Ce au pățit rușii care au refuzat să lupte în Ucraina: „Avea fața plină de sânge”

Ce au pățit rușii care au refuzat să lupte în Ucraina: „Avea fața plină de sânge”

Când fiul său a fost trimis să lupte în Ucraina, Serghei l-a implorat să nu plece. „Ai rude acolo. Refuză", își amintește Serghei că i-a spus lui Stas, care era deja ofițer în armată. „Dar el a spus că se duce. El credea că este corect. I-am spus că era un zombi. Și că, din păcate, viața avea să dovedească asta", relatează BBC .

Ruși mobilizați

Rușii care refuză să lupte sunt bătuți. FOTO Profimedia

Serghei și Stas nu sunt numele reale ale acestora, acestea au fost schimbate pentru a le proteja identitatea. Bărbatul își continuă relatarea: „Așa că a plecat în Ucraina. Apoi am început să primesc mesaje de la el în care mă întreba ce se va întâmpla dacă va refuza să lupte".

A spus că soldaților ruși nu li s-a oferit nicio acoperire; nu a existat nicio colectare de informații; nicio pregătire. Li se ordonase să avanseze, dar nimeni nu știa ce îi așteaptă. Refuzul de a lupta a fost o decizie dificilă de luat pentru el. I-am spus: Mai bine să o ia. Acesta nu este războiul nostru. Nu este un război de eliberare. El a spus că își va prezenta refuzul în scris. Cei care au decis să refuze au fost puși sub pază armată".

În detenție fiindcă refuză să lupte

Serghei a călătorit de mai multe ori spre linia frontului pentru a obține eliberarea fiului său. El a cerut de nenumărate ori ajutorul oficialilor militari, procurorilor și anchetatorilor.

În cele din urmă, eforturile sale au dat roade. Stas a fost trimis înapoi în Rusia. El i-a dezvăluit tatălui său ce i se întâmplase în detenție: cum un „alt grup" de militari ruși încercase să îl forțeze să lupte.

„L-au bătut și apoi l-au dus afară ca și cum ar fi vrut să-l împuște. L-au pus să se întindă pe jos și i-au spus să numere până la zece. El a refuzat. Așa că l-au lovit în cap de mai multe ori cu un pistol. Mi-a spus că avea fața plină de sânge.

Apoi l-au dus într-o cameră și i-au spus: Vii cu noi, altfel te omorâm. Dar apoi cineva a spus că îl vor lua pe fiul meu să lucreze în magazie”.

Stas era ofițer în activitate când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în luna februarie. Președintele rus Vladimir Putin a susținut că doar militarii profesioniști vor lua parte la „operațiunea militară specială". Însă, până în luna septembrie totul s-a schimbat. Liderul de la Kremlin a anunțat „ mobilizarea parțială” , încorporând sute de mii de cetățeni ruși în forțele armate.

Multe dintre trupele nou mobilizate s-au plâns că au fost trimise fără echipament sau pregătire adecvată. Din Ucraina au existat mai multe rapoarte despre trupele rusești mobilizate care au fost reținute, în unele cazuri, închise în pivnițe și subsoluri, pentru că au refuzat să se întoarcă pe linia frontului.

„Baie de sânge”

Este o modalitate de a-i face pe oameni să se întoarcă în acea baie de sânge", a declarat Elena Popova de la Mișcarea Obiectorilor de Conștiință din Rusia. „Scopul comandanților este de a-i ține pe soldați acolo. Comandanții cunosc doar violența și intimidarea. Dar nu poți forța oamenii să lupte", a mai adăugat aceasta.

„Cei care refuză să lupte o fac pentru că au petrecut suficient timp pe front", explică Elena Popova. „Un alt motiv este modul mizerabil în care sunt tratați. Au petrecut timp în tranșee, în frig și foame, dar când se întorc sunt doar țipete și înjurături din partea comandanților lor".

Autoritățile ruse resping rapoartele privind centrele de detenție.

Putin neagă facilitățile de încarcerare

Nu avem lagăre sau facilități de încarcerare, sau altele asemenea pentru soldații ruși", a insistat liderul de la Kremlin la începutul acestei luni. „Toate acestea sunt prostii și afirmații false și nu există nimic care să le susțină".

Ruși trimiși în lagăre și amenințați cu executarea în masă.

Ruși trimiși în lagăre și amenințați cu executarea în masă. Foto: Insider via Daily Star

Nu avem nicio problemă cu soldații care părăsesc pozițiile de luptă", a continuat Putin.

Andrei, un locotenent rus, a încetat să mai lupte. Detașat în Ucraina în luna iulie, Andrei a fost plasat în detenție pentru că a refuzat să execute ordinele. El a reușit să o contacteze pe mama sa, Oxana, rămasă în Rusia, pentru a-i spune ce se întâmplă.

„Mi-a spus că a refuzat să își conducă oamenii spre o moarte sigură”, a declarat Oxana. „Ca ofițer, a înțeles că, dacă mergeau înainte, nu ar fi ieșit în viață. Pentru asta l-au trimis pe fiul meu într-un centru de detenție. Apoi am primit un SMS în care se spunea că el și alți patru ofițeri fuseseră băgați într-un subsol. Nu au mai fost văzuți de cinci luni.

Mai târziu mi s-a spus că clădirea în care se aflau fusese bombardată și că toți cei cinci bărbați erau dispăruți. Au spus că nu au fost găsite rămășițe. Statutul lor oficial este dispărut în misiune. Nu are niciun sens. Este absurd. Modul în care a fost tratat fiul meu nu a fost doar ilegal, ci și inuman", a mai adăugat femeia.

Suntem pe aceeași lungime de undă acum", a mai adăugat Serghei, care stătea în sufragerie. „Zidul neînțelegerii dintre noi a dispărut. Toată bravada lui a dispărut. Fiul meu mi-a spus: Nu m-am gândit niciodată că propria mea țară mă va trata în acest fel. S-a schimbat complet. Acum înțelege".

Oamenii de aici nu înțeleg în ce pericol ne aflăm. Nu din partea adversă. Ci din partea noastră" , a mai adăugat bărbatul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!