Ce conține raportul Inspecției Muncii privind accidentul mortal de la CE Oltenia
Un raport al Inspecției Muncii susține că reprezentanții companiei de stat ai CE Oltenia ar fi șters urmele de pe drumul de lângă cariera Jilț unde s-a răsturnat o mașină cu muncitori, în urma căruia au murit trei persoane și au fost zece rănite.
Autoutilitara răsturnată la Complexul Energetic Oltenia FOTO Arhivă
„Imediat după producerea evenimentului, deoarece perimentrul în care s-a produs evenimentul nu a fost asigurat pentru stabilirea dinamicii accidentului, și starea de fapt a fost modificată, alterându-se urmele lăsate de autoutilitară, S.C. CEO OLTENIA S.A. a fost sancționată prin proces verbal de constatare și sancționare a contravențiilor încheiat de ITM Gorj”, se arată în raportul ITM, potrivit informațiilor „Adevărul”.
„Astfel, ITM Gorj a constatat că SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. a modificat starea de fapt a drumului pe care s-a deplasat mijlocul de transport implicat în eveniment, încălcându-se prevederile art.13 lit. p) din Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, cu modificărilre și completările ulterioare, fapt pentru care SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. a fost sancționată contravențional cu amendă de 5.000 lei, conform procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 00016887/19.01.2023”, mai punctează sursa citată.
„În autoutilitara implicată în eveniment, au fost identificați patru recipienți cu gaze tehnice, o electropompă hidraulică, un palan, precum și alte scule, inventarul din mijlocul de transport implicat urmând a fi stabilit cu rigurozitate de către comisia de cercetare, în baza constatărilor efectuate de expert”, mai explică raportul realizat de instituția din subordinea Ministerului Muncii.
158 de controale în șase ani
Raportul Inspecției Muncii mai arată că instituția a făcut, în perioada 2016 – 2022, 158 de controale la toate minele deținute de Complexul Energetic Oltenia. În cadrul acestor controale au fost stabilite 210 măsuri și au fost aplicate amenzi în valoare de 436.000 lei.
Una dintre măsurile cu caracter permanent și obligatoriu, dispusă de inspectorii de muncă încă din anul 2018, se referă la modalitatea de transportare a lucrătorilor către locurile de desfășurare a activității, și anume: „angajatorul va asigura mijloacele de transport omologate și autorizate pentru transportul lucrătorilor.”
În vederea stabilirii cauzelor producerii evenimentului, comisia de cercetare a evenimentului a solicitat expertize tehnice la echipamentul de muncă (mijloc transport implicat în eveniment) și la tronsonul de drum de acces de la locul producerii evenimentului.
Fără transport din 23 ianuarie
„Ca urmare a acestor neconformități depistate, s-a dispus, de către echipa de control, sistarea activității de transport persoane în toate carierele Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., începând cu data de 23.01.2023 și până la punerea în conformitate cu cerințele de securitate, conform pericolelor identificate și a riscurilor evaluate”, mai menționează raportul, potrivit sursei citate.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a confirmat, într-o declarație la guvern faptul că urmele de la locul accidentului au fost alterate.
Premierul le-a solicitat lui Budăi și ministrului Birgil Popescu să prezinte noi măsuri referitoare la îmbunătățirea condițiilor de muncă de la CE Oltenia. „Vă solicit ambilor miniștri ca în perioada următoare și o să îmi prezentanți săptămâna viitoare termenul în care vă veți ocupa de implementarea măsurilor necesare în întreg Complexul Energetic Oltenia și în tot sectorul.”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern, de joi.
Sursa: adevarul.ro