Ce au găsit procurorii DNA la perchezițiile din Vaslui
Încă un preşedinte de consiliu judeţean intră în vizorul procurorilor anticorupţie. Este vorba de Dumitru Buzatu, şeful judeţului Vaslui. Biroul lui, dar şi cele ale subalternilor săi care se ocupă de fonduri europene, au fost scotocite astăzi de anchetatori. Procurorii DNA au bănuieli că toate contractele pentru reabilitarea unor drumuri au ajuns la firme de casă. În acelaşi caz s-au făcut verificări în instituţii publice din Bucureşti şi cinci judeţe.
40 de saci cu documente, dar şi unităţi de calculatoare au dus procurorii la sediul DNA Iaşi. Ei caută probe care să demonstreze fraude în cazul reabilitării unor drumuri, a unor reţele de apă şi a unei gropi de gunoi ecologice.
Anchetatorii au mers şi la trei primării din judeţul Vaslui, mai exact cele din comunele Ştefan cel Mare, Şuletea şi Murgeni. Două dintre ele au ca numitor comun contracte încheiate cu firma de construcţii Transmir Murgeni, o companie abonată la banii pentru asfaltări sau reţele de apă.
În vizorul procurorilor DNA sunt mai multe firme de construcţii din Iaşi şi din Bârlad care au primit contracte cu bani europeni la Vaslui. Una dintre acestea i-a aparţinut fostului primar Constantin Constantinescu. Acum, anchetatorii analizează documentele ridicate, însă, deocamdată, nicio persoană nu a fost reţinută pentru audieri.
Percheziţiile procurorilor DNA la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui s-au încheiat după aproximativ 10 ore. Preşedintele instituţiei, Dumitru Buzatu, a declarat la finalul percheziţiilor că au fost solicitate în principal documente privind derularea proiectului de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare, documente privind achiziţiile şi alte proiecte din cadrul instituţiei.
'Presupun că există nişte suspiciuni, pentru că altfel nu ar veni nimeni să facă percheziţii şi să ridice documente. Ordinul de percheziţie a vizat biroul preşedintelui CJ şi birourile în care existau documentele solicitate. (...) Dacă va fi necesar, vom angaja un avocat, dar deocamdată nu angajăm pe nimeni. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă', a precizat Dumitru Buzatu.
Preşedintele CJ a afirmat că nu ştie foarte multe lucruri despre celelalte percheziţii desfăşurate în cursul zilei la alte instituţii şi nici despre percheziţiile de la Centrul de Afaceri, condus de fiul său, Tudor Buzatu. Buzatu a spus că percheziţiile nu au avut loc şi la domiciliul său din Vaslui, dar a susţinut că au fost organizate 'cu respectarea legii'.
'Am emoţii, e firesc. Nu cred că cineva care face obiectul unei asemenea cercetări este lipsit de emoţii. În ceea ce priveşte documentele, aştept şi eu să văd despre ce este vorba, ce conţine acel dosar, dacă este pe numele meu', a mai spus preşedintele CJ Vaslui.
Liderul CJ Vaslui a mai afirmat că salariaţii instituţiei au răspuns la toate solicitările care au fost făcute şi au predat documentele cerute. Referitor la declaraţia procurorilor DNA, care au afirmat că misiunea lor la CJ Vaslui nu s-a încheiat, Buzatu a afirmat că se aşteaptă să fie chemat la audieri, potrivit solicitărilor care vor fi făcute ulterior.
Primarul municipiului Huşi, Ioan Ciupilan, a declarat marţi pentru AGERPRES că nu a fost vizat de nicio percheziţie a procurorilor DNA.
"Eu am fost toată ziua la Vaslui, nu am vorbit cu nimeni de la DNA. Familia mea este bulversată. Peste tot se spune că sunt percheziţii la Primăria Huşi. Nu este adevărat", a declarat pentru AGERPRES, primarul municipiului Huşi, Ioan Ciupilan.