Ce avere are directorul Răsvan Toader, reţinut de DNA
Fostul director al Direcţiei Generale Politici Industriale şi Mediul de Afaceri din Ministerul Economiei, Gabriel Răsvan Toader, are trei terenuri, un apartament, o maşină de teren, conturi cu peste 20.000 de euro şi tablouri şi bijuterii de aproape 40.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere.
Ce avere are directorul Răsvan Toader, reţinut de DNA (Imagine: Shutterstock)
Conform declaraţiei de avere completată în 30 mai 2013, Răsvan Toader deţine trei terenuri intravilane în Bucureşti, Ilfov şi Timiş, ultimele două având o suprafaţă de 1.100 metri pătraţi iar cel din Capitală, o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi.
Terenul din Timiş a fost cumpărat în perioada 2010-2011, cel din Capitală în anul 2005, ambele împreună cu soţia, Mihaela Toader, iar cel din Ilfov în anul 2001.
Fostul director mai deţine un apartament pe care l-a cumpărat în anul 2001 în Bucureşti cu o suprafaţă de 61 de metri pătraţi şi o maşină Subaru Forester fabricată în anul 2009.
Potrivit documentului citat, Toader are bijuterii cu o valoare estimată de aproximativ 19.000 de euro şi tablouri cu o valoare de aproximativ 20.000 de euro, ambele dobândite în intervalul 1997 - 2011.
Toader are două conturi curente, la BCR şi Banca Transilvania, 7.500 de euro, respectiv 10.000 de lei, acesta având şi un depozit bancar deschis la Raiffeisen Bank în anul 2009 în care are 13.000 de euro.
Totodată, Toader are 35.000 de euro reprezentând 34 de părţi sociale în societatea Avangdarde 2005 la Viena.
La capitolul datorii, Toader are un credit contractat în 2007 de la BCR în valoare de 20.000 de euro.
Acesta are trecute în declaraţie venituri de 36.000 de lei obţinute în postul de director general la Ministerul Economiei, aceeaşi sumă fiind încasată anual şi de soţia sa Mihaela Toader, care este consilier la Administraţia Prezidenţială.
Potrivit declaraţiei de interese din 30 mai 2013, Toader este asociat la Avangarde 2005 cu 34 la sută şi membru în Fundaţia pentru o Românie modernă. Pentru aceste funcţii Toader a notat că nu este remunerat.
El menţionează că este şi membru, neretribuit, al PNL.
Directorul general al Direcţiei Generale Politici Industriale şi Mediul de Afaceri din Ministerul Economiei, Gabriel Răsvan Toader, a fost reţinut, fiind acuzat că ar fi luat mită 48 metri cubi de beton de la reprezentantul unei firme, în schimbul unor avize necesare la autorizarea unui antrepozit fiscal.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Gabriel Răsvan Toader, director general al Direcţiei Generale Politici Industriale şi Mediul de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri la data faptelor, pentru luare de mită.
În acelaşi dosar au fost reţinuţi Stelian Vlăduţ Tulcan, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, şi Argentina Carla Postolache, pentru complicitate la luare de mită, se arată într-un comunicat de presă al DNA transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit ordonanţelor de reţinere, în baza unor înţelegeri anterioare, din perioada decembrie 2011 - mai 2012, Gabriel Răsvan Toader, prin intermediul Argentinei Postolache, ar fi pretins de la Stelian Tulcan, în cursul lunii mai 2012, contravaloarea unei cantităţi de 48 mc de beton, în valoare totală de 14.461,36 lei.
"Pentru acest «serviciu», în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, suspectul Toader Gabriel Răsvan trebuia să avizeze lista cu semifabricatele şi produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricaţie şi să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize în cazul societăţii comerciale reprezentate de suspectul Tulcan Stelian Vlăduţ, lucru care s-a şi întâmplat la data de 22.05.2012", au precizat procurorii.
Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către Tulcan, prin intermediul firmei pe care o reprezenta, susţin anchetatorii.
"Cantitatea de 48 mc de beton a fost utilizată de către numitul Toader Gabriel Răsvan la construirea unui imobil în zona localităţii Ghiroda, jud. Timiş", se mai arată în ordonanţele de reţinere.
Procurorii DNA au fost ajutaţi în acest caz de Serviciului Român de Informaţii - Direcţia Judeţeană de Informaţii Arad şi de Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.