Ce alimente preferă să cumpere românii și ce efect au acestea asupra sănătății. Explicațiile medicilor
În ultimii ani, obiceiurile alimentare ale românilor au fost într-o continuă schimbare. Acest lucru a fost constatat atât de medici cât şi de reprezentanţii marilor magazine, care observă care sunt preferinţele clienţilor în materie de cumpărături.
Cumpărături FOTO Shutterstock
Astfel, se constată că o mare parte dintre români a început să se orienteze pe cantitate şi nu pe calitate. Astfel, produsele cu preţul scăzut au început să fie la mare căutare şi să reprezinte o prioritate pentru clienţi.
Ce produse aleg românii
Conform reprezentanţilor marilor magazine, acest lucru se întâmplă şi din cauza preţurile crescute înregistrate în prezent. Astfel, multe persoane au fost nevoite să se orienteze către produse mai ieftine, în detrimentul celor cu care erau obişnuite.
,,Este adevărat, am observat schimbări când vine vorba despre vânzări. Foarte mulţi clienţi au început să cumpere produse mai ieftine şi mai ales pe cele aflate la rafturile cu promoţii. Totodată, am constatat că au început să fie foarte bine vândute şi produsele marcă proprie ale magazinului care au un preţ mai avantajos. Oamenii încearcă, cu siguranţă, să reducă cheltuielile pe care le fac în supermarket şi încep să se îndrepte către produse mai ieftine. Deci, putem spune că românii îşi îndreaptă atenţia mai mult spre buzunar decât spre calitatea produselor pe care le consumă", ne-a precizat directorul unui mare magazin din Iaşi.
Au românii obiceiuri alimentare nesănătoase?
Având în vedere că multe persoane au început să consume produse mai ieftine, este normal să ne punem semne de întrebare asupra calităţii acestora. Chiar dacă mai ieftin nu înseamnă întotdeauna mai prost, specialiştii susţin că unele persoane ajung să consume produse ieftine şi nesănătoase, care se pot afecta starea de sănătate.
,,Cu siguranţă ne confruntăm cu acest trend. Românii încearcă să taie din cheltuieli şi alimentaţia le este afectată din cauza preţurilor scăzute. Când vorbim despre produse mai ieftine, trebuie să înţelegem că nu este greşit ca în loc să achiziţionăm un lapte la 15 lei să achiziţionăm unul la 8 lei. De multe ori se întâmplă să plătim doar marca acelui produs. Este mai rău să înlocuim produsele sănătoase, care au preţuri destul de ridicate, cu alte produse de tipul foietajelor congelate sau a produselor de tip fast-food. De multe ori acestea au preţuri destul de accesibile şi se găsesc foarte uşor. Cu toate acestea, ele sunt un pericol pentru sănătate şi nu este indicat să facem exces. Trebuie să consumăm ceea ce ne permitem dar să încercăm să o facem într-un mod cât mai responsabil, să fie produse cât de cât sănătoase", ne-a povestit Andrei Constatin, nutriţionist din Iaşi.
Sursa: adevarul.ro