Jan. 21, 2022: Dover AFB supports Ukraine strategic partnership with ammunition, weapons, and other equipment. (USAF photo, Mauricio Campino) #usaf #usairforce #airforce #ukraine #javelin pic.twitter.com/hopeNALVIp
— Defense Imagery (@Defense_Imagery) January 22, 2022
Transportul american de arme, livrat Ucrainei pe 22 ianuarie, include rachete antitanc Javelin și lansatoare de grenade termobarice M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D concepute pentru a distruge fortificații militare și buncăre.
Aceasta livrare este prima dintr-o serie care urmează să ajungă în Ucraina, în perioada următoare, fiind parte a unui nou pachet de ajutor militar de 200 de milioane de dolari aprobat de președintele Biden în decembrie, potrivit Ambasadei SUA în Ucraina.
Caracteristici ale muniţiei M141 Bunker Defeat
Lansatorul de grenade M141 Bunker Defeat are un focos puternic exploziv HEDP (High Explosive Dual Purpose) de 83 mm, care conține 1,1 kg de explozivi.
Declanșarea focosului (detonație instantanee sau întârziată) este determinată automat de detonator în momentul contactului grenadei cu ținta. Detonatorul este proiectat pentru detonație instantanee atunci când trage în ținte protejate sau pentru detonare cu decelerare la impactul cu țintele slab protejate. Grenada poate străpunge până la 20 cm de beton sau 30 cm dintr-un zid de cărămidă.
Deși M141 Bunker Defeat a fost gândit pentru a fi utilizat împotriva fortificațiilor militare, este, de asemenea, capabil să lovească şi vehicule neblindate și ușor blindate.
Anul trecut, Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 650 de milioane de dolari, inclusiv acest pachet. În total, din 2014 şi până în prezent, Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 2,7 miliarde de dolari.
Iar, pe 21 ianuarie, miniștrii apărării din Lituania, Letonia și Estonia au anunțat că, conform unui ’’permis de export’’ dat de Departamentul de Stat al SUA, cele trei state baltice vor putea oferii Ucrainei rachete antitanc Javelin și sisteme de rachete antiaeriene Stinger, toate de provenienţa americană.
În același timp, guvernul german a refuzat să permită Estoniei să transfere în Ucraina, sub formă de sprijin, mai multe obuziere de D-30 de 122 mm (care sunt de provenienţa germană) care au fost vândute Finlandei și ulterior revândute Estoniei.