Ce controverse a produs un falus roman descoperit în Anglia
Un falus roman descoperit în Anglia ar putea fi mai mult decât o amuletă
Încă de când a fost scos la lumină în 1992, la Vindolanda, un fost castru roman din nordul Angliei, un falus roman de lemn i-a lăsat pe cercetători cu gura căscată. De ce? Pentru că, iată, au trecut peste 20 de ani până să înțeleagă cineva care era scopul lui real.
Fiind descoperit alături de mai multe accesorii de îmbrăcăminte și încălțări, falusul cu o lungime de 16 centimetri a fost considerat o unealtă folosită la cusut, la netezit pielea sau un fel nemaivăzut de nicovală de lemn. Astfel de ipoteze au picat repede pentru că nu existau urme pe el care să trădeze asemenea îndeletniciri.
O altă ipoteză susținea că obiectul ar fi putut fi folosit ca amuletă. Se știe că romanii foloseau pe scară largă talismane în formă de falus, numite fascinum, dar nu prea era cazul aici. Asta pentru că acele fascinum sunt în totalitate metalice, de os sau fildeș, au aripioare și, în general, arată diferit. În plus, nu era practic să mergi de gât cu ditamai obiectul de 16 centimetri lungime.
O variantă diferită a ipotezei cu amuleta spunea că falusul era atașat unei statui, iar trecătorii îl puteau atinge ca să le meargă bine. Acest fapt era susținut și de faptul că obiectul este extrem de neted la ambele părți, fapt care denotă o folosire îndelungată. Dar, pe de altă parte, iar nu există urme care să trădeze faptul că falusul ar fi fost expus intemperiilor vremii. Deci, a fost ținut în casă. Câți trecători să treacă și prin casa respectivă?
O ultimă interpretare zicea că artefactul ar fi fost, de fapt, un pistil folosit la măcinarea unor plante, fie în scop alimentar, fie ca parte a unui ritual magic. Dar nici în cazul ăsta nu s-ar descoperit urme care să susțină propunerea. Până la urmă, după mai bine de două decenii, cercetătorii de la Universitatea din Newcastle și de la cea din Dublin au publicat un studiu în revista Antiquity în care explică ceea ce nimeni nu și-a putut imagina atâta timp. Adică falusul în mărime naturală era o jucărie sexuală.
După ce au chibzuit îndelung dacă să îl bage undeva, în vreun depozit, departe de ochii publicului pudibond, specialiștii englezi au decis că e mai bine totuși să îl lase expus la muzeul Vindolanda din Hexham. În fond, artefactul este un unicat din lumea romană și ne dezvăluie nouă o parte importantă din cartea de aur a istoriei. SURSA: hotnews.ro