Ce câştig îţi aduce un depozit de 5.000 lei
Dobânzile plătite de băncile mari la depozitele standard în lei au scăzut sub 3% pe an după ajustarea accelerată din ultimele luni, iar puţini bancheri mai afişează randamente peste 4% pe an şi doar pe scadenţe lungi, de nouă luni sau un an.
Cele mai bune dobânzi la depozitele standard în lei pe şase luni depăşesc cu puţin pragul de 4% pe an. De exemplu, cea mai mare dobândă la un depozit pe şase luni este plătită de TBI Bank şi ajunge la 4,25% pe an, banca încercând astfel să-şi facă loc pe piaţă după ce şi-a demarat activitatea în martie 2013.
Cei care vor să-şi deschidă un depozit pe şase luni la TBI Bank , cu economii de 5.000 de lei, vor încasa la scadenţă o dobândă netă (după impozitarea cu 16%) de 89,25 lei, iar suma acumulată va ajunge la 5.089,25 lei, potrivit calculelor portalului financiar Conso.ro. Banca percepe comision pentru administrarea contului curent – de 3 lei pe lună şi pentru retragerile efectuate înainte sau după scadenţă.
Pe următoarele poziţii în topul dobânzilor la depozitele în lei pe şase luni se situează Piraeus Bank şi Marfin Bank, cu dobânzi de 4,15% pe an, respectiv 4% pe an.
Dobânzi mai mici la euro
În cazul depozitelor în euro constituite pe şase luni, dobânzile sunt, în medie, de 2% pe an şi foarte puţine bănci oferă randamente mai mari de 2,5% pe an. Cea mai mare dobândă pentru un depozit în euro cu scadenţa la şase luni este oferită de Marfin Bank, de 3%. Astfel, pentru economii de 1.100 de euro (echivalentul a 5.000 de lei), dobânda netă încasată la scadenţă este de 13,86 euro (61,8 lei).
O suplimentare a câştigului ar putea fi determinată doar de o eventuală depreciere a leului în raport cu euro. Pentru acest depozit, Marfin Bank percepe comision de 0,5% (minimum 3 euro) din suma economisită în cazul retragerilor în afara scadenţei.
Trebuie ţinut cont de faptul că orice retragere înainte de scadenţă atrage, în cele mai multe cazuri, pierderea dobânzii. Dobânzi de peste 2,5% pentru depozitele în euro la şase luni mai oferă TBI Bank şi Banca Românească.
Sursa: adevarul.ro