Ce caută șeful Hamas în Qatar? Doha, intenționat vagă în declarații despre legăturile cu organizația teroristă

Ce caută șeful Hamas în Qatar? Doha, intenționat vagă în declarații despre legăturile cu organizația teroristă

Qatarul este un important partener NATO, dar țara găzduiește liderul politic al mișcării Hamas, pentru a putea media spun oficialii de la Doha. Rolul avut de Qatar, în această situație tensionată, este supus unei investigații în Germania, spre nemulțumirea mai multor oficiali din națiunea din Golf, scrie spiegel.de.

Ismail Haniyeh FOTO: Arhivă

Ismail Haniyeh FOTO: Arhivă

Qatarul a devenit după izbucnirea războiului din Gaza epicentrul diplomației internaționale de criză. Reprezentanți ai agențiilor de informații și diplomați din întreaga lume se află acum în Qatar. Toți caută linii directe de contact cu Hamas pentru a-și elibera cetățenii din mâinile organizației teroriste.

Potrivit diplomaților occidentali conducătorul politic al Hamas Ismail Haniyeh, în vârstă de 61 de ani, negociază din Qatar cu comandantul Brigăzilor Qassam (aripa militară Hamas) din Gaza, Mohammed Deif, care este responsabil pentru masacrul a peste 1.400 de israelieni.

Mohammed Deif este cel care a ordonat luptătorilor săi să treacă granița dintre Gaza și Israel, să omoare civili israelieni și apoi să răpească bărbați, femei, copii și bătrâni. Acesta este motivul pentru care Ismail Haniyeh aflat în Qatar este atât de căutat.

Există însă mai mulți observatori care sunt preocupați de prezența șefului politic al Hamas în Qatar. Țara este considerată drept una din cei mai importanți aliați ai NATO și este desemnată drept „Aliat major non-NATO”, adaugă spiegel.de.

Există voci care se întreabă dacă Qatarul intermediază, sprijină sau face parte din rețeaua teroristă. Mulți uită că în 2011, pe atunci președinte al Statelor Unite, Barack Obama, a cerut personal emirului Qatarului să accepte prezența conducerii Hamas în țara sa.

Statele Unite doreau să realizeze un canal de comunicare cu gruparea teroristă susținută de Iran, iar americanii considerau că un birou al Hamas la Doha ar fi mai ușor de accesat decât unul aflat la Teheran. De atunci, Haniyeh împreună cu alți veterani ai organizației Hamas printre care și liderul, Khaled Mashaal.

Qatarul este într-o situație interesantă fiind în relații tensionate cu mai multe state din regiune datorită exploatării zăcămintelor de gaze naturale și creșterea influenței datorate noilor venituri.

Șapte state Bahrein, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Libia și Maldive au rupt relațiile cu Qatar, motivând că ar sprijini grupări teroriste și ar plăti aproape 1 miliard de dolari pentru eliberarea unor membri ai familiei regale în Irak de jihadiști.

Relația Qatarului cu Arabia Saudită își are rădăcinile din 1995, iar relațiile tensionate și evoluția acestora au legătură cu gazele naturale, relatează Bloomberg, preluată de News.ro.

În 1995, tatăl actualului emir al Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, și-a înlăturat de la putere tatăl, pro-saudit, și a efectuat prima livrare de gaze naturale lichefiate, din cel mai mare zăcământ din lume. Zăcământul offshore North Field, unde se află majoritatea rezervelor de gaze ale Qatarului, este împărțit cu Iranul și rivalul Arabia Saudită .

Qatarul a devenit din vânzarea de gaze cea mai bogată națiune din lume la venit pe cap de locuitor și cel mai important jucător pe piața gazelor naționale lichefiate. În trecut, Qatarul urma linia Arabiei Saudite, dar odată cu sporirea resurselor financiare a început să-și dezvolte propriile legături cu alte puteri, între care Iran, Statele Unite (Qatarul găzduiește Comandamentul Central al SUA) și cu Rusia.

Qatarul era un fel de stat vasal al Arabiei Saudite, dar s-a folosit de autonomia creată de averea adusă de gaze pentru a-şi construi un rol independent. Restul regiunii a căutat o oportunite pentru a tăia aripile Qatarului”, a arătat Jim Krane, cercetător la Baker Institute al Rice University din Houston, Texas.

Qatarul transferă 30 de milioane de dolari lunar către administrația Hamas din Gaza, dar plățile sunt effectuate după consultări cu Statele Unite și Israelul și cu aprobarea acestora. În fiecare lună, Qatarul oferă ajutoare în materiale de construcție în valoare de zeci de milioane către Fâșia Gaza, precum și motorină și ajutoare de milioane pentru familiile nevoiașe.

Observatorii se întreabă de ce nu a știut Ismail Haniyeh despre atacul din 7 octombrie, dar explicația este că aripile politice și militare ale Hamas sunt profund divizate. Liderul Hamas Haniyeh aflat în Qatar și Mohammed Deif, șeful Brigăzilor Qassam din Gaza, provin din două tabere diferite.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”