Ce amenzi poți primi dacă urinezi în mare. Unde este interzisă „Evacuarea fiziologică” și ce alte obiceiuri sunt sancționate

Ce amenzi poți primi dacă urinezi în mare. Unde este interzisă „Evacuarea fiziologică” și ce alte obiceiuri sunt sancționate

Dat fiind numărul record de vizitatori care vor ajunge în Spania în această vară, Costa del Sol ia măsuri preventive împotriva unui efect secundar mai puțin discutat al turismului excesiv: urinarea în mare.

Urinatul în mare dăunează, printre altele, faunei marine. FOTO Shutterstock

Urinatul în mare dăunează, printre altele, faunei marine. FOTO Shutterstock

Un pipi în mare, în Spania, te-ar putea costa până la 750 de euro în această vară, potrivit Euronews . Depinde pe ce plajă mergi.

După exemplul orașului Vigo din nordul Spaniei, care, în urmă cu doi ani, a introdus amenzi de până la acest nivel pentru „evacuarea fiziologică pe plajă sau în mare”, Marbella își dublează amenda (până acum, de 300 EUR) pentru urinarea în apa mării.

Săptămâna trecută, consilierii municipali din Marbella au votat „sí” pentru protejarea mării, aprobând o ordonanță care interzice urinarea sub apă pe 25 de plaje din municipalitatea Malaga.

Urinarea în public este interzisă și pe uscat, dar este ceva mai ușor de supravegheat. Când vine însă vorba de ce se întâmplă sub valuri, lucrurile se complică. Deocamdată, nu se știe cum vor fi identificați turiștii care urinează pe furiș.

Ce alte interdicții prevede ordonanța

Pe lângă „evacuarea fiziologică", noua ordonanță, care mai trebuie să treacă printr-o consultare publică înainte de a deveni lege, menționează și alte interdicții.

Jucatul cu mingi în apă este, de asemenea, interzis, la fel și rezervarea unei zone cu un parasol (umbrelă).

Noile norme prevăd și ținerea câinilor departe de apă (accesul lor fiind limitat doar la plajele desemnate pentru câini).

În schimb, fumătorii și vaperii pot continua să pufăie, dar vor avea de plătit amenzi pentru aruncarea pe plajă a mucurilor de țigară sau a resturilor alimentare.

Cum sunt responsabilizați turiști în alte zone din Spania

Pe lângă Vigo (din regiunea nordică Galicia), care a impus celebra amendă de 750 de euro pentru urinarea pe malul mării începând din 2022, considerând-o „o încălcare a normelor de igienă și sanitare", și Benidorm a introdus sancțiuni din raționamente de igienă.

Aici sunt aplicate amenzi de 660 de euro pentru folosirea săpunului sau șamponului la dușurile de pe plajă, iar fumători sunt sancționați cu 2 000 de euro.

Turiștii care se aventurează pe nisip între miezul nopții și ora 7 dimineața riscă amenzi de 1.200 de euro.

Fumatul este, de asemenea, interzis pe o serie de plaje din Mallorca, Ibiza și Menorca.

Explicația pentru care este interzis să faci pipi în mare

Urina este toxică pentru fauna marină/oceanică, putând contribui la distrugerea biodiversității și este deosebit de dăunătoare recifelor de corali. Deși are 95% apă, celelalte cinci procente conțin, de la uree (bogată în azot), bacterii și reziduuri de medicamente. Acesta este motivul pentru care urinarea în mare a fost interzisă și în Portugalia și Thailanda.

Totuși, oamenii de știință de la Societatea Americană de Chimie au respins aceste idei.

„Cantitatea de uree din urina noastră este neglijabilă în comparație cu volumul mării", au explicat aceștia.

Făcând pipi în mare poți primi o amendă, în timp ce în alte părți ale Spaniei nici măcar nu ai voie să înoți după miezul nopții.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii