Ce arată prețul meniului la McDonald’s despre starea economiei americane, un motiv de mândrie pentru Biden

Ce arată prețul meniului la McDonald’s despre starea economiei americane, un motiv de mândrie pentru Biden

În era social media, a plăti prea mult pentru cină este o invitație pentru oricine să-și agite pumnii public cu privire la sănătatea economiei globale, scrie CNN. De pildă, bărbatul din Idaho care plătit 16,10 dolari pentru un meniu la McDonald’s care a inclus un burger, o porție mare de cartofi prăjiți și o băutură carbogazoasă.

Restaurant McDonald’s în SUA Foto Shutterstock

Restaurant McDonald’s în SUA Foto Shutterstock

„Înțeleg că există deficit de forță de muncă. Înțeleg că există creșteri salariale și o serie de alte lucruri. Dar 16 dolari? ... Este pur și simplu o nebunie”, s-a plângea bărbatul anul trecut, într-o filmare pe Tik Tok care a devenit virală.

Un an mai târziu, clipul este recirculat pe plaformele TikTok, Reddit, New York Post și Newsmax pentru ceea ce pare să simbolizeze despre starea economiei americane.

Or, aceasta începe să fie o problemă din ce în ce mai spinoasă pentru strategii politici și economiștii democrați, care nu au reușit până acum să transmită mesajul că economia o duce de fapt foarte bine.

Nu poate fi negat faptul că prețurile la mâncarea fast-food au crescut la fel ca orice altceva în ultimii ani, doar că nu într-o asemenea măsură pe cât sugerează videoclipul de pe TikTok. Burgerul din înregistrare nu este un produs standard din meniul McDonald's, ci un „smoky quarter-pounder dublu cu șuncă și brânză”, genul de ofertă limitată pe care restaurantele fast-food o lansează adesea pentru a crește vânzările.

Big Mac-ul mediu a costat în America 5,58 dolari în această vară, potrivit The Economist. Adică cu aproximativ 75 de cenți mai mult decât în ianuarie 2020, înainte de izbucnirea pandemiei. Cum marea majoritate a restaurantelor McDonald's din Statele Unite sunt afaceri independente, prețurile variază de la o regiune la alta. De pildă, în bogatul oraș Darien, Connecticut, un meniu combo Big Mac poate costa aproximativ 18 dolari, după cum a relatat CBS News la începutul acestui an.

Megafonul social media

Într-o epocă dinaintea TikTok sau YouTube, o astfel de experiență ar fi trecut de la sine. Bărbatul ar fi putut să dea din cap și apoi să se bucure de mâncare, sau cel mult să se întoarcă la casierie și să întrebe dacă nu cumva comanda a fost înregistrată greșit.

Dar în astfel de vremuri revolta este făcută publică, exagerată și amplificată, alimentând indignarea altor oameni în legătură cu o lume în care alimentele, locuința și benzina sunt mult mai scumpe decât altădată.

În ciuda inflației care menține prețurile la un nivel ridicat, economia, după aproape orice măsură, ar trebui să fie una dintre cele mai mari realizări ale președintelui american Joe Biden din ultimii trei ani. Dar alegătorii americani continuă să repete instituțiilor de sondare a opiniei publice că nu resimt deloc acele vești bune pe care economiștii le percep în date.

Într-un sondaj CNN publicat la începutul acestei luni, 72% dintre americani consideră că lucrurile merg prost în țară, în timp ce 66% au declarat că economia va fi „extrem de importantă” în decizia lor asupra celui pe care îl vor vota anul viitor.

O majoritate a celor chestionați - 58% - a declarat pentru CNN într-un sondaj publicat în septembrie că politicile lui Biden au înrăutățit condițiile economice.

Chiar și incidentul aparent izolat al mesei de 16 dolari de la McDonald's a ajuns pe masa Biroului de Strategie Digitală al Casei Albe, care l-a investigat ca fiind una dintre multele afirmații exagerate despre economie pe care administrația Biden se străduiește să le contracareze, potrivit Washington Post.

Adevărata carne de vită

Poate că cea mai importantă concluzie privind economia ce se poate trage din povestea mesei de la McDonald's devenită virală nu este costul ei, ci faptul că bărbatul a plătit-o.

Nu este clar dacă utilizatorul TikTok care a postat videoclipul, Topher Olive, a văzut prețul meniului special înainte de a-l comanda. El nu a răspuns la solicitarea de comentarii din partea CNN. Cert este că McDonald's are prețurile la vedere, iar Olive a filmat chitanța.

Această parte a poveștii reflectă o tendință economică mai largă, și anume faptul că, deși în sondaje americanii spun că au o opinie proastă despre economie, totuși acțiunile lor spuncu totul altceva.

În pofida prețurilor mai mari și a stării de spirit demoralizate în general, consumatorii americani au arătat totuși o disponibilitate extrem de mare să cheltuiască bani pentru mese în oraș, călătorii, bilete la concerte și tot felul de bunuri.

Cheltuielile de consum, cel mai mare motor al economiei americane, au dus la creșterea produsului intern brut al SUA la o rată anualizată uimitoare de aproape 5% în ultimul trimestru - mai mult decât dublu față de trimestrul anterior.

Ceea ce sugerează aceste cifre este că, deși cu siguranță nu toți americanii o duc bine, piața forței de muncă - șomajul este sub 4% timp de aproape doi ani - le conferă angajaților un sentiment de siguranță cu privire la salariile lor viitoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron