Ce arme a testat Rusia la exercițiul nuclear. Putin: „Șansele unei confruntări globale au crescut brusc” VIDEO
Rusia a desfășurat miercuri un antrenament al forţelor ruse de descurajare strategică, adică trupele însărcinate inclusiv cu atacuri nucleare, despre care SUA au fost notificate. Exerciţiile militare sporesc temerile occidentale că Moscova fabrică un pretext pentru a escalada campania sa şovăitoare din Ucraina, conform Financial Times, citat de Mediafax .
Imaginea 1/7: Exerciții nucleare rusești 26 octombrie 2022 FOTO Profimedia (3) jpg
Exercițiile au avut loc pe fondul unui risc crescut de utilizare a armelor nucleare și al acuzațiilor Moscovei împotriva Ucrainei de a crea o „bombă murdară”, relansate de Vladimir Putin.
Președintele rus a urmărit miercuri exercițiile prin videoconferinţă, pe care ministrul său al Apărării Serghei Şoigu le-a numit drept „o lovitură nucleară în masă cu forţe de atac strategice ca răspuns la un atac nuclear al adversarului nostru”.
„Sarcinile stabilite în cadrul exerciţiului de antrenament de descurajare strategică au fost îndeplinite în totalitate, toate rachetele şi-au atins ţintele”, a susținut Kremlinul ”, se arată într-un comunicat pe site-ul Kremlinului
Adresându-se şefilor serviciilor de securitate dintr-un grup de foste ţări sovietice după exerciţii, Putin a spus că „şansele unei confruntări geopolitice la nivel global au crescut brusc” şi a acuzat SUA că foloseşte Ucraina drept „berbec” împotriva Rusiei.
El a repetat afirmaţii fără dovezi conform cărora SUA „au transformat Ucraina într-un loc de testare pentru experimente biologice militare”, s-a plâns că Occidentul „o umple cu arme, inclusiv cu cele grele” şi închide ochii la „provocaţii” folosind un bombă murdară, un exploziv convenţional care transportă material radioactiv.
Ucraina a negat vehement afirmaţiile şi a spus că Kremlinul speră că spectrul războiului nuclear îi va presa pe susţinătorii din vest ai Ucrainei să accepte un acord de pace în condiţiile Rusiei.
Exerciții desfășurate miercuri cu numele de cod „Grom” („Tunet”), au fost menite să testeze gradul de pregătire a centrelor de comandă ale forţelor nucleare ruse, respectiv a celor trei părţi ale capacităţilor nucleare ale Rusiei:
- Racheta balistică intercontinentală RS-24 Yars, testată pentru prima dată pe 29 mai 2007 şi a intrat în producţie din 2010. Poate transporta focoase cu o greutate de 300-500 kilotone.
- Submarinul cu propulsie nucleară dotat cu rachete balistice, K-114 Tula, inaugurat în 1984 şi introdus în flota maritimă sovietică din 1987.
- Bombardierul strategic Tupolev Tu-95, construit de compania sovietică Tupolev, a fost introdus în aviaţia sovietică din aprilie 1956 şi este programat să fie utilizat până în 2040.
Ministerul rus al Apărării a prezentat miercuri imagini cu zborul transportatorului de rachete strategice Tu-95MS în timpul antrenamentului.
„Un exercițiu anual de rutină al Rusiei”
Washingtonul a spus că nu a detectat o schimbare în postura nucleară a Rusiei înaintea exerciţiilor anuale, despre care Moscova a avertizat SUA în prealabil.
„Da, SUA au fost notificate. Și așa cum am subliniat anterior, acesta este un exercițiu anual de rutină al Rusiei. Și astfel, în acest sens, Rusia își respectă obligațiile de control al armelor și angajamentele de transparență de a face acele notificări. Și așa, acesta este un lucru la care vom continua să fim atenți”, a declarat marți seară purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, generalul de brigadă Patrick Ryder.
De altfel, Alianţa Nord-Atlantică a efectuat săptămâna trecută propriile exerciţii nucleare anuale, cu participarea Statelor Unite şi a altor 14 naţiuni aliate.
Sursa: adevarul.ro