Ce conține documentul semnat de Iohannis și Zelenski privind parteneriatul strategic. Drepturile minorităților naționale, printre decizii
Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat o declarație privind un parteneriat strategic între cele două țări. Documentul face referire și la asigurarea drepturilor minorităților naționale, inclusiv prin dezvoltarea cadrului juridic bilateral.
Potrivit documentului, cei doi șefi de stat au convenit să își intensifice în continuare eforturile în vederea dezvoltării unei relații solide și cuprinzătoare între România și Ucraina și au reafirmat angajamentul pentru „o agendă de cooperare pozitivă, previzibilă, de perspectivă, bazată pe proiecte, între România și Ucraina, care să fie urmată într-un spirit constructiv”.
De asemenea, Iohannis și Zelenski au confirmat sprijinul și angajamentul necondiționat față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.
Drepturile minorităților naționale
Șefii de sta t au însărcinat fiecare guvernul român și cel ucrainean să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limbile română și „moldovenească”, cu respectarea tuturor aspectelor legale.
Președintele României și al Ucrainei au remarcat și „importanța cooperării efective în vederea asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale ucrainene din România și ale persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina, inclusiv prin dezvoltarea cadrului juridic bilateral, bazat pe principiul nivel echivalent de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și ale persoanelor aparținând minorității ucrainene din România, ținând cont de obligațiile și standardele internaționale”.
Cei doi președinți au reafirmat hotărârea reciprocă de a consolida cooperarea practică dintre România și Ucraina în toate domeniile de interes comun. Aceștia au subliniat că prima sesiune comună a Guvernului României și a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, în octombrie 2023, la Kiev, ar trebui să dea un nou impuls în promovarea acestei cooperări.
Nouă rută feroviară pentru tranzitul de cereale
Declarația comună face referire și la dublarea volumelor de tranzit prin România de cereale ucrainene, mai exact de la 2 milioane de tone la 4 milioane de tone pe lună.
Cei doi șefi de stat au salutat și faptul că în curând va fi deschisă o nouă rută feroviară pentru tranzitul cerealelor din Ucraina, care să le facă legătura cu porturile din România.
„A convenit să mențină o coordonare strânsă, transparentă, previzibilă și principială în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene prin România, să continue găsirea de soluții comune de bună-credință și să implementeze rapid și integral cele deja convenite”, se arată în document.
România reafirmă sprijinul față de Ucraina
Documentul subliniază și că „Ucraina este recunoscătoare României pentru pachetul semnificativ de asistență în apărare oferit de la începutul invaziei pe scară largă”.
„A condamnat cu hotărâre războiul de agresiune în curs al Federației Ruse împotriva Ucrainei și a convenit asupra imperativului de a continua asistența practică acordată statului ucrainean atât timp cât este necesar pentru a obține victoria asupra statului agresor și pentru a stabili o pace cuprinzătoare, justă și durabilă”, se arată în document.
Cei doi președinți au remarcat pozitiv interesul și implicarea deosebită a României privind „securitatea alimentară”, „securitatea radiațiilor și nucleară” ale Formulei Păcii și au cerut tuturor statelor care respectă normele de drept internațional și principiile Cartei ONU să sprijine procesul de implementare a acestei inițiative.
Sursa: adevarul.ro