Ce conține, de fapt, tradiționala ciorbă de burtă din restaurante. Studiul făcut de specialiști
InfoCons a realizat un studiu pe ciorbe de burtă cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ce se comercializează în restaurante.
Ciorba de burtă FOTO: Adevărul (arhivă)
Un studiu efectuat de InfoCons privind ingredientele, dar și valorile nutriționale afișate în meniurile sau site-urile restaurantelor care servesc ciorba de burtă scoate în evidență faptul că ingredientele folosite nu sunt tocmai sănătoase.
Studiul s-a efectuat pe un număr de 65 de preparate și conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :
Gramajul pe porţie de ciorbă de burtă variază între 100 şi 571 de grame.
– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 24 kcal și 285 kcal , media fiind de 135 kcal
– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de burtă variază între 0.1 grame – 5.54 grame
– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de ciorbă de burtă variază între 0.45 grame – 2.96 grame
– Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 14 , însă media numericului de aditivi alimentari ( E-uri ) este de 5
De reținut faptul că OMS recomandă 5 grame de sare pe zi. Cât despre cantitatea de zahăr, raportat la 100 de grame de ciorbă, aceasta variază între 0.45 grame – 2.96 grame. De reținut faptul că OMS recomandă 25 de grame de zahăr pe zi.
Ce conține ciorba de burtă din restaurante
De altfel, conform InfoCons , numărul de aditivi variază între 0 – 14. Există o medie de 5 aditivi. Printre acești aditivi se numără:
- Acid ascorbic (E300);
- Dioxid de sulf (E220);
- Lactat de sodiu (E325);
- Acetați de sodiu (E262);
- Difosfați (E450);
- Trifosfați (E451);
- Polifosfați (E452);
- Nitrit de sodiu (E250);
- Acid acetic (E260);
- Caramel (E150a);
- Acid sorbic (E200);
- Propionat de calciu (E282);
- Zaharină (E954);
- Amidon modificat (E1422);
- Monoglutamat de sodiu (E624);
- Guanilat disodic (E627);
- Inozinat disodic (E631);
- Extract de rozmarin (E392);
- Curcuma (E100);
- Iodat de potasiu;
- Ferocianură de potasiu (E536);
- Acid citric (E330);
- Metabisulfit de sodiu (E223);
- Gumă xantan (E415);
- Difosfat de potasiu (E450);
- Tartrat de potasiu (E336);
- Monogliceride (E471);
- Gumă guar (E410);
- Dextroză;
- Gumă carruba (E410);
- Lecitine (E322);
- Ribonucleotide disodice (E635).
Sursa: adevarul.ro