Ce a mai MOȘMONDIT DNA prin teritoriu în luna mai
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 432/VIII/3 din 26 aprilie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
ȚICA ANTON-DOREL și MĂRUNȚELU ȘTEFAN cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie – aprilie 2017, inculpații Țica Dorel Anton și Mărunțelu Ștefan au pretins de la ruda unei persoane trimise în judecată pentru săvârșirea unor fapte de corupție (martor în prezenta cauză) o sumă de bani, neprecizată inițial, în schimbul căreia au promis că-și vor exercita influența asupra magistraților, în sensul înlocuirii măsurii preventive și obținerii unei condamnări în regim suspensiv de executare față de aceasta din urmă.
Costul influențării judecătorilor urma să fie stabilit ulterior, după înlocuirea măsurii arestării preventive, inculpatul Țica Anton-Dorel declarându-se de acord cu suma de 25.000 euro propusă de martor.
În același context, inculpatul a mai pretins suma de 500 – 1.000 de lei pentru sine, pentru acoperirea cheltuielilor de transport efectuate în vederea realizării influenţei asupra magistraţilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.
2. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 42/VIII/3 din 19 ianuarie 2017, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului
FARCAȘ CRISTINEL-VIOREL, la data faptelor director general al S.C. Confort Urban S.R.L. (societate cu capital integral de stat, care are ca asociat unic Consiliul Local al Municipiului Constanța), pentru săvârşirea infracțiunilor de:
- luare de mită,
- instigare la folosirea cu rea credință a bunurilor societății, într-un scop contrar intereselor acesteia (în forma participației improprii),
- conflict de interese.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 27 iunie – 19 noiembrie 2014, inculpatul Farcaș Cristinel-Viorel, în calitate de director general al SC Confort Urban SRL Constanța, a solicitat administratorului delegat al unei societăți comerciale (ce deținea în același timp și o funcție de execuție în cadrul SC Confort Urban SRL Constanța) să achiziționeze un autovehicul marca Porsche Macan S pe care să-l pună la dispoziția inculpatului, lucru pe care acesta l-a și făcut.
Autoturismul respectiv, în valoare de 425.160,50 lei cu TVA (aproximativ 95.000 euro cu TVA), a fost pus la dispoziția inculpatului cu titlu de folos necuvenit, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestuia din urmă, respectiv atribuirea și derularea în bune condiții a unui acord cadru privind servicii de transport rutier și închiriere utilaje încheiat cu societatea respectivă (vizarea facturilor emise de societatea prestatoare și semnarea ordinelor de plată către prestator în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2016).
Autovehiculul a fost folosit gratuit, exclusiv și permanent de inculpatul Farcaș Cristinel-Viorel și soția sa, din data de 19 noiembrie 2014 până la data de 17 martie 2016, când administratorul de drept al firmei l-a vândut fictiv soției inculpatului.
De menționat este faptul că administratorul delegat al firmei respective a fost nevoit să dea curs solicitării inculpatului și să acționeze contrar obligației de a îndeplini acte în interesul societății pe care o reprezenta, fiind constrâns moral de posibilitatea pierderii locului de muncă.
În prezența apărătorului ales, inculpatul Farcaș Cristinel-Viorel a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu aplicarea următoarei pedepse și a modalității de executare a acesteia respectiv
3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a desfășura o activitate de conducere în cadrul SC Confort Urban S.R.L. și pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă cuprinsă între 60 și 120 de zile, în condițiile stabilite de instanță.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra autoturismului mai sus menționat.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Farcaș Cristinel-Viorel, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
RACOVIŢĂ JAN, instructor auto, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată,
NECULAI DĂNUŢ, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență,
TRUFANDA LEONARD FLORIN, la data faptelor referent în cadrul Primăriei Comunei Mironeasa, județul Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
URSU IONUŢ, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la trafic de influenţă,
- dare de mită.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioadele 22 septembrie - 15 noiembrie 2016 și 24 aprilie – 25 aprilie 2017, inculpatul Racoviță Jan, în calitate de instructor auto, a pretins și primit de la două persoane câte 1.500 euro.
În schimbul acestor bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influență asupra unui ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.I.V) Iași și că-l va determina pe acesta să ajute persoanele respective să promoveze proba practică a traseului și implicit să obțină permisul de conducere.
Într-unul din cazuri, instructorul auto Racoviță Jan a beneficiat și de ajutorul inculpaților Neculai Dănuț și Ursu Ionuţ care i-au intermediat relația cu una din cele două persoane, pretinzând și primind de la aceasta din urmă sumele de 750 lei respectiv 650 lei. Concret, la indicațiile instructorului auto, cei doi inculpați, printre altele, au ajutat persoana respectivă să obțină o viză de reședință în comuna Mironeasa, județul Iași.
În același context, la data de 12 iulie 2016, inculpatul Trufanda Leonard Florin, în calitate de referent în cadrul Primăriei Comunei Mironeasa, județul Iași, a pretins și primit de la aceeași persoană suma de 500 lei, pentru îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv pentru întocmirea şi eliberarea unei adeverinţe necesare obținerii vizei de reședință.
În aceeași zi, inculpatul Ursu Ionuţ a remis suma de 50 lei unui funcţionar public în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor Scînteia, județul Iași pentru a urgenta eliberarea vizei menționate mai sus.
În prezența apărătorilor aleși, cei patru inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- RACOVIŢĂ JAN – 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
- NECULAI DĂNUŢ - 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
- TRUFANDA LEONARD FLORIN - 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii,
- URSU IONUŢ - 1 (un) an 9 (nouă) luni și 10 (zece) zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă cuprinsă între 90 și 120 de zile.
Dosarul de urmărire penală privind pe cei patru inculpați, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Iași.
4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei GIOGEA EMILIA VALENTINA cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 5 august 2015, inculpata Giogea Emilia Valentina a remis directorului Direcției privind Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății, Udrea Mihaela Ela, suma de 1.000 lei, în legătură cu atribuțiile acesteia de serviciu, legate de eliberarea de noi autorizații pentru trei puncte farmaceutice.
Banii respectivi au fost primiți de către Udrea Mihaela Ela în biroul său din cadrul Ministerului Sănătății.
Precizăm că, în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1490/VIII/3 din 22 septembrie 2015, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea inculpatei Udrea Mihaela Ela, la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea a șase infracțiuni de luare de mită, din care două în formă continuată.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.
5.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatul TRIFAN GHEORGHE, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 - 2012, inculpatul Trifan Gheorghe, în calitate de reprezentant al unei asociaţii de crescători de animale, a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată și plăți de agromediu.
Concret, documentele respective conţineau date nereale, în sensul că persoanele menţionate ca fiind membri ai asociației respective fie nu şi-au manifestat consimţământul pentru a deveni membri, fie nu şi-au dat acordul ca inculpatul Trifan Gheorghe să depună cererea de sprijin în numele asociaţiei și nu au semnat acele înscrisuri.
Prin acțiunile sale, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare totală de 3.919.165,68 lei.
În cauză, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 4.454.763 lei.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
COJOCĂREANU DANIEL, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
-folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, (2 fapte),
-instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, (2 fapte),
-constituirea unui grup infracţional organizat,
PETRESCU VIRGIL, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
-complicitate la infracţiune de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
-folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată,
-constituirea unui grup infracţional organizat,
MUNTEANU MARIUS DORIN, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
-complicitate la tentativă la infracţiune de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte),
-complicitate la infracţiune de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
CIOROIU VASILE, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la infracţiune de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
POPAN VIRGIL SORIN, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
RADU-DOROBANŢU GHEORGHE, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiune de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de europene în formă continuată,
STOICA LIVIU BOGDAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
-complicitate la infracţiune de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
-constituirea unui grup infracţional organizat,
GRĂDINARU FLORIN, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
-constituirea unui grup infracţional organizat.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2008, în contextul implementării a patru proiecte finanţate din fonduri europene, inculpatul Cojocăreanu Daniel a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi inculpaţii Grădinaru Florin, Stoica Liviu Bogdan şi Petrescu Virgil, angajaţi la societăţile administrate de primul, grup al cărui unic scop a fost dobândirea în mod nelegal a fondurilor nerambursabile.
