Ce boli pot apărea de la apa mării sau de la piscină

Ce boli pot apărea de la apa mării sau de la piscină

Apa de la ștrand incorect igienizată, dar și apa mării pot fi surse de infecții care să ne strice vacanța. În această vară, sporadic, la malul Mării Negre, s-au înregistrat valori ale indicatorului E.coli – un germen patogen rezistent care provoacă boala diareică acută – peste norme. Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au dat asigurări că turiștii pot face baie în apa mării, în lacuri și râuri, dar au oferit câteva sfaturi pentru a preveni eventualele îmbolnăviri.

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Astfel, recomandările includ îmbăierea doar în zonele monitorizate din punctul de vedere al calității apei, respectarea normelor de igienă, folosirea toaletelor publice și a dușurilor publice după ieșirea din apă. Totodată, sursa apei de băut trebuie controlată, preferabil a fi consumată cea din surse avizate sanitar sau cea îmbuteliată.

Enterocolita este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni pe le putem face în urma contactului cu apa de piscină sau cu apa de mare infectată cu bacterii.

Ochelari de înot, la piscină

Surse de infecție pot deveni și piscinele, bazinele, ștrandurile în care apa nu este corect igienizată sau are prea mult clor. Apa contaminată cu microorganisme poate provoca otită bacteriană, boală diareică, erupţii cutanate, infecţii respiratorii, dar şi infecţii ale tractului urinar.

Specialiștii le recomandă persoanelor cu sensibilitate folosirea dopurilor pentru urechi pentru a preveni otita, uscarea urechilor după fiecare episod de înot, utilizând un colț de prosop sau șervețele de hârtie și înclinând capul pentru a permite apei să se scurgă în afară.

Și pielea poate fi afectată în urma frecventării piscinelor. Cea mai întâlnită afecțiune a pielii dată de apa incorect igienizată este pitiriazis versicolor. Boala este produsă de un parazit și apare sub forma unor pete albe, maro sau roșii pe piept, gât și spate. Chiar dacă nu dau mâncărimi, netratate, petele se extind.

Totodată, clorul în exces folosit la igienizarea apei din piscină poate duce la iritații ale ochilor, mai ales în cazul copiilor. Medicii recomandă folosirea ochelarilor de înot și a căștilor de înot care să împiedice apa să pătrundă în ochi și urechi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!