Ce boli grave poate ascunde o respiraţie urât mirositoare. Alimentele care te ajută să scapi de halenă

Ce boli grave poate ascunde o respiraţie urât mirositoare. Alimentele care te ajută să scapi de halenă

Respirația urât mirositoare, denumită halitoză sau halenă este, poate indica anumite afecțiuni medicale. Unele dintre ele pot fi extrem de grave, precum boli metabolice sau chiar cancer.

Respirația urât miroasitoare poate indica anumite afecțiuni FOTO: Shuterstock

Respirația urât miroasitoare poate indica anumite afecțiuni FOTO: Shuterstock

Alimente precum ar fi ceapa, usturoiul, anumite condimente și alte alimente puternic mirositoare sunt destul de cunoscute ca fiind responsabile cu respiratia urât mirositoare.

Fumatul sau utilizarea altor produse din tutun poate produce un miros neplăcut în gură.

Ce probleme ascunde o respirație urât mirositoare

De asemenea, o gură uscată are o cantitate mai mică de salivă, ceea ce duce la respirația urât mirositoare. Acesta este motivul pentru care respirația noastră miroase dimineața, iar acest lucru este și mai evident la persoanele care dorm cu gura deschisă, potrivit almanah.online.

Dacă nu folosiți ața dentară sau nu vă spălați pe dinți în mod corect, atunci o multime de bacterii și particule mici de alimente, care rămân în gură, produc un miros neplăcut.

Infecțiile dentare, aftele, cariile dentare, bolile gingivale și dinți stricați pot provoca respirație urât mirositoare. Alte infecții ale cavității bucale sau chiar rănile chirurgicale pot fi una dintre cauze.

De asemenea, când aveți probleme cu amigdalele apare acea respirație urât mirositoare. Acesta este motivul pentru care respirația miroase urât, atunci cand suntem răciți.

Refluxul gastroesofagian apare atunci când există exces de acid în stomac sau există situații de reflux cronic de acid gastric. Și această afecțiune poate fi o cauză a respiratiei urât mirositoare. Tratarea acestei boli v-ar scăpa, implicit, și de mirosul neplăcut din gură.

Respirația care miroase a amoniac, ar putea fi o indicație a insuficienței renale. După cum știm, rinichii sunt responsabili de eliminarea toxinelor și deșeurilor din sânge, prin urină. Dacă aceste organe nu funcționează corect, ca și în cazul insuficienței renale, această funcție nu este efectuată eficient.

Pacienții diabetici se pot confrunta cu uscăciunea gurii. Atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt în dezechilibru, organismul își pierde din capacitatea de a lupta adecvat împotriva bacteriilor și infecțiilor, inclusiv a celor aflate în cavitatea bucală. Aceste bacterii pot fi cauza respirației urât mirositoare.

Cum poţi scăpa de respiraţia urât mirositoare

Cea mai evidentă soluţie este şi cea recomandată de stomatologi: menţinerea unei bune igiene orale. În lipsa acesteia, este favorizată acumularea unor particule mici de alimente, care pot provoca dezvoltarea mai multor bacterii.

Cu excepţia celor care suferă de infecţii orale sau de boli precum refluxul gastric sau cancerul, care cauzează o respiraţie neplăcută, halena poate fi prevenită prin spălatul pe dinţi şi prin atenţia sporită la alimentele pe care le consumăm.

1. Iaurtul

Iaurtul este nu numai o gustare sănătoasă, ci şi un aliment indicat pentru respiraţie. Acesta „scade nivelul hidrogenului sulfurat din gură, care este un produs rezidual al bacteriilor anaerobe“, spune Jamieson-Petonic. Ea recomandă iaurturile cu un conţinut redus de zahăr.

2. Pâinea integrală

Oricât de ciudat ar părea, o dietă săracă în carbohidraţi poate preveni o respitaţie neplăcută. Atunci când organismul nu are prea mulţi carbohidraţi, începe să ardă grăsimi, proces care produce nişte compuşi numiţi cetone. Atunci când sunt produse, cetonele sunt eliberate de organism prin transpiraţie, urină şi, uneori, chiar prin respiraţie.„Astfel, pâinea integrală, spre deosebire de cea albă, ar putea contribui la îmbunătăţirea respiraţiei“, consideră Jamieson-Petonic.

3. Apa

O hidratare corespunzătoare este bună pentru respiraţie deoarece apa umezeşte gura şi gâtul, îndepărtând bacteriile urât mirositoare şi particulele de mâncare.

4. Merele

„Merele sunt alimente bogate în fibre şi ne ajută să salivăm mai mult“, spune Jamieson-Petonic. Potrivit CNN, saliva este bogată în oxigen, care este un duşman natural al mirosului neplăcut cauzat de bacterii. Astfel, merele ajută la îndepărtarea plăcii dentare şi a particulelor de pe dinţi.

5. Guma de mestecat

Guma de mestecat alungă respiraţia urât mirositoare pentru că stimulează producerea de salivă şi elimină particulele de mâncare lipite pe dinţi.

6. Alimente bogate în vitamina C

„Vitamina C are capacitatea de a elimina mirosurile neplăcute şi de a neutraliza mirosurile care provin de la alimentele urât mirositoare, precum usturoiul şi ceapa“, explică Jamieson-Petonic.

7. Scorţişoara

Studiile au arătat că uleiul esenţial de scorţişoară ucide bacteriile care provoacă mirosuri.

8. Ceaiul verde

Flavonoidele, antioxidanţii benefici din legume şi din ceaiul verde, sunt utile în ţinerea bacteriilor departe de dinţi, spune Jamieson-Petonic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când strugurii sunt acri... „Puștoaice de 18-19 ani, nu știu să scrie sau să citească” / Ion Țiriac e convins că totul s-a schimbat

2 O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”

3 Țiriac, exploziv / a pus performanțele Serenei pe seama dopajului! Metoda Williams, descrisă detaliat

4 Tânăr din Maramures, găsit sfâșiat brutal de o ursoaică în zona montană „Piciorul Piercii”

5 România, chemată să doboare dronele rusești deasupra Ucrainei. Riscăm un război total cu Rusia?