Ce au în comun Regele Charles al III-lea, Papa și inuiții canadieni? Lista celor mai mari proprietari de terenuri din lume

Ce au în comun Regele Charles al III-lea, Papa și inuiții canadieni? Lista celor mai mari proprietari de terenuri din lume

Dintre primii 25 cei mai mari proprietari de terenuri din lume, 16 sunt localizați în întregime și alți doi parțial în Australia. Așa arată un nou raport al Madison Trust, care enumeră cei mai mari proprietari privați de terenuri din lume, notează atlasobscura.com.

Regele Charles jpg

Un imperiu al bovinelor

În 1947, Jim McDonald a cumpărat Brightlands Station, o fermă vastă în Queensland, Australia. În deceniile care au trecut de atunci, familia a continuat să adauge terenuri în apropiere pentru a „rezista la secetă” în ceea ce privește exploatarea bovinelor.

După șapte generații și 190 de ani, moșia familiei McDonald, care funcționează acum sub numele de MDH Proprietary Limited, deține 150.000 de capete de vite pe 14 proprietăți din vastul Outback australian. Este una dintre cele mai mari exploatații de bovine de carne din țară. De fapt, suprafața sa de 33.597 de kilometri pătrați face ca aceasta să aibă aproximativ aceeași mărime ca Belgia.

O fermă de bovine care este la fel de mare ca o întreagă națiune suverană nu este o raritate în Australia, unde se află unele dintre cele mai mari întreprinderi agricole din lume, atât ca suprafață, cât și ca cifră de afaceri. MDH poate fi al 14-lea cel mai mare proprietar de terenuri din lume, dar în Australia însăși, conglomeratul cunoscut anterior sub numele de ferma McDonald's este totuși mai mic ca suprafață decât alte șapte mega ferme și o mega-mină.

AA Co, al șaptelea cel mai mare proprietar privat de terenuri din lume,

După cum arată prezentarea generală a acestui raport, MDH nu ține nici măcar o lumânare în fața celui mai vechi și mai mare conglomerat agricol din Australia. Cu o concentrație de carne de vită la fel ca MDH, Compania Agricolă Australiană (AA Co) gestionează 70.000 de kilometri pătrați, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din întreaga masă de teren din Australia. Aceasta este aproape cât suprafața Irlanda.

AA Co, al șaptelea cel mai mare proprietar privat de terenuri din lume, este acum deținut majoritar de miliardarul britanic Joe Lewis, care și-a mărit participația în companie la peste 50% în septembrie 2022. Lewis, care este a 39-a cea mai bogată persoană din Marea Britanie, este, de asemenea, proprietarul majoritar al clubului de fotbal Tottenham Hotspur.

Totuși, Lewis nu poate pretinde că deține cea mai mare fermă din lume. Această distincție îi revine Mega Fermei Mudanjiang City din nord-vestul Chinei, în apropiere de granița cu Rusia. Cu cei 80.000 de kilometri pătrați, aceasta este aproape la fel de mare ca Austria.

Ferma are aproximativ 100.000 de capete de bovine de lapte, adică de 50 de ori mai multe decât cei mai mari producători europeni de lapte. A fost înființată în 2015 pentru a deservi piața rusă, ca urmare a impunerii sancțiunilor UE asupra Rusiei din cauza anexării Crimeei. Rușii ar trebui să fie în regulă cel puțin în ceea ce privește laptele: Ferma produce 800 de milioane de litri pe an.

Cea mai mare companie din Australia

Titlul de cel mai mare proprietar privat de terenuri îi revine magnatului minier Gina Rinehart, care deține mari porțiuni atât din țara sa, cât și din Statele Unite.

În 1992, Rinehart a moștenit Hancock Prospecting de la tatăl său și a reușit să transforme compania minieră falimentară într-o afacere înfloritoare care a devenit cea mai mare companie din Australia și una dintre cele mai mari companii miniere din lume. Rinehart însăși este cea mai bogată persoană din Australia, iar în 2012 a fost cea mai bogată femeie din lume (acum este doar a noua cea mai bogată, cu o avere netă de 23,5 miliarde de dolari). În total, ea deține aproximativ 97.000 de kilometri pătraț. Aceasta este o suprafață mai mare decât Portugalia.

Pământ, apă și gheață

Cu toate acestea, este departe de terenurile deținute în mod colectiv de poporul inuit din Nunavut, cel mai mare și mai nordic teritoriu al Canadei. În mod corespunzător, „Nunavut” înseamnă „Pământul nostru” în Inuktitut, limba nativilor inuiți. Zona a fost separată oficial de Teritoriile de Nord-Vest în 1999, devenind, de asemenea, cea mai nouă subdiviziune administrativă de nivel superior din Canada.

Cu câțiva ani mai devreme, guvernul canadian a acordat mari părți din teritoriu localnicilor prin intermediul Acordului privind revendicările teritoriale din Nunavut din 1993. Aceasta se ridica la 354.000 de kilometri pătrați, adică aproximativ cât Germania. Acest lucru îi face să fie al treilea cel mai mare proprietar privat de terenuri din lume.

