Ce beneficii are zeama de la murături. Cum se prepară și de ce este mai puternică decât orice băutură energizantă
Zeama de murături, fie că e vorba de zeama de la castraveții în saramură ori de la gogoșarii în oțet sau zeama de varză, are câteva beneficii importante pentru sănătate.
Zeama de murături te poate ajuta să previi, dar și să tratezi anumite afecțiuni și că îți e de folos dacă faci sport intens.
Activitățile sportive intense sunt extrem de solicitante și pot deshidrata practicantul, de aceea sportivii consumă băuturi energizante pentru restabilirea nivelului de electroliți din organism, potrivit doc.ro .
Ei bine, se pare că zeama de castraveți, gogonele și alte legume sau zeama de varză este mai puternică decât orice băutură energizantă.
Datorită conținutului ridicat de sodiu, zeama de murături are același efect asupra organismului, echlibrând și electroliții din corp. Valorile scăzute de electroliți pot cauza aritmii cardiace, tahicardii, confuzie, crampe musculare și alte simptome specifice persoanelor deshidratate.
În mai puțin de 85 de secunde, zeama de castraveți ori zeama de varză poate ameliora crampele musculare, ceea ce înseamnă, spun cercetările, că este mai eficientă decât băuturile energizante din comerț.
Proprietăți și beneficii ale consumului de zeamă de murături
Iată ce proprietăți și beneficii pentru sănătate poate avea zeama de murături:
Informații nutriționale pentru zeama de murături
O cantitate de 100 mililitri de zeamă de murături are următoarele calități nutriționale:
-Carbohidrați: 0,4 grame
-Sodiu: 50‑115% din doză zilnică recomandată
-Calciu: 1‑5% din doza zilnică recomandată
-Potasiu: 3% din doza zilnică recomandată
-Magneziu: 3% din doza zilnică recomandată
-Probiotice: în jur de 10.700 de unități de colonii de formare
Este o sursă bogată de antioxidanți și nutrienți valoroși
Săracă în calorii , însă cu un conținut ridicat de electroliți, de vitamina C și calciu, zeama de murături reprezintă o sursă valoroasă de nutrienți pentru organism. Mai mult decât atât, antioxidanții și nutrienții sunt absorbiți cu ușurință datorită caracterului acid al acestui suc natural.
Sursă de probiotice
Zeama de murături este o sursă naturală de probiotice, acele bacterii benefice pentru sănătatea intestinului. Consumul regulat de probiotice poate ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos.
Previne și tratează crampele musculare
Clorura de calciu și oțetul care se regăsesc în zeama de gogoșari murați, de exemplu, ajută organismul să absoarbă mai repede sodiul și potasiul. Așadar, dacă ai făcut febră musculară după sport, durerile musculare vor fi calmate rapid dacă bei zeamă de murături. De asemenea, datorită conținutului de sare, zeama de murături poate ajuta la rehidratare și poate fi utilă în cazurile de deshidratare ușoară.
Tratează sindromul picioarelor neliniștite
Se pare că doar câteva grame de zeamă de murături consumate înainte de culcare pot calma sindromul picioarelor neliniștite. Nu există încă dovezi clare care să confirme eficacitatea, întrucât nu au fost făcute studii în domeniu, însă dovezile anecdotice sugerează că este un remediu naturist folosit în medicina populară pentru tratarea acestei probleme.
Calmează durerile menstruale
Crampele menstruale pot fi calmate prin consumul de zeamă de murături. Totodată, datorită faptului că este foarte sărată, zeama de la murăturile puse în saramură potolește și pofta de alimente sărate pe care unele femei o au în zilele premergătoare menstruației.
Echilibrează nivelul de zahăr din sânge
Un nivel prea mare de zahăr în sânge poate duce la apariția diabetului de tip 2, dar și la dezvoltarea altor boli cronice. Studiile au dovedit că oțetul, care se regăsește în zeama de murături puse la oțet, îmbunătățește răspunsul organismului la insulină, scăzând nivelul de zahăr din sânge după masă.
Ajută în caz de mahmureală
Zeama de varză este folosită din vechime ca remediu pentru mahmureală. Având capacitatea de a echilibra organismul din punct de vedere al electroliților, zeama de murături poate fi benefică pentru ameliorarea mahmurelii, dar și pentru prevenirea acesteia.
Cine să fie atent la consumul de zeamă de muături?
Dacă ai probleme cu stomacul, cum ar fi refluxul acid, ideal ar fi să nu abuzezi de zeama de murături pentru că îți poate crește și mai mult aciditatea. De asemenea, persoanele care suferă de hipertensiune sau au probleme renale trebuie să consume murături doar în cantități mici, din cauza conținutului mare de sare.
Există însă soluții și pentru acești pacienți, precum rețetele care folosesc extrem de puțină sare, precum „murăturile rapide”, care se țin o perioadă mai scurtă în borcanele din bucătărie, dar care se și deteriorează mai rapid și trebuie consumate imediat după ce legumele încep să se înmoaie.