Concret, aceștia, beneficiind și de ajutorul celorlalți inculpați, au depus la autoritatea contractantă mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în urma cărora au primit fonduri nerambursabile în valoare totală de 2.557.080 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
Anterior, în același context, prin tranzacţii succesive între societăţi comerciale interpuse, proceduri de achiziții derulate doar scriptic, inculpații au urmărit creșterea artificială a valorii utilajelor achiziţionate (marea majoritate fiind second-hand și erau deţinute de societăţi din cadrul grupului de firme controlat de aceeaşi persoană, respectiv Cojocăreanu Daniel).
În cursul anului 2011, inculpatul Grădinaru Florin, în calitate de administrator în drept al unei societăți comerciale (controlată de către inculpatul Cojocăreanu Daniel), a depus la Autoritatea contractantă o cerere de rambursare, în scopul achiziţionării unui imobil, a terenului aferent şi a unor echipamente, document care nu a fost avizat, întrucât existau suspiciuni că înscrisurile depuse sunt inexacte sau că au fost falsificate.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Cioroiu Vasile, Munteanu Marius Dorin, Popan Virgil Sorin, Radu Dorobanțu Gheorghe, Stoica Liviu Bogdan și Cojocăreanu Daniel.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
CRĂCIUNEL DOREL RUSALIN, la data faptelor, funcționar în cadrul Primăriei Tormac, județul Timiș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
- fals intelectual, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, inculpatul Crăciunel Dorel Rusalin, la data faptelor, funcționar în cadrul Primăriei Tormac, județul Timiș, a depus cu rea-credință, în numele a doi fermieri, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate (contracte de arendă, adeverințe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unice și plăți naționale directe complementare, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin acțiunile sale, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare totală de 330.570 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
Anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni de fraudare a fondurilor europene, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitivă de condamnare (detalii în http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=7176)
8.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
DĂSCĂLINA ADRIAN CRISTIAN cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală,
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracţional organizat,
DINU TITI TĂNASE cu privire la săvârșirea infracțiunilor de::
- complicitate la evaziune fiscală,
- evaziune fiscală,
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracţional organizat,
VOINA MARIUS IOAN cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- evaziune fiscală,
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracţional organizat,
STAN DUMITRU MARIUS cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- constituire a unui grup infracțional organizat,
TUDORI IONUŢ cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracţional organizat,
TUDORI LAURENŢIU cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- spălare a banilor,
- constituire a unui grup infracţional organizat.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2010, cei șase inculpați au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor.
Constituirea unei asemenea grupări a fost necesară în vederea atingerii scopului proiectat, respectiv fraudarea bugetului consolidat al statului, spălarea sumelor astfel obţinute şi însuşirea lor de către participanţii la circuit.
Concret, în perioada respectivă, inculpații, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale cu un comportament fiscal simulat de tip fantomă, au evidențiat în contabilitate operațiuni fictive privind achiziția de cereale, în condițiile în care, acestea nu întruneau condițiile minime prevăzute de lege pentru a desfășura astfel de activități.
Pentru a disimula originea ilicită a sumelor de bani obținute în maniera de mai sus, inculpații le-au virat în conturile altor firme cu același comportament fiscal de unde erau retrase în aceeași zi, în numerar, prin folosirea unor documente care nu reflectau realitatea.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză cu suma de 18.816.568 lei.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparțin inculpatului Stan Dumitru Marius.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.P.J. Constanța - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
9. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 454/VIII/3 din 8 mai 2017 punctul 9, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MUȘAT CORNEL, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii, pentru obținerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri, în formă continuată,
MANEA RADU, la data faptei manager de proiect, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna septembrie 2010, inculpatul Mușat Cornel, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, beneficiară a proiectului „Acordă-ți o șansă!”, a depus, în două rânduri, la Organismul Intermediar Regional pentru POSDRU mai multe documente ce conțineau aspecte necorespunzătoare realității, având ca urmare admiterea cererii de finanțare în etapa verificării administrative și a eligibilității și, implicit, obținerea unei finanţări nerambursabile în valoare de 596.097 lei.
