Ce au scris ziarele din întreaga lume despre revolta lui Prigojin: „Putin, umilit”

Ce au scris ziarele din întreaga lume despre revolta lui Prigojin: „Putin, umilit”

Ziarele din întreaga lume s-au grăbit să acopere evenimentele în evoluție rapidă din Rusia, multe dintre ele făcând și o evaluare a ce ar putea însemna pentru Vladimir Putin revolta Wagner, relatează The Guardian.

Prima pagină a ziarului Sunday Times: „Putin, umilit de revoltă” FOTO Twitter via The Guardian

Prima pagină a ziarului Sunday Times: „Putin, umilit de revoltă” FOTO Twitter via The Guardian

Revolta extraordinară a forței mercenare Wagner, atât de importantă pentru mașina de război a lui Vladimir Putin în Ucraina, a dominat titlurile din întreaga lume și a ridicat semne de întrebare cu privire la controlul președintelui rus asupra puterii.

„The Sunday Times” a titrat: „Putin umilit de revoltă” alături de o fotografie surprinzându-i pe mercenarii Wagner îndreptându-și puștile cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don, orașul din sudul Rusiei esențial pentru invazia rusă în Ucraina.

The Observer scrie: „Șeful rebelilor pune capăt avansului tancurilor asupra Moscovei” pentru a opri «vărsarea de sânge”»", alături de o imagine cu un tanc Wagner în Rostov-on-Don. Pe prima pagină apare și o analiză semnată de Luke Harding în care acesta argumentează că revolta condusă de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, îl lasă pe Putin în cea mai slabă poziție din ultimele decenii.

Bild din Germania titrează: „Revoltă împotriva lui Putin” alături de imagini cu luptătorii Wagner, iar în subtitlu: „Tentativa de puci din Rusia și ce înseamnă asta pentru noi”. „Die Welt” și ”„Der Spiegel” vorbesc în articole pe prima pagină despre o „luptă pentru putere” în Rusia.

„The New York Times” a publicat o analiză despre ceea ce spune revolta de scurtă durată despre menținerea la putere a lui Putin. Corespondentul Peter Baker a făcut observații despre pericolele și oportunitățile pe care această volatilitate le prezintă pentru SUA; pericolul fiind un președinte sub amenințare, responsabil cu rachetele nucleare, iar oportunitatea, o slăbire a efortului de război al Rusiei, în beneficiul Ucrainei.

„Washington Post” a catalogat ultimele 24 de ore ca fiind cea mai gravă amenințare la adresa președinției lui Putin „care până acum a prosperat datorită capacității lui Putin de a diviza și de a guverna, asmuțind grupuri rivale unele împotriva altora și servind ca arbitru suprem între elitele aflate în conflict. După mai bine de două decenii de guvernare autocratică, orgoliul lui Putin i-a întunecat în mod repetat judecata - atât în ceea ce privește invadarea Ucrainei, cât și în aprecierea greșită a faptului că Prigojin ar putea reprezenta o amenințare".

„The Wall Street Journal” a apreciat în principala știre a ediției sale digitale că războiul din Ucraina „s-a întors împotriva lui Putin” , remarcând poziția Occidentului, care ar putea fi descrisă cel mai bine ca fiind „să stea cât mai în spate” și să evite orice indicație că ar lua partea cuiva. Publicația a menționat o notă a Departamentului de Stat trimisă misiunilor sale din străinătate: „Statele Unite nu au nicio intenție de a se implica în această chestiune”.

„Sunday Mirror” a publicat pe prima pagină articolul „Putin împins pe marginea prăpastiei”, alături de fotografiile celor două personaje principale: președintele rus și Prigojin. Deasupra lui a titrat: „Teroarea se întoarce împotriva dictatorului”.

„Sunday Express” merge și mai departe: „Rusia pe marginea prăpastiei”, menționând potențialul unui război civil. „The Sun on Sunday” urmează și el această temă cu „Putin pe marginea prăpastiei”.

„Sunday Telegraph” anunță: „Rebelii din Wagner se întorc după ce au ajuns la un acord cu Putin”, notând că convoiul rebelilor care se îndrepta spre Moscova s-a apropiat la 240 km înainte de a se opri brusc. Pe prima pagină a ziarului, apare o analiză a istoricului Robert Tombs, în care acesta argumentează că Putin „a evitat la limită momentul 1917”, o mențiune la revoluția rusă. „Pentru ca un stat să existe, oamenii cu arme trebuie să fie dispuși să i se supună. După fiascoul din ultimele ore și luni, cât timp i se va mai aplica acest lucru lui Putin?”, a adăugat el.

„The Mail on Sunday” speculează asupra motivelor pentru care revolta a fost atât de scurtă. Titlul este o întrebare: „L-a mituit Putin pe liderul loviturii de stat ca să părăsească Rusia?" și citează surse anonime din domeniul securității britanice pentru a susține sugestia că Putin i-a oferit lui Prigojin milioane de lire sterline pentru a renunța la revolta sa.

„The Independent„ analizează efectul rebeliunii la Moscova, unde au fost luate măsuri „antiteroriste” , au fost instituite baraje rutiere și locuitorii au fost avertizați să rămână în case, în timp ce convoiul Wagner se apropia. „Revoltă, haos și panică pe străzile Moscovei”, titrează publicația.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”