Ce avantaje mai păstrează Putin după ce pariul său pe ofensiva de iarnă s-a năruit
Iarna neobișnuit de caldă a năruit pariul lui Putin pe o ofensivă în februarie. Totuși, Vladimir Putin păstrează unele avantaje în perioada următoare, apreciază experți militari citați de Newsweek.
Ofensiva de iarnă nu a dat rezultatele dorite de Putin FOTO PROFIMEDIA
Putin a mizat pe temperaturile de îngheț ca să ajute efectivele sale să avanseze pe câmpul de luptă, însă lucrurile nu au mers așa cum a dorit. Pe de altă parte, Kievul a câștigat timp pentru a-și putea mobiliza forțele.
După ce a pierdut teritorii din regiunile pe care a pretins că le-a anexat, Moscova se aștepta ca sezonul rece să întoarcă sorții războiului în favoarea sa, au notat analiștii.
Iarna a fost mereu un aliat de nădejde al Rusiei în războaie, ceea ce a alimentat speranța că același avantaj l-ar putea avea și în Ucraina. Putin a mizat că va putea de profita de pământul înghețat pentru a face manevre cu tancuri, în timp ce atacurile aeriene asupra infrastructurii și-ar atinge scopul de a lăsa Ucraina în frig și întuneric.
„Speranțele lui Putin pentru această iarnă nu s-au concretizat. Europa nu a înghețat de frig, iar ofensiva militară a Rusiei nu a câștigat prea mult teren”, a apreciat pentru Newsweek Mark Katz, profesor la Școala Schar pentru Politică și Guvernare din cadrul Universității Mason.
Terenul a fost un obstacol pentru planurile Moscovei
Terenul a zădărnicit încă o dată planurile Moscovei, a observat John Spencer, maior în retragere al armatei SUA și președintele programului pentru studii de război urban al Madison Policy Forum.
„Poți să ai toată tehnologia din lume, terenul și vremea au preponderență, iar în acest moment noroiul a revenit - cum s-a întâmplat în februarie 2022 - pentru a fi nenorocirea rușilor”, a subliniat Spencer.
Armata rusă aștepta un îngheț pentru a înainta pe front înainte de o ofensivă de primăvară, dar vremea nu a ținut cu ea, a explicat maiorul în retragere.
„După care a încercat aceste manevre în jurul Bahmut cu ajutorul forțelor de elită, ca să piardă din nou o formațiune de elită”, notează Spencer, adăugând că tancurile rusești pot fi imposibil de scos din solul mocirlos al Ucrainei, ceea ce obligă forțele invadatoare să folosească drumurile, expunându-se atacurilor.
Ucraina se bucură de acest avantaj al terenului său de luptă, conchide expertul.
Avantajele pe care le mai păstrează Putin
Matthew Hoh, fost căpitan al Pușcașilor marini ai SUA și fost ofițer al Departamentului de Stat crede că e posibil ca și vremea neobișnuit de caldă să fi avut o contribuție, dar alți factori pun sub semnul întrebării reușita unei ofensive ruse de amploare despre care s-a tot speculat.
De pildă, nu este clar dacă și în condiții bune, Rusia ar fi reușit să pregătească suficient soldații nou mobilizați, unitățile pe care a trebuit să le completeze și noile formații pentru a o lansa în timp util.
Totuși, expertul se teme că Rusia este într-o formă mai bună decât se crede și „în mod cert este într-o formă mai bună decât Ucraina”.
„Are sute de mii de soldați de rezervă pe care nu i-a folosit, precum și unități ale armatei regulate care nu au fost încă angajate, capacitatea de a deschide un front nordic împotriva Ucrainei; și și-a folosit foarte puțin forțele aeriene până în acest moment."
În același timp, Putin păstrează și alte avantaje.
„Există motive pentru care Putin să se simtă încurajat: China, India și alte țări non-occidentale continuă să cumpere petrol rusesc; opoziția în creștere a republicanilor față de continuarea asistenței militare americane pentru Ucraina; însuși secretarul de stat american a indicat că China ar putea furniza arme Rusiei", a spus el.
Katz a adăugat că e posibil ca Putin să înțeleagă că Rusia nu va învinge rapid în Ucraina, dar să fie în schimb convins că el - și aliații săi - „se vor dovedi mai perseverenți decât aliații Ucrainei. În plus, există întotdeauna perspectiva ca iarna viitoare să fie mult mai rece".
Sursa: adevarul.ro