De asemenea, se pot pune și murături complet fără sare pentru iarnă. Așadar, sarea este un conservant și are un rol în rezistența murăturilor, însă poți obține obține murături și în lipsa acesteia, doar că termenul lor de expirare este mai mic.
Probioticele generate de murături rezistă câteva zile în frigider și pot fi consumate și de persoanele cu anumite probleme cardiace sau renale, întrucât cantitatea de sare este minimă spre zero.
Cum poți folosi zeama de murături?
Zeama de murături, acest lichid condimentat care rezultă din conservarea legumelor în oțet sau sare și condimente, poate fi folosită în mai multe moduri în bucătărie pentru a adăuga arome savuroase și pentru a da un gust unic mâncărurilor.
Gustare răcoritoare
Zeama de murături este o băutură răcoritoare și revigorantă în zilele calde de vară. Poți să o servești familiei în pahare cu gheață pentru a vă răcori. De asemenea, poți adăuga frunze proaspete de mentă sau felii de lămâie pentru a îmbunătăți aroma.
Dressing pentru salate
Zeama de murături poate fi utilizată și ca ingredient de bază în dressingurile pentru salate. Aceasta adaugă o notă acidulată și acrișoară care poate complimenta perfect gustul altor ingrediente din salată.
Acrirea ciorbelor
Adăugarea unei cantități de zeamă de castraveți în saramură sau zeamă de varză în ciorbele de carne ori în cele de legume poate îmbunătăți gustul acestora, conferindu-le o aromă picantă și savuroasă.
Marinarea cărnii sau a peștelui
Zeama de murături poate fi utilizată ca marinadă pentru carne sau pește. Acest lucru poate conferi mâncărurilor o notă delicioasă de acrișor, în special dacă dorești să mănânci ceva puțin mai exotic.
Sos pentru carne la grătar: Poți folosi zeama de murături pentru a stropi carnea la grătar sau pentru a prepara un sos simplu și savuros care să acompanieze carnea la grătar.
Ingredient pentru cocktailuri
Zeama de murături poate fi folosită pentru a crea cocktailuri deosebite. Combinația de zeamă de murături, vodcă sau gin și gheață poate duce la apariția unor băuturi pline de savoare.
În concluzie, zeama de murături are o serie de beneficii pentru sănătate și poate fi consumată în mai multe moduri. Însă, deoarece poate conține o cantitate semnificativă de sare, trebuie consumată cu moderație.
Prea multă sare în alimentația de zi cu zi poate avea efecte negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale sau retenția de lichide.
Cum pui murături în saramură?
Fiecare familie are metodele și secretele ei pentru punerea murăturilor. Principiile de bază are punerii murăturilor în saramură sunt simple.
Ingrediente:
-Legumele pe care dorești să le conservi (de exemplu, castraveți, ardei, varză, conopidă, morcovi etc.), dar se pot folosi și fructe (pepene, prune, struguri, căpșuni)
-Apă
-Sare (preferabil sare de murături sau sare fără iod, deoarece iodul poate afecta fermentarea)
-Arome opționale (cum ar fi usturoi, hrean, frunze de dafin, boabe de piper, frunze de cireș sau vișin, crenguțe de mărar uscat, boabe de muștar etc.)
Mod de preparare
-Curăță și spală legumele bine sub apă rece. Dacă dorești, poți să le tai în bucăți sau să le lași întregi, în funcție de preferințe, important e ca acestea să fie sănătoase, nu cu semne de alterare.
-Pune legumele în borcane bine spălate și sterilizate în cuptor. Adaugă orice arome opționale dorite în fiecare borcan, cum ar fi felii de usturoi sau de hrean, frunze de dafin sau oricare alt ingredient care îți place.
-Pentru a pregăti saramura, amestecă apa cu sarea. Doza exactă de sare depinde de preferințele tale, dar în general, se folosesc aproximativ 1-2 linguri de sare la 1 litru de apă. Amestecă până când sarea se dizolvă complet în apă.
-Toarnă saramura peste legumele din borcane. Asigură-te că zeama acoperă complet legumele și lasă puțin spațiu liber în partea de sus. Poți utiliza un disc deasupra murăturilor pentru a le menține sub saramură.
-Închide bine borcanele cu capace ermetice.
-Depozitează borcanele într-un loc întunecat și răcoros, cum ar fi o cămară. Lasă-le să fermenteze timp de aproximativ 1-4 săptămâni, în funcție de tipul de legume și de temperatura ambientală. O dată pe săptămână, răstoarnă saramura într-o oală mare sau mai multe, apoi pune-o la loc în borcane.
Acest procedeu de „vânturare” face ca zeama să rămână limpede, să nu se „băloșească”. După ce au fermentat, poți depozita borcanele cu murături în frigider sau într-un beci.
Sursa: adevarul.ro