O altă zonă inuită se află pe locul cinci la nivel mondial. Este vorba de terenurile deținute în mod colectiv de către nativii din regiunea de colonizare Inuvialuit (ISR) din nordul Yukonului și al Teritoriilor de Nord-Vest. Cu o suprafață de 91.000 de kilometri pătrați, aceste terenuri sunt puțin mai mari decât acea megafermă chineză.

Imperiul catolic

Papa este conducătorul celui mai mic stat din lume, Vaticanul. Dar Biserica Catolică pe care o conduce nu este doar cea mai mare confesiune religioasă de pe Pământ (cu aproximativ 1,3 miliarde de membri), ci și al doilea cel mai mare proprietar privat de terenuri din lume, datorită numeroaselor biserici, mănăstiri, abații, școli și alte tipuri de proprietăți imobiliare pe care le deține pe tot mapamondul. Se estimează că biserica deține aproximativ 716.000 de kilometri pătrați. Aceasta este de două ori mai mare decât Germania.

Imperiul Britanic

Totuși, chiar și acest lucru este puțin în comparație cu cel mai mare proprietar privat de terenuri din lume, ale cărui proprietăți sunt de peste 37 de ori mai mari decât cele ale Bisericii Catolice. Aceasta este familia regală britanică, condusă de regele Carol al III-lea. Familia Windsor deține peste 6,6 miliarde de hectare în întreaga lume. Asta înseamnă 26,7 milioane de kilometri pătrați, adică de peste trei ori mai mare decât Brazilia. Constituie mai mult de o șesime din suprafața terestră a planetei. 29% din suprafața Pământului este uscat, ceea ce înseamnă aproximativ 146 de milioane de kilometri pătrați.

Este oare posibil așa ceva? Au greșit cercetătorii o zecimală?

Ei bine, cifra este deseori repetată, dar, în afară de faptul că este sau nu cifra corectă, problema proprietății este puțin abstractă. În calitate de suveran al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, precum și al altor câteva țări din Commonwealth (inclusiv Canada, Australia și Noua Zeelandă, ca să le numim pe cele mai mari), regele Carol deține „tehnic” proprietatea tărâmurilor peste care domnește, fie în întregime, fie parțial. În general, această noțiune de proprietate este atât de depășită și inaplicabilă încât este pur și simplu simbolică.

De exemplu, aproximativ 89% din Canada este „pământ al Coroane”. Mai exact, 41% sunt terenuri federale și 48% sunt terenuri provinciale. Acesta este, totuși, considerat teren public, distinct de proprietatea privată a monarhului. Având în vedere aceste cifre, este inevitabil să existe o oarecare suprapunere între teritoriile canadiene socotite ca fiind „deținute” de regele Carol și cele aflate sub controlul inuiților.

Cu toate acestea, există, de asemenea, ceva numit Crown Estate, un portofoliu imobiliar în Regatul Unit care, teoretic, este deținut de monarhul britanic, dar nu face parte din proprietatea sa privată. Nu este nici proprietate guvernamentală, deși cea mai mare parte a veniturilor intră în Trezoreria britanică. Regele primește 25 % din surplusul anual al Crown Estate ca „subvenție suverană”, deși această sumă include temporar 10 % destinați în mod special pentru renovarea Palatului Buckingham. Subvenția actuală este de aproximativ 86 de milioane de lire sterline pe an.

Crown Estate acoperă proprietăți de la cele mai fermecătoare și arcane până la cele mai banale și comerciale:

  • Aproximativ 55% din zona litorală (plajele) din Regatul Unit, dar nu și în insulele Orkney și Shetland.
  • Practic, întreaga suprafață teritorială a Regatului Unit (de la nivelul mediu al apelor joase până la limita de 12 mile marine).
  • 241 de proprietăți comerciale, rezidențiale și de birouri din centrul Londrei, inclusiv Apple Store de pe Regent Street.
  • Proprietatea integrală a unui centru comercial din Worcester și o participație de 50 % în centre comerciale din Oxford și Exeter. Plus mai mult de o duzină de alte spații comerciale și de retail.

În plus, prin intermediul Ducatului de Lancaster și al Ducatului de Cornwall, Familia Regală deține controlul direct asupra unor vaste proprietăți imobiliare (și asupra veniturilor acestora) în zonele rurale din Anglia și Țara Galilor, dar și (prin intermediul Ducatului de Lancaster) asupra prestigiosului Hotel Savoy din Londra.

Chiar dacă Regele Charles s-ar putea să nu dețină, de fapt, o șesime din pământul uscat al planetei, cu Palatul Buckingham din centrul Londrei și Castelul Windsor chiar în afara acestuia, plus diverse alte reședințe pe întreg teritoriul Regatului Unit, el are o mulțime de opțiuni în ceea ce privește locul în care să -și așeze capul pe pernă la finalul zilei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…