Ce cred prezidenţiabilii despre amnistia electorală a PSD
Prezidenţiabilii agreează ideea scutirii de la plată a pensionarilor, mamelor şi tuturor salariaţilor, dar cer să se ia măsuri concrete pentru ca funcţionarii care au greşit să plătească. Gaura bugetară este de 400 milioane de lei, conform ministrului Muncii, Rovana Plumb.
Ponta: N-au făcut-o ca să se îmbogăţească
La scut timp după ce Curtea de Conturi a descoperit că mamele şi pensionarii au primit bani în plus, începând cu anul 2011, premierul Victor Ponta a cerut ministrului Muncii, Rovana Plumb, să redacteze un proiect de lege privind amnistia fiscală. Premierul a invocat cazurile intens mediatizate, privind sinuciderea unor pensionari care trebuiau să restituie bani primiţi nelegal.
„ Probabil au greşit, dar nu au făcut-o ca să se îmbogăţească. Mi se pare incorect ca, după cinci ani, să îi ceri unei mame să dea nişte bani pe care i-a primit, nu i-a furat, nu i-a luat cu forţa din casieria agenţiei. Dacă s-au făcut asemenea greşeli, cred că nu poţi să vii după atâţia ani şi să le ceri oamenilor să dea banii înapoi“, a spus Ponta.
Udrea: Un demers populist
Prezidenţiabilul PMP, Elena Udrea, a declarat că demersul Guvernului este correct, însă are un caracter electoral. „Românii, fie că sunt pensionari, mame sau bugetari, nu trebuie să plătească pentru greşelile funcţionarilor publici. Din această perspectivă, amnistia fiscală care a fost adoptată de Senat îmi pare a fi un demers corect. Pe de altă parte, incompetenţa lui Victor Ponta a băgat ţara în recesiune.
În acest context, astfel de măsuri trebuie privite ca având, în mod evident, un caracter profund populist şi un scop eminamente electoral. În condiţiile în care «dai bani la popor» ca să te voteze la prezidenţiale, dar tai cu 29% investiţiile în proiectele de infrastructură, ne îndreptăm spre un dezastru“, ne-a declarat Udrea. Prezidenţiabilul PMP mai susţine că pentru a fi un demers moral până la capăt, acesta ar trebui compensat prin tragerea la răspundere, inclusiv financiară, a funcţionarilor care au comis erorile. „Ţara asta nu trebuie şi nu poate să fie, totuşi, un sat fără câini. Ponta să-i identifice pe cei care au greşit şi să-i pună să plătească. Altfel, să-şi dea demisia“, a conchis Udrea.
Macovei: Funcţionarii să plătească
Monica Macovei, prezidenţiabil independent şi proaspăt demisionară din PDL, aprobă măsura Guvernului, dar, la fel ca fosta sa colegă de partid, cere ca cei vinovaţi să fie pedepsiţi. „Sunt de acord ca cei care au primit bani mai mulţi din vina funcţionarilor să nu dea banii înapoi, dar funcţionarii care au greşit trebuie să plătească prejudiciul, nu fiecare dintre noi, pentru că nu noi am greşit. Guvernul nu ne-a spus cine plăteşte banii daţi din eroare“, a declarat Monica Macovei pentru „Adevărul“.
„Mită electorală“
Până la ora publicării materialului, prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, nu a ieşit cu un punct de vedere privind această măsură. În schimb, Alina Gorghiu, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al PNL, a declarat că, pe fond, proiectul amnistierii fiscale este bun, dar că de aici şi până la amnistierea pentru fapte de corupţie sau de orice natură nu mai este decât un pas, aluzie la legea amnistiei şi graţierii, care este blocată în Parlament. „Momentul ales de PSD arată că în realitate Guvernul nu vrea să repare o greşeală a funcţionarilor. Amnistierea fiscală extinsă este o măsură din rândul iniţiativelor de cel mai exacerbat populism electoral al Puterii, alături de electorată şi de scutirea de la executarea silită. Cred că trebuie să fim responsabili când adopăm un proiect, de fapt ar trebui să ştim în primul rând câţi beneficiari sunt şi care sunt aceştia, lucru pe care PSD, asa cum declara public, încă îl analizează“, a declarat Alina Gorghiu.
Datorii iertate înainte de prezidenţiale
Cu câteva săptămâni înaintea începerii campaniei electorale, senatorii au adoptat două proiecte de lege iniţiate de Guvern, care prevăd aplicarea amnistiei fiscale pensionarilor, mamelor şi tuturor salariaţilor de la stat. Cele trei categorii de români vor fi scutite de la restituirea unor venituri obţinute nelegal, ce-i drept, nu din vina lor, ci a unor erori administrative. Potrivit unui amendament formulat în plen de preşedintele Comisiei pentru muncă, social-democratul, Liviu Marian Pop, sumele care au fost dobândite din debitele recuperate de la pensionari şi de la mame se vor restitui eşalonat. „Debitele care au fost deja achitate de către pensionari şi de către mămici se ridică la 400 de milioane de lei, bani care vor fi eşalonaţi la restituire pe o perioadă cu 5 ani şi vor acoperi debitele plătite începând cu 1 ianuarie 2011“, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb. Cele două proiecte vor fi dezbătute săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor, care este for decizional. Ulterior, cele două legi sunt trimise la Cotroceni pentru a fi promulgate.