Ulterior, în perioada martie 2011- octombrie 2012, inculpatul Mușat Cornel, în calitate de lector - pregătire practică şi fizică- în cadrul proiectului amintit mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatului Manea Radu, a întocmit mai multe documente justificative (condici de prezență, rapoarte de activitate etc.) care atestau în fals prezența la cursuri a unor persoane, dar și efectuarea în totalitate sau parțială a unor cursuri specifice – educație fizică, tragere cu armamentul din dotare.
Aceste documente au fost folosite în susținerea cererilor de rambursare a fondurilor, în valoare totală de 596.097 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Ilie Marian, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comunicat nr. 454/VIII/3 din 8 mai 2017).
10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
NEAMŢU CONSTANTIN și NEGOIŢĂ GABRIEL, la data faptelor agenți de poliţie în cadrul Poliției Piatra Neamț – Biroul Rutier, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
URSACHE GEORGE, PEPTANARIU MIHAI și ANTON PETRU, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 15 mai 2016, inculpații Neamţu Constantin și Negoiţă Gabriel, în exercitarea atribuțiilor de serviciu legate de constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice, au primit de la conducătorul auto Pavăl Ioan suma de 100 lei.
Acești bani au fost primiți de cei doi agenți de poliție pentru a nu constata și sancționa contravenţia privind neacordarea priorității la trecerea de pietoni, săvârșită de inculpatul Pavăl Ioan.
În perioada aprilie - mai 2016, inculpații Ursache George, Peptanariu Mihai și Anton Petru, în calitate de conducători auto, au remis unor agenți de poliție trimiși în judecată la data de 03 ianuarie 2017 (comunicat nr. 6 din 03 ianuarie 2017), sume cuprinse între 100 – 200 lei, pentru a nu fi sancționați în legătură cu săvârșirea unor contravenții la regimul circulației.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.
Procurorii anticorupție au disjuns cauza față de inculpatul Pavăl Ioan, în vederea încheierii cu acesta a unui acord de recunoaștere a vinovăției.
11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei PERIANU IOANA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2011, inculpata Perianu Ioana a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafeţe de teren (16,58 ha respectiv 18,08 ha) pe care nu le deținea în totalitate.
Prin acțiunile sale, inculpata a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare totală de 30.845 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile ce aparțin inculpatei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului AS BAHATTIN, cetățean turc, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2013, inculpatul As Bahattin, administrator al unei societăți comerciale, în scopul prejudicierii bugetului de stat și al sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, a înregistrat în contabilitate livrări și achiziții fictive în relația cu o altă firmă (care nu deţinea spaţii de depozitare și nici personal care să se ocupe de recepţia şi manipularea mărfurilor, neavând vreo persoană fizică angajată). Aceste demersuri au cauzat daune materiale către bugetul statului în valoare de 4.964.747 lei (din care impozit pe profit în sumă de 2.012.168 lei și TVA în sumă de 2.952.579 lei).
În aceeași perioadă și în același scop, inculpatul a declarat achiziții de marfă și servicii (doar scriptic nu și în realitate) de la alte două societăți comerciale, înregistrând astfel o cheltuială suplimentară și un TVA deductibil suplimentar. Acționând în această manieră, inculpatul As Bahattin a cauzat bugetului de stat prejudicii materiale în cuantum de 58.008 lei, din care impozit pe profit de 23.204 lei, iar TVA de 34.804 lei.
În cauză, Direcția Generală a Finanțelor Publice a precizat că se constituie parte civilă.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.