Ce alegem între zahăr și îndulcitori? Medic: „Zahărul ne «ruginește» și ne îmbătrânește de la interior”
Nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic. Toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, indiferent dacă „folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave”.
Zahărul, periculos pentru organism FOTO : Arhivă, Adevărul
„Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior”, atrage atenția dr. Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
La polul opus se află îndulcitori artificiali, de tipul aspartam și zaharină, care au zero calorii și o putere de îndulcire de 100 până la 600 de ori mai mare decât zahărul, susține nutriționistul. „Taie pofta de dulce, nu modifica glicemia și sunt recomandați în diabet, cura de slăbire și Detox -ul de zahăr”, explică medicul.
Ce sunt alcoolii naturali din zahăr
Mai există o gamă de îndulcitori numiți POLIOLI, care sunt „alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică două calorii/g în loc de patru calorii pentru zahăr”. Din categoria polioli face parte xilitolul, sorbitolul și manitolul. Doar xilitolul are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, celelalte două îndulcesc la jumătate.
Principalele avantaje, spune medicul, sunt economia de calorii, se absorb lent în sânge și au indice glicemic scăzut.
„Pe primul plan este efectul lor anti-carie, sunt rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Xylitolul se folosește în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți. Alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Dau o textură cremoasă produselor în care sunt folosiți și au aport caloric redus, deci îi putem utiliza și în cura de slăbire”, explică Mihaela Bilic.
Ce probleme pot apărea
Există și dezavantaje. O mare parte a poliolilor nu pot fi digerați și, odată ajunși în colon, fermentează, produc gaze și acizi grași cu efect laxativ.
„Prin urmare un consum excesiv de xylitol poate provoca balonare și diaree. Atenție mai ales în cazul copiilor, care au tendința să mănânce toată cutia cu dropsuri sau guma de mestecat”, susține dr. Bilic.
Și la gătit pot apărea probleme, alcoolii de zahăr nu se dizolvă în apă.
„Ca să poată fi folosiți în diferite preparate, poliolii trebuie asociați cu grăsime, deci facem economie de zahăr, dar aducem 9 cal/g din ulei. Citiți cu atenție eticheta, un produs de tipul biscuiți <fără zahăr> sigur are multe calorii provenite din grăsime! În concluzie puteți folosi xilitol în loc de zahăr. Și e un obicei bun să mestecați gumă cu xilitol după fiecare masă. Dar nu exagerați cu dulciurile <light>, dacă nu vreți s-o pățiți… pe burta voastră”, concluzionează dr. Bilic.
Sursa: adevarul.ro