar 30,1% dintre respondenți confirmând că au acces la toate informațiile necesare din partea managerului lor direct. Mai mult, angajații semnalează o comunicare neclară și confuză într-o proporție mult mai mare (14,6%) comparativ cu percepția managerilor (1,5%).
„Un lider bun trebuie să găsească echilibrul între viziune și capacitatea de a asculta, între fermitate în direcție și flexibilitate în adaptare. Diferența dintre modul în care liderii se evaluează și percepția angajaților asupra leadershipului este un aspect foarte important într-o piață a muncii tot mai competitivă. Această discrepanță poate afecta direct implicarea și loialitatea angajaților, punând presiune pe retenția talentelor. Dacă liderii nu conștientizează acest decalaj, există riscul ca angajații să nu se mai simtă motivați și să caute oportunități în alte companii”, explică Mihai Stănescu, fondatorul RoCoach.
Etica și integritatea, văzută diferit de angajați
Doar 27,4% dintre angajați consideră că liderii lor demonstrează un nivel ridicat de etică și integritate, comparativ cu 53,7% dintre lideri care își atribuie aceste calități. Empatia, adaptabilitatea și asumarea responsabilității sunt alte domenii unde diferențele de percepție sunt semnificative.
„Pentru a reduce acest decalaj, companiile trebuie să investească în programe de dezvoltare a leadershipului, să încurajeze feedback-ul continuu și să creeze o cultură bazată pe transparență și ascultare activă. Această tranziție nu este doar o ajustare, ci un proces esențial de creștere și adaptare, care redefinește relația dintre lideri și echipele lor. Atunci când modul în care liderii se autoevaluează devine mai bine aliniat cu percepția angajaților, organizațiile evoluează, devenind mai eficiente și mai atractive pentru talentele valoroase”, conchide Mihai Stănescu.
Sursa: adevarul.ro