Ce amușinează Rusia?/Nave rusești în zona economică exclusivă a României, aproape de cele două platforme care au început să livreze gaze

Ce amușinează Rusia?/Nave rusești în zona economică exclusivă a României, aproape de cele două platforme care au început să livreze gaze

Nu cred că este prima dată când se întâmplă acest lucru dar este prima dată când avem confirmarea în presă: navele militare rusești își fac din când în când veacul prin zona economică exclusivă a României. Întâmplător (sau nu), două nave de patrulare de clasă Bykov au fost fotografiate recent în apropierea platformelor petroliere Uranus și Ana unde tocmai a început extracția de gaze, scrie rumaniamilitary.ro .

De la bun început trebuie punctat faptul că, potrivit legislației internaționale aplicabile în materie, navele militare rusești nu au săvârșit nicio faptă ilegală, având tot dreptul să se afle acolo.

Potrivit celor de la Știrile ProTV , cele două nave rusești s-au apropiat la aproximativ 11 km de platforma Uranus (ambele platforme sunt amplasate într-o zonă aflată la circa 140 km travers de Constanța. Cele două platforme sunt încercuite cu albastru în poza de mai jos preluată de pe Marine Traffic (de remarcat aglomerația din rada portului Sulina):

nave rusesti in zona economica exclusiva a romaniei

Sursa: Marine Traffic

„Expertul” (Constantin Ciorobea, fost adjunct șef al Forțelor Navale Române) consultat de cei de la ProTV a declarat următoarele:

Din imaginile respective ar rezulta că sunt corvete din clasa BuyanM și sunt în jur de 1.000 de tone. Ele, inițial, au fost concepute mai mult pentru acțiuni la litoral. Au un tun de 100 mm, dar cel mai important e faptul că au la bord opt rachete Kalibr, deci rachetele care sunt deja foarte folosite de Federația Rusă.

Expertul greșește pe toată linia, dovada fiind în poza de mai jos (preluare Știrile ProTV) unde un profan într-ale milităriei ca mine a recunoscut două nave de patrulare Proiect 22160 – „Vasily Bykov”.

nave rusesti in zona economica exclusiva a romaniei

Cele două nave militare rusești fotografiate în apropierea platformelor românești Sursa foto: Știrile ProTV

Despre navele de patrulare de clasă Bykov am scris un articol destul de detaliat care poate fi recitit pe rnhs.info accesând acest link .

Cele două nave de patrulare au intrat în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse în configurația de bază. Adică, deși echipate cu senzori performanți, navele nu sunt în prezent echipate cu sistemul Kalibr și nici nu dispun de o apărare antiaeriană mai serioasă cu excepția lansatoarelor portabile de rachete antiaeriene cu rază scurtă (MANPADS) Igla. Pe scurt, așa cum sunt echipate în prezent (tun de 76 mm, mitraliere de 14,5 mm), navele pot fi clasificate ca nave de patrulare – Offshore Patrol Vessel.

De altfel, citeam, nici eu nu mai știu pe unde, că se pare că marinarii ruși nu sunt prea mulțumiți de aceste nave. În poza de mai sus putem remarca faptul că una dintre nave are pe helipad un sistem antiaerian terestru Tor-M2KM în timp ce surata ei are un elicopter Kamov Ka-27 pe helipad.

Sistemul Tor are rază scurtă de acțiune și, până acum, s-a comportat destul de bine în luptă. Este o improvizație menită să compenseze absența unui sistem antiaerian (lansatoarele portabile Igla nu se pun) serios de la bordul acestui tip de navă prevăzut inițial a fi echipat cu sistemul antiaerian cu rază medie, navalizat și containerizat, Shtil (amplasat și pe fregatele de clasă Grigorovici).

O soluție care ar putea fi aplicată cu succes și de forțele noastre navale, lipsite și ele complet de orice apărare antiaeriană cu rază scurtă, medie sau lungă.

De altfel, profanul din mine bănuiește că rușii (obligați în lipsă de nave disponibile să folosească orice tip de navă pentru a menține blocada navală a Ucrainei) au fost nevoiți să-și adapteze tactica de luptă realităților tehnice.

Cel mai probabil, profanul din mine bănuiește că cele două nave nu acționează întâmplător în pereche, una echipată cu un sistem de apărare antiaeriană care, cel puțin teoretic, este capabil să doboare rachete anti-navă sau vehicule aeriene fără echipaj (UAV) iar cealaltă dispune de un elicopter naval care mărește semnificativ capacitatea de supraveghere a celor două nave, cu atât mai mult cu cât este capabil să doboare și eventualele UAV-uri care s-ar apropia prea mult.

În ceea ce ne privește, conform unui comunicat de presă al Forțelor Navale Române , „după începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, la data de 24 februarie, 11 nave militare românești și două elicoptere Puma Naval desfășoară, zilnic, prin rotație, misiuni de cercetare, pe mare și la gurile Dunării, într-un spațiu maritim de aproximativ 30 000 km², pentru a asigura securitatea granițelor maritime ale țării noastre, în zona mării teritoriale a României, precum și pentru a asigura siguranța desfășurării activităților economice în zona platformelor petroliere și a infrastructurii critice din Zona Contiguă și Zona Economică Exclusivă a țării noastre în Marea Neagră.”

Bine că nu trebuie și să lupte…

P.S. Președintele Franței, Emmanuel Macron a declarat cu ocazia vizitei sale în România, citez: Lucrăm, la solicitarea autorităţilor române, la un parteneriat ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Guvernele, miniştrii prezenţi aici s-au întâlnit pentru elaborarea unui document cadru pe plan politic şi militar, care va consolida acest parteneriat”.

P.P.S. Iar Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale a precizat, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că a semnat o scrisoare de intenţie cu omologul său francez, Sebastien Lecornu. „În prezenţa prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă, am semnat împreună cu omologul francez o scrisoare de intenţie privind cooperarea celor două ministere ale apărării în domeniul înzestrării Forţelor Navale Române cu echipamente navale de ultimă generaţie, necesare îndeplinirii misiunilor la Marea Neagră”.

P.P.P.S. Sunt sătul de pdf-uri, scrisori și MoU-uri, o să mă entuziasmez când o să văd ceva concret. Bănuiala mea este că sunt șanse mari ca înzestrarea marinei să intre sub aripa francezilor. Nu mă deranjează, produc armament de top. Nu mă deranjează nici dacă semnează cu olandezii, americanii sau klingonienii. Sper doar ca interesele unora sau altora să nu mai interfereze cu nevoia urgentă de inzestrare cu nave noi de luptă a Forțelor Navale Române. Știu, wishful thinking… ?


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!