Ce conține pachetul european de sprijin pentru Republica Moldova

Ce conține pachetul european de sprijin pentru Republica Moldova

Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă anunță pachetul de măsuri de sprijin menit să reducă impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova, dar și pentru a apropia țara de Uniunea Europeană.

Șefa CE susține că prin acest pachet de sprijin, UE arată că este alături de țară. FOTO: Profimedia

Șefa CE susține că prin acest pachet de sprijin, UE arată că este alături de țară. FOTO: Profimedia

Pachetul de sprijin oferit Chișinăului are cinci priorități :

  1. Facilitarea dezvoltării economice și a conectivității prin intermediul Planului de acțiuni prioritare pentru comerț în cadrul DCFTA și al proiectelor emblematice dedicate din cadrul Planului economic și de investiții (PEI). Acestea se concentrează pe sprijinul acordat IMM-urilor, pe comerț, pe eficiența energetică, pe dezvoltarea capitalului uman, precum și pe conectivitate. În cadrul inițiativei „Căile de solidaritate UE-Ucraina”, mecanismul Conectarea Europei (CEF) pentru transporturi va oferi finanțare pentru proiecte care abordează blocajele de la punctele cheie de trecere a frontierei. Această prioritate vizează, de asemenea, abordarea provocărilor cu care se confruntă comunitățile transfrontaliere prin intermediul programelor Interreg consolidate. În cele din urmă, pornind de la recenta realizare a reducerii prețurilor de roaming, se lucrează la un acord de roaming pe termen lung.
  2. Sprijinirea reformelor Moldovei prin consolidarea capacității administrative, servicii de consultanță concentrate pe provocările apărute pe calea extinderii, programe dedicate de formare și sprijin, precum și creșterea participării Moldovei la programele UE precum Horizon Europe, Fiscalis, Customs, LIFE și EU4Health.
  3. Asigurarea securității energetice a Moldovei prin creșterea producției interne de energie electrică, participarea la mecanismul comun de cumpărare a gazelor din UE, stimularea surselor regenerabile și concentrarea pe eficiența energetică.
  4. Consolidarea securității Republicii Moldova prin acțiuni țintite ghidate de Dialogul politic și de securitate la nivel înalt; extinderea cooperării prin nou-lansata Misiune de parteneriat a UE în Moldova, Centrul de sprijin UE-Moldova pentru securitate internă și management al frontierelor, Misiunea UE de asistență la frontieră, precum și cu agențiile europene în special Frontex, Europol, Eurojust și CEPOL; consolidarea sectorului de apărare al Republicii Moldova prin Facilitatea europeană pentru pace, precum și securitatea internă și managementul frontierelor prin investiții specifice și furnizare de echipamente.
  5. Combaterea manipulării și interferențelor cu informații străine, inclusiv dezinformarea, și îmbunătățirea comunicării strategice prin furnizarea de sprijin tehnic Guvernului Republicii Moldova și consolidarea capacității pentru societatea civilă și tinerii din mass-media independentă pentru a aborda dezinformarea și pentru a comunica activ cu privire la beneficiile integrării în UE.

Șefa Comisiei Europene: Viitorul Moldovei se află în UE

„Moldova a fost fermă în solidaritate și în apărarea valorilor europene. În ciuda consecințelor enorme pe care războiul de agresiune al Rusiei le are asupra țării, aceasta face pași mari pentru a avansa în viitorul său european. Cu pachetul de astăzi, UE arată că suntem alături de Moldova și vom lucra pentru a accelera integrarea și reformele dumneavoastră europene. Viitorul Moldovei se află în UE”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anunțat despre acest suport la sfârșitul lunii trecute, fiind în țara vecină pentru a participa la summitul Comunității Politice Europene.

Potrivit șefei Comisiei Europene, țara va beneficia de un pachet de 1,6 miliarde de euro, adică cu până la 600 de milioane de euro mai multe față de 2022.

Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...