Ce au în comun oamenii care trăiesc 100 de ani

Ce au în comun oamenii care trăiesc 100 de ani

Un studiu recent a constatat că secretul datorită căruia unele persoane trăiesc până la 100 de ani poate sta în profilul metabolic al acestora. Valorile mai scăzute ale creatininei, glucozei și acidului uric au un rol determinat în posibilitatea atingerii centenarului.

Bătrân vesel (foto shutterstock)

Bătrân vesel (foto shutterstock)

Toți acești biomarkeri sunt legați de nutriție” a precizat Dr. Shunsuke Murata, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că profilurile metabolice ale centenarilor funcționau deja în anumiți parametrii cu zeci de ani înainte de împlinirea vârstei de 100 de ani, se arată într-un material din Medical News Today .

Studiul este primul de acest gen care compară biomarkerii din sânge măsurați în stadii mai timpurii ale vieții pentru persoanele care au ajuns până la vârsta de 100 ani, cu alte persoane care nu au trăit atât. Constatările lor indică faptul că centenarii, în general, aveau niveluri mai scăzute de glucoză, creatinină și acid uric decât alte persoane. Profilul metabolic al acestora funcționa la anumite valori constante încă de la vârsta de 65 de ani, cu 35 de ani înainte de a atinge pragul de un secol.

Sănătatea rinichilor, un factor determinant

Este dificil de spus dacă absența valorilor extreme indică un anume stil de viață. Dar constatările unor valori în general mai favorabile pentru centenari și faptul că acești markeri sunt legați de alimentație și de stilul de viață, este chiar foarte probabil ca acești factori să aibă un impact. Ceea ce nu putem ști este în ce măsură factorii genetici interacționează cu acest lucru” a mai adăugat Dr. Shunsuke Murata.

Autorii studiului au analizat date de la peste 44.000 de suedezi, și au măsurat apoi biomarkerii participanților începând cu anii1985 și 1996 și i-au monitorizar pe aceștia până în anul 2020.

De asemenea, au urmărit creatinina, un marker al stării rinichilor, precum și capacitatea de legare a fierului, un indicator pentru anemie. Nivelurile ușor mai scăzute de acid uric sugerează că centenarii nu au avut probleme cu pietre la rinichi, boli renale sau gută.

Au un metabolism ce funcționează la fel de zeci de ani

Persoanele ale căror profiluri metabolice și analize de sânge au înregistrat valori extreme au avut cele mai puține șanse să ajungă la 100 de ani. Printre acestea se numără persoanele care au avut cele mai scăzute niveluri de colesterol și fier, precum și cei care au avut cele mai ridicate niveluri de glucoză, creatinină, acid uric și biomarkeri ai funcției hepatice.

Faptul că profilul biomarkerilor centenarilor înregistrează o anume stabilizare cu mulți ani înainte, poate oferi un indiciu relevant.

Acest aspect ne provoacă să cercetăm ce influență au factorii genetici, sau cât este vorba despre șansă pentru atingerea unei vârste excepționale” a declarat Dr. Murata